Gabar'da ağaç kıyımı sürüyor: 'Gölgesinde oturacak ağaç bırakmadılar'

Gabar'da ağaç kıyımı sürüyor: 'Gölgesinde oturacak ağaç bırakmadılar'
Gabar bölgesindeki arazi sahipleri, orman kıyımına "Gölgesinde oturacak ağaç bırakmadılar" sözleriyle tepki gösterdi. Doğa tahribatına karşı yeterli tepkinin gösterilmediğini ifade eden köylüler de "Daha fazla ses çıkarmalıyız" çağrısı yaptı.

Artı Gerçek - Şırnak'ın Besta, Cudi ve Gabar bölgelerindeki orman kıyımı, Uludere ve Beytüşşebap ilçe kırsallarına kadar uzandı. Korucuların 'güvenlik' gerekçesiyle gerçekleştirdiği kıyım, Uludere ilçesine bağlı Andaç köyünden Serin Vadisi'ne yayılmış durumda.

Ağaç kesiminin yapıldığı bölgelerin çoğu, yıllardır "özel güvenlik bölgesi" adı altında yasaklanan alanlardan oluşuyor. Arazi sahipleri, yaşanan kesime tepkili. Ağaç kesiminin yapıldığı yerlerden biri de Gabar Dağı eteklerinde bulunan Seslice köyü. 1992'de boşaltılan köyler arasında bulunan Seslice'deki ağaç kesimine, bölgedeki petrol aramaları gerekçe gösteriliyor.

'ORMANLARIMIZI VE AĞAÇLARIMIZI YOK ETTİLER'

Tapulama işlemleri sırasında arazisi 'hazine malı' olarak değiştirilen köylülerden Ahmet Emin Tunç, "Birkaç defa oraya gidip kesmelerine engel olduk. Ancak daha sonra tekrar kesilmeye başlandı. Petrol çalışmalarından beri orada ağaçlarımız kesiliyor. Ağaçlarımızın kesilmesini istemiyoruz. Dağlarımız, ormanlarımızı ve ağaçlarımızı yok ettiler. Buna karşı ciddi bir tepki oluşturulmalı. Artık gölgesinde oturacak ağaç bırakmadılar. Ağaçların ve ormanların yok edilmesi iklim değişikliğini de etkiliyor" ifadelerini kullandı.

'KORUCULAR KESİYOR'

Seslice'nin yakılması sonrası Cizre ilçesine göç etmek zorunda kalan bir başka köylü Medine Aksoy, ağaçların bölgedeki korucular tarafından kesildiğini ifade etti. Aksoy, "Köyümüz çok güzeldi. Meyve ağaçları, tarlalarımız, bağ ve ormanlarımız vardı. Çok güzel zamanlardı. Buraya geldikten sonra perişan olduk. Daha sonrasında köyümüz yasaklandı. Köyümüze gidemedik. Şimdi de ağaçlarımız kesiliyor. Ağaçlarımız korucular eliyle kesiliyor. Ağaçlarımızın, ormanlarımızın yok olmasını istemiyoruz. Eskiden çok güzeldi şimdi bir şey kalmadı" diye konuştu.

'YEMYEŞİL ALANLAR ÇÖLE DÖNDÜ'

Şırnak merkeze bağlı Navyana Şêxan köyündeki ağaçlarının tamamen kesildiğini ifade eden Berivan Kutlu, kesimin Pira dağı civarında yoğunlaştığını kaydetti. Kutlu, "Orası geniş bir ormanlık alandı. Ancak Besta'dan Pîra'ya kadar ağaç kıyımını gerçekleştirdiler. Bizim de ağaçlarımız o bölgedeydi. Yüz yıllık ağaçlar kesildi. Köylülerin kıyamadığı, çok değer verdiği ağaçları birden yok ettiler. Bu bir talandır. Bunun başka bir ismi yok. Asıl amaç Kurdistan'ın doğasını yok etmek. Eskiden ormanlık olan, hayvanların beslendiği, doğanın kendini yenilediği yerler şimdi çöle döndü. Yemyeşil alanların çöle dönmesi bizi çok yaralıyor" ifadelerini kullandı.

'DAHA FAZLA SES ÇIKARTALIM'

Doğa tahribatına karşı somut adımların atılması gerektiğine vurgu yapan Kutlu, şöyle devam etti: "Doğayı katleden bu sisteme karşı sonuç almak için somut adımlar atmak lazım. Eğer bugüne kadar verilen tepkiler yeterli olsaydı bir sonuç alınırdı. Bu nedenle çağrımız; Sorumluluğumuz yerine getirelim. Hem Kurdistan, hem Türkiye hem de yurtdışında bu kıyıma karşı daha fazla ses çıkaralım. Bir sonuç alana kadar tüm ekolojistler harekete geçmeli. Fakat yeterli bir ses çıkmadığı için yıllardır ağaç kıyımı devam ediyor. Kurdistan’daki ağaç ve doğa kıyımını durdurmak için gerekiyorsa hep birlikte gidip orada çadır kuralım." (MA)

Öne Çıkanlar