Gabar’da sondaj kulesi devrildi: Bir mühendis öldü, iki işçi yaralandı

Şırnak'ta Gabar Dağı’ndaki sondaj kulesinin devrilmesi sonucu üç kişi enkaz altında kaldı. İki işçi yaralı olarak enkazdan çıkarılırken bir mühendis öldü. Şırnak Barosu, “Şirketler, Şırnak'ın yaşam alanlarını rant kapısı haline getirdi" açıklaması yaptı.

Artı Gerçek - Şırnak'ta bulunan Gabar Dağı bölgesinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na ait petrol arama sahasında sondaj kulesi devrildi. Bazı işçilerin devrilen kulenin altında kaldığı belirtildi. Olay yerine çok sayıda sağlık ve AFAD ekibi sevk edildi.

27 No'lu petrol sahasında enkaz altında kalan üç kişiden iki işçi yaralı kurtarıldı, kazada bir mühendis öldü.

denemeler-77.jpg

Olay yerine AFAD, UMKE, itfaiye ve jandarma ekipleri ile TPİC ve TPAO uzman ekipleri sevk edildi. Ekiplerin çalışmaları sonucu enkaz altında kalan üç kişiden iki işçi yaralı olarak kurtarıldı. Yaralı işçilerden biri helikopterle hastaneye ulaştırıldı, diğer işçi ambulansla hastaneye kaldırıldı.

VALİLİKTEN YAZILI AÇIKLAMA

Vali Cevdet Atay da kurtarma çalışmalarını yerinde takip etti. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Şırnak Bölge Müdürlüğüne bağlı ŞAY sahasında faaliyet gösteren bir sondaj kulesinde beton zeminin çökmesine bağlı olarak yaşandığı bildirildi.

Kule enkazının altında kalan sondaj işçisi Furkan Tatar'ın kazadan hemen sonra kurtarılarak helikopterle hastaneye sevk edildiği, kazadan hafif yaralı olarak kurtulan bir işçinin de Cizre Devlet Hastanesi'ne sevk edildiği ifade edilen açıklamada, bir mühendisin ise hayatını kaybettiği belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Olayla ilgili inceleme başlatılmıştır. Vefat eden mühendisimize Allah'tan rahmet, ailesine sabır ve başsağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz."

ŞIRNAK BAROSU'NDAN AÇIKLAMA

Şırnak Barosu, Gabar Dağı bölgesinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na ait petrol arama sahasında sondaj kulesinin devrilmesine dair yazılı açıklama yaptı. Gabar Dağı'ndaki rant odaklı doğa tahribatına dair daha önce kapsamlı çalışma yaptıklarını belirten baro, bu konuda ulusal ve uluslararası kamuoyunu sık sık bilgilendirildiğini aktardı.

'RANT KAPISI HALİNE GELDİ'

Açıklamada, "Günlük 100 bin varil petrol hedefiyle yapılan çalışmalar bölgedeki ekolojik yaşamı tahrip etmekte, bu çalışmalara katılan işçilerden insanüstü bir çalışma hedefiyle işçi sağlığı ve iş güvenliği hiçe sayılmakta. İşçilerin yaşamının tehlikeye atılmakta olduğu bilgisi tarafımıza ulaşmıştır. Yıllar içerisinde çeşitli holding ve şirketler, ‘bölgeye yatırım yapmak’ kılıfı altında Şırnak bölgesinin yaşam alanlarını kendileri için birer rant kapısı haline getirmişlerdir. Cudi ve Gabar yerleşkesini bir enkaz alanı haline getiren çalışmaların yaratmış olduğu ekolojik tahribatın bölgeye verdiği zarar ileride bölgede yaşam alanlarını kısıtlayacak, bölge habitatını bozacak ve bizleri nefes alamayacağımız bir ortama doğru sürükleyecektir” ifadelerine yer verildi.

PETROL SAHASININ BULUNDUĞU ALANDA DOĞA TAHRİBATI

Doğa talanına karşı başvuruların sonuçsuz kaldığına dikkati çekilen açıklamada, "Bu konuda ilgili tüm kurum, kuruluş ve dernekler ile adli ve idari açıdan yapmış olduğumuz başvurular sonuçsuz kalmıştır. İşin daha vahim boyutu bölgede valilik dahil tüm kurumlara bu konuda yapmış olduğumuz yazılı ve sözlü görüşme taleplerimize cevap verme gereksiniminde dahi bulunulmamıştır. Bizler bölgemizde süregelen bu doğa katliamına karşı sesimizi yükseltmeye ve mücadelemizi her ne pahasına olursa olsun sürdürmeye devam edeceğiz” denildi. (DHA, MA)

Öne Çıkanlar