Gelesandra Yaylası çitle çevrildi, halk tepkili

Gelesandray Yaylası'nda ‘Burası bizim dedemizin’ diyerek yıllardır ekilmeyen ve hayvan otlatılan alanın tellerle çevrilmesine bölge halkı tepki gösterdi. Gündoğmuşlular’ın emeğini ve hakkını hiçe saymak olduğunu ifade eden bölge halkı yaylalarını istiyor.

Gelesandra Yaylası çitle çevrildi, halk tepkili

Artı Gerçek - Antalya'nın Gündoğmuş Gelesandra Yaylası'nda köyden olmayan bazı kişilerin ‘Burası bizim dedemizin’ diyerek Hazine’ye dava açtığı ve alanları telle çevirdikleri iddia edildi. Bölge halkı, yabancılar tarafından işgal edildiği ve yağmalandığı iddia edilen alanda işgallerin kaldırılması isteniyor.

Akdeniz Gerçek'ten Arda Kır'ın haberine göre; Gündoğmuş ilçesinin Pembelik Mahallesi’ne bağlı olan Gelesandra Yaylası’nda yaşanan işgallere bölge halkı tepki gösterdi. Bölge halkının yıllardır ekilmeyen alanda hayvanlarının otlattığı belirtilirken, köyden olmayan bazı kişilerin ‘Burası bizim dedemizin’ diyerek Hazine’ye dava açtığı ve alanları telle çevirdikleri iddia edildi. Bölge halkının söylemine göre 80-100 yıldır ekilmeyen alanda hayvanların otlatıldığı belirtilirken bölge halkından olmayan kişilerin işgali sonrası halkın huzursuz olduğu ifade edildi. Pembelik Köyü 173 ada 42-43-44-45-46 parseller, 172 ada 41-42 parseller, 176 ada 1 parsel, 197 ada 1 parsel, 198 ada 1 parsel 199 ada 1 parselin işgal edildiğini tespit ettiklerini belirten bölge halkı bu parseller dışında farklı alanlarında işgal altında olduğunu ifade etti. Alanın bir bölümünün tapulu olduğu bilinirken diğer parsellerin ise bölgede yaşamayan kişiler tarafından çevrildiği ileri sürüldü.

ada-parsel-2.webp

İŞGALLER KALDIRILSIN TALEBİ

Ortada kesinleşmiş bir mahkeme kararı olmadığını ifade eden bölge halkı çitli işgalin huzursuzluk ve kargaşa yarattığını ifade etti. Bölge halkının bu işgalleri Gündoğmuş Kaymakamlığı’na ve Milli Emlak Müdürlüğü’ne bildirdikleri ancak parsellerin davalı olması sebebiyle müdahale edilemediğini ifade etti. Köyden olmayan kişiler tarafından alanın yağmalandığını belirten bölge halkı mahkeme kararı kesinleşinceye kadar herhangi bir huzursuzluk ve kargaşa yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınmasını ve işgallerin kaldırılması talep edildi. Bölge halkı Gelesandra Yaylası’nda talan yaşandığını iddia ederek, yaylada şu an yer kapma telaşı yaşandığını ifade etti. Yer kapma telaşı sebebiyle çitlerle çevrilen parsellerde göstermelik ağaçların dikildiği ve arı kovanlarının konulduğu iddia edilirken, köy halkından olmayan kişilerin açtığı davalar ve yarattıkları işgallerin Gündoğmuşlular’ın emeğini ve hakkını hiçe saymak olduğunu ifade eden bölge halkı yaylalarını geri istiyor.

'BÖLGE HALKI İSYAN ETTİ'

Yıllardır köyde hayvancılık ile uğraşan Ferhat Öz, “Bu alanlar şu an davalık. Hazine ve kadastro arasında mahkeme devam ediyor. Bu alanları kafalarına göre çevirdiler. Bölge halkının hepsi bu duruma karşı. Devlet daireleri bizim yetkimiz yok, davalık bir şey yapamayız diyerek geçiştiriyorlar. Avukatlara ‘davalık olan yerleri çevirebilirler mi?’ diye sorduğumuzda; çeviremezler diyorlar. Eski göçebe yoluna kadar her yer kapandı. Bölge halkının çoğunluğu geçimini hayvancılıkla sağlıyorlar. Biz yaylayı kullanıyorduk. Şimdi kullanamıyoruz. Belediyeye gittiğimizde bizlik bir şey yok diyorlar. Bizi Milli Emlak Şefliği’ne yolladılar. Emlak Şefliği, ‘Orası mahkemelik bir şey yapamayız’ diyorlar. Savcılık ise ‘Ben iddia ve yargı makamıyım, dilekçe gelmedikten sonra bir şey yapamam’ diyor. Biz bunu CİMER’e yazdık. Günlerdir bir gelişme yok. Alanın 60 dönümü tapulu oraya kimse bir şey demiyor ama geri kalan alan davalı. Sahiplenmek için dikim mevsimi olmamasına rağmen ağaç dikenler var. Köyden bildiğimiz bir kişi çitlerle çevirdi. O da ‘Herkes çitle çeviriyor ben de çevireceğim’ dedi. Diğerleri bizim tanımadığımız dışarıdan gelen kişiler. Kim olduğunu bilemiyoruz. Sahiplenmek için alana traktörle girdiler alanı sürdüler. Biz bu durumun çözülmesini istiyoruz” dedi. (Kaynak)

antalya Gündoğmuş Gelesandra Yaylası