Halk İzmir'de ÇED toplantısını yaptırmadı: 'Bizim incire, üzüme ihtiyacımız var'

Halk İzmir'de ÇED toplantısını yaptırmadı: 'Bizim incire, üzüme ihtiyacımız var'
Rama Enerji tarafından İzmir-Aydın sınırında inşa edilmek istenen jeotermal enerji santralinin (JES) toplantısı yoğun protestolarından dolayı gerçekleştirilemedi.

İZMİR - Rama Enerji ve Bilgi Teknolojileri şirketinin İzmir-Aydın sınırındaki tarım arazilerine dikmeyi planladığı jeotermal enerji santrali (JES) için halkın katılımı toplantısı düzenlendi. İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı Havutçulu Köyünde düzenlenen ÇED toplantısı Selçuk Belediye Başkanı Filiz Sengel Ceritlioğlu, Selçuk Kent Konseyi, çevre derneklerinin çağrısıyla protesto edildi.

protesto.jpg

'Zeytinime, incirime, üzümüme, toprağıma dokunma' yazılı pankart ile 'yolların geçiş JES'lerin ölüm garantisi var', 'dumanı zehirli bu nasıl enerji?', 'Efes'in nefesine dokunma' yazılı dövizler taşıyan protestocular 'havama, suyuma, toprağıma dokunma’, 'direne direne kazanacağız' sloganları attı.

protesto2.jpg

Protestolar nedeniyle toplantı yapılamazken İzmir İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ekipleri toplantının yapılamadığına dair tutunarak tutarak ayrıldı. Şirket yetkilileri ise toplantıya katılamadı.

tutanak.jpg

SENGEL: BİZİM İNCİRE, ÜZÜME İHTİYACIMIZ VAR

Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, "Yaşam hakkımızdan uzak durun diyoruz herkese" dedi ve şöyle devam etti:

"Bundan yaklaşık 5-6 yıl önce aynı firma Havutçulu’da ve Naifli’de yeni kuyular açmak istedi. O zaman da gelmiş, direnişimizi sergilemiş ve davamızı açmıştık. Açılan davada 'ÇED gereklidir' kararı verildi. İlk girişimleri ortadan kaldırıldı. Açılan ikinci davada İzmir İdare Mahkemesi tarafından ÇED’in uygun olmadığı ve bu toprakların üzerine kurulmayacağı mahkeme üzerinde kesinleşti. Anlaşılan o ki sermaye JES yapılarının yanında ama biz kamudan yanayız. Bunu herkes bilsin. Enerjiye ihtiyacımız var ancak bu kadar plansız enerjiye ihtiyacımız yok. Bizim incire ihtiyacımız var. Bizim üzüme ihtiyacımız var. Bizim geleceğe, temiz suya, temiz havaya ve sağlıklı geleceğe ihtiyacımız var."

ÇETİNKAYA: HER TARAFI BİTİRDİNİZ

Germencik Çevre Derneği Başkanı Halil Çetinkaya da şöyle konuştu:

"3-5 kuruş para için, bu kadar insanın tepkisine rağmen bu ısrarınız niye? Buraya dördüncü defa geliyorsunuz. İlk davayı Germencik Çevre Derneği olarak biz açtık, yürütmeyi durdurduk. Aydın İdare Mahkemesi’nin kararı burada. İki defa da Selçuk Belediyesi açtı. Dördüncü defa geliyorsunuz. Ya ayıptır, günahtır. Bu kadim topraklara ayıptır, günahtır. Bu insanlar buraya neden toplanıyor, jeotermale hayır demek için. Çünkü biz bunu Germencik’te yıllardır yaşıyoruz. JES’lerin havamızı, toprağımızı, insanımızı nasıl zehirlediğini biliyoruz. Aydın Vali Yardımcısının talimatı ile Germencik Çevre Derneği olarak Germencik’te yeraltı sularının kirliliğini belirttik ve DSİ’nin 2022 yılında yeraltı artezyen sularının nasıl kirletildiğinin belgesi elimizde. Kimyasallar binden fazla. TÜİK verilerine göre Türkiye’de kanser vakalarının iki katının Germencik’te yaşandığı yer. Gepegenç arkadaşlarımızın cenazesini kaldırdık. Dört yaşındaki çocuğun kanser tedavisi olduğunu biliyorum. Bunun sebebi ne? JES’ler Aydın’a gelince bu vakalar arttı. Size soruyorum. Dünyanın birinci sınıf tarım toprağına JES kuran ikinci bir ülke gösterin. Dünyada metrekare başına en fazla JES Aydın’dan başka nerede var? Her tarafı kazdınız, bitirdiniz!”

PROJE HAKKINDA

Rama Enerji Şirketi ilk olarak 2020'de dört adet sondaj için başvuru yapmış ve 'ÇED olumlu' kararı almıştı. İzmir 5'inci İdare Mahkemesi ise 'ÇED olumlu' kararını iptal etmiş, Danıştay da kararı onamıştı. Mahkeme, bilirkişi heyetinin projenin tarım arazilerine ve zeytinliklere zarar vereceği tespitini gerekçe göstermişti. Havutçulu Köyü’nde düzenlenmek istenen ÇED toplantısı yöre halkının ve yaşam savunucuların tepkisi nedeniyle yapılamamıştı. İkinci başvuru da mahkeme tarafından iptal etmişti.

Şirket daha sonra sondaj noktalarında revizyona giderek bakanlığa üçüncü kez başvuruda bulunmuştu. Bakanlık, bu talebi reddetmişti.

ÇED sürecine göre şirket, İzmir’in Selçuk ve Aydın’ın Germencik ilçesindeki altı ÇED alanında dokuz sondaj kuyusu açmayı planlıyor. ÇED sahası, orman ve tarım alanında kalıyor. Sondaj noktaları aynı zamanda Büyük Menderes Nehri Havzası içerisinde yer alıyor. Şirket, proje tanıtım dosyasında ÇED sahalarının etrafında zeytinlik olduğunu inkar etse Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgu Uygulaması’na göre sondaj noktalarının çevresinde zeytinlikler, incir ve mandalina bahçeleri yer alıyor. Sondaj noktaları en yakın koya 585 metre mesafede.

Öne Çıkanlar