İBB, tepki çeken kararda bakanlığı işaret etti: Adalar kıyılarını bakanlık plan dışına çıkardı

İBB, tepki çeken kararda bakanlığı işaret etti: Adalar kıyılarını bakanlık plan dışına çıkardı
İBB, tepki ve tartışmaya neden olan Adalar imar planlarına yanıt verdi. Adalar kıyılarının bakanlık tarafından plan dışına çıkarıldığını belirten İBB, bu durumun plan bütünlüğünü bozduğunu belirtti.

Artı Gerçek - Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından askıya çıkarılan Adalar ilçesi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planları’na dair İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de basın açıklaması yayımladı. 1/5000 ölçekli imar planını hazırlayan İBB, planın amacının tarihi, kültürü ve doğal çeşitliliklerin izinde, dengeli ve dayanıklı yaşam alanı oluşturmak olduğunu belirtti. İBB, yayımladığı açıklama ile imar planlarının kimler tarafından nasıl hazırlandığını, amacın ne olduğunu anlattı.

‘KIYILAR BAKANLIKÇA PLAN DIŞINA ÇIKARILDI’

Adalar için hazırlanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarında, Adalar kıyılarının plan dışında tutulması, Adalıların yanı sıra meslek örgütlerinin de tepkisine neden olmuş ve eksiklik olarak değerlendirilmişti. İBB tarafından yapılan açıklamada, kıyı alanlarının bakanlık tarafından plan dışına çıkarıldığı ifade edilirken, bu durumun plan bütünlüğünü olumsuz yönde etkilediği belirtildi.

ADALILAR 'KATILIMCI OLMADIK' DERKEN İBB 'ADALILARIN FİKİRLERİYLE OLUŞTU' DEDİ

Çevre Bakanlığı tarafından askıya çıkarılan Adalar imar planları tepki çekerek tartışmaya neden oldu. İBB de tepki çeken planla ilgili yaptığı açıklama ile planın 2019 yılından itibaren Adalıların katılımıyla ve fikirleriyle oluştuğunu savundu. Ancak, Adalılar yaptıkları toplantılarda ve hazırladıkları basın açıklamalarında, imar planlarının hazırlanması sürecinde katılımcı olunmadığı eleştirisini yaptı. İBB’nin açıklamasına göre planın hazırlanması sürecinde 41 koordinasyon toplantısı ile 77 katılım etkinliği düzenlendi.

Adalılar, 28 Ağustos’a kadar askıda tutulacak imar planının Adalar ilçesi nüfusunu artıracağı eleştirisinde bulunmuştu. İBB’nin açıklamasında planla birlikte nüfusun artırılmadığı belirtilerek, ikametgâhı Adalar’da bulunanlara göre planın tasarlandığı ifade edildi. Açıklamada, plana göre oluşabilecek bağımsız birim sayısının 12 bin 584, nüfusun ise 31 bin 462 olacağı öngörülüyor.

‘BİR VAKIF ARAZİSİ HAİRÇ TURİZM ALANI AÇILMIYOR’

İmar planlarında Adalar’da yaşayanların en çok kaygı duyduğu başlıklardan biri de turizm nedenli yapılaşmanın artma riski. İBB ise planla birlikte Adalar’da yeni turizm çekim alanlarının oluşturulmadığını, mevcut altyapının kullanımına zamansal kullanımı esas alacak şekilde yeniden tasarlama yapıldığı belirtildi. Bu çerçevede yalnızca Burgazada’da üzerinde konut yerleşimi olan tek bir vakıf arazisi haricinde yeni bir turizm alanı olmayacağı ifade edildi.

‘YEŞİL ALANLARIN DOĞAL YAPISI KORUNACAK’

İmar planında yer alan yeşil alanlara ilişkin de açıklama içerisinde şu ifadelere yer verildi: “İmar planında yeşil alanlar; aktif veya doğal yapısı aynen korunacak alanlar olarak tanımlanmıştır. Bu alanlar biyoçeşitlilik durumu göz önünde bulundurularak belirlenecektir. Flora ve fauna açısından değerli alanların doğal yapısı aynen korunacak, ekolojik yapıyı tahrip edecek herhangi bir düzenleme yapılmayacaktır.”

‘TESCİL İŞLEMLERİ GERÇEKLEŞTİKCE PLAN HÜKÜMLERİNE TABİ OLACAK’

Tescile değer alanların tespiti ile ilgili ise açıklamada yer alan şu sözler belirtildi: “Planlama çalışmaları kapsamında ilgili Koruma Kuruluna iletilen, daha öncesinde Belediyemizce tespit edilen 350 tane esere ilişkin plan onama süreci sonrasına bırakılmış, planla birlikte onaylanmamıştır. Fakat ilgili koruma bölge kurulu tarafından arazi çalışmaları devam etmekte sırayla eserlere ilişkin değerlendirmeler yapılmakta ve kurulun gündemine alınmaktadır. Tescil işlemleri gerçekleştikçe, bu alanlar da, ilgili plan hükümlerine tabi olacaktır.”

‘KAÇAK YAPILARA AF GELMİYOR’

İmar planıyla birlikte ayrıca, kaçak yapılara af gelmediği de ifade edilirken, Cennet ve Madam Martha koylarıyla ilgili “Madam Martha Koyu gerisinde yer alan, doğal sit alanı olmayıp kentsel sit alanı içerisinde yer almaktadır. Yaklaşık 8 bin 500 m2 büyüklüğündeki alanda, Ekolojik Kentsel Tasarım Rehberine uygun olarak 300 m2’yi geçmeyen demonte nitelikte, sökülüp takılabilir, temelsiz yapılar yapılabilecektir. Böylelikle getirilen fonksiyon kararı ile nüfus barındırabilecek, kalıcı yapılaşmanın önüne geçilmiştir. Madam Martha Koyu ve arkasında doğal sit alanında kalan alanlar ise mevcut hali ile korunmuş ve ‘Doğal ve Kırsal Karakteri Korunacak Alan’ lejantına alınmıştır. Cennet koyunun gerisindeki alan, yerleşim yerleri içerisinde Burgazada da yaşayan özellikle genç ve yaşlı nüfus için ortak alanlar oluşturulmak amacıyla kamusal alanlar olarak önerilerek; fiziksel mekan düzenlemeleri, Ekolojik Kentsel Tasarım Rehberi ve Biyoçeşitlilik Koruma Eylem Planı doğrultusunda yapılacaktır” denildi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar