İkizköylüler, 'Zeytinime Dokunma' diyerek TBMM'ye gidiyor

İkizköylüler, 'Zeytinime Dokunma' diyerek TBMM'ye gidiyor
Zeytinliklerin madenciliğe açılmasını düzenleyen kanun teklifinin TBMM’ye sunulmasına karşı Ankara’ya gideceklerini duyuran İkizköylüler, yaşam savunucularına çağrıda bulundu. Çağrıda, "Zeytin için adalet gelene dek, mücadeleden vazgeçmeyeceğiz" denildi.

Artı Gerçek- Muğla'nın Milas ilçesi Akbelen Ormanı'nda yapılmak istenen kömür ocağına karşı direnen İkizköylüler, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne getirilen "Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ne, Akbelen'de düzenledikleri basın açıklamasıyla tepki gösterdi.

İkizköy Çevre Komitesi tarafından Akbelen‘de yapılan açıklamada 'Zeytin için adalet' pankartı açılarak “İktidar 20 yılda 10 kez delmeye çalıştığı zeytin kanununu bu kez 10 Aralık Cumartesi gece yarısı meclise sunduğu bir hülle kanunla delmeye çalışıyor” denildi.

Komite komisyon toplantısına katılmak için ‘Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’na’ başvuru yapacaklarını, 14 Aralık’ta tüm hak savunucularına TBMM önünde buluşma çağrısında bulundu. Açıklamada şu sözlere yer verildi:

“83 senedir kanunun koruduğu zeytinlikler, yıllardır madenciliğe açılmaya çalışılsa da biz çiftçiler, köylüler, asıl söz sahibi olan halk olarak buna izin vermeyeceğiz! 20 yılda 10 kez değil, binlerce kez Zeytin Kanunu’nu delmeye de çalışsanız, bu millet zeytinlerine kıydırtmayacak! Yurdumuzun en büyük kamu yararı zeytinlerdir! Yıllardır süregelen, bizlerden önce var olan ve bizden sonra da yaşayacak olan zeytinlikler hiçbir madene tahsis edilemez, taşınamaz, yerinden kaldırılamaz”

TEMA VAKFI: ZEYTİN AĞAÇLARI YİNE TEHDİT ALTINDA

TEMA Vakfı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada ise "Kadim zeytin ağaçlarını koruma sırası şimdi bizde" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

AKP hazırladığı "torba kanun" içerisinde yer alan "Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" ile zeytinlikleri maden ocaklarına açacak düzenlemeyi yasa haline getirmeyi amaçlıyor.

Düzenleme 10 Aralık 2022 gecesi TBMM'ye sunuldu.

Maden Kanunu'na eklenecek geçici maddeyle, ruhsat sahibi veya rödovansçı olan gerçek veya tüzel kişiler tarafından yürütülen madencilik faaliyetlerinin, tapuda zeytinlik olarak kayıtlı alanlar veya fiili olarak üzerinde zeytinlik bulunan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda, zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının, izin verilecek maden sahalarının bulunduğu ilçe ve il sınırlarına öncelik vermek suretiyle taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine, kamu yararı dikkate alınarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından izin verilebilecek. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar