İstanbul Boğazı'nda müsilaj nerelerde var?

İstanbul Boğazı'nda müsilaj nerelerde var?
Prof. Dr. Bayram Öztürk ve ekibi, 2021 yılında Marmara Denizi'nde yoğun görülen müsilajın son durumuna ilişkin araştırma yapıyor. Öztürk, İstanbul Boğazı'nda akıntı rejimi dışındaki yerlerde müsilaj görüldüğünü belirtti.

Artı Gerçek - Biyolojik çeşitlilik başta olmak üzere denizlerde çeşitli araştırmalar yapan Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk ve ekibi, İstanbul Boğazı'nın değişik kesimlerine su altı dronu kullanarak inceleme yaptı.

Prof. Dr. Öztürk, İstanbul Boğazı'nda nerelerde müsilaj olduğuna dair bilgiler verdi. "Bugün deniz çayırlarının olduğu bu bölgede müsilaj var mı yok mu ona baktık" diyen Öztürk, şöyle devam etti:

"Bu bölgede müsilaj yok. Fakat Marmara Denizi'nin değişik bölgelerde müsilaj olduğunu biliyoruz.

Aynı şekilde İstanbul Boğazı çıkışında; Adalar bölgesinde müsilaj var. Aynı şekilde Adalar'ı geçtikten sonra Silivri hattında müsilajın olduğunu biliyoruz.

Müsilaj Marmara'da daha fazla hem Güney Marmara'da hem kuzey Marmara'da İstanbul Boğazı'nın akıntı rejiminin dışındaki alanlarda görülüyor.

50 metrenin daha derinliklerinde şimdiye kadar görülmedi. Bütün bu bölge bizim çalıştığımız bölge, deniz çayırlarının olduğu alan ve deniz çayırlarına bugün baktık TÜDAV'ın gemisiyle.

dip.jpg

DENİZ ÇAYIRLARI

TÜDAV tarafından incelemeleri süren İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi'ndeki deniz çayırlarının, iklim değişikliği için kritik önemde olduüu kabul ediliyor.

Deniz çayırları denizlerin temizlenmesinde, atmosferdeki karbondioksidin emilip yerine oksijen üretilmesinde sanıldığından büyük bir öneme sahip.

Bilimsel adı 'Posidonia oceanica' olan Akdeniz'e özgü endemik bitki, uzun bir süreçte çoğalan bir canlı. En fazla 40 metreye kadar derinliklerde yetiştiği için, kıyılara yakın alanlarda yayılıyor ve bu nedenle denizdeki tekneler ve büyük gemiler demir attığında bu çayırlara onarılmaz hasarlar verebiliyor. (DHA)

Öne Çıkanlar