Çevre Bakanlığı, Marmara Denizi'ne kıyısı olan İstanbul, Kocaeli, Bursa, Balıkesir ve Tekirdağ büyükşehir belediyeleriyle Yalova ve Çanakkale belediyelerine müsilaj uyarısında bulundu. Gönderilen yazıda ileri biyolojik atık su arıtma tesislerinin tamamlanmasının istendiği bildirildi.
Çanakkale Boğazı’nda 2020 yılında etkili olan müsilaj yeniden görülmeye başlandı. Boğazın bazı noktalarında az miktarda görülen müsilaj, özellikle balıkçılar arasında tedirginlik yarattı.
İki ayrı bilimsel araştırmada Marmara Ereğlisi ilçesi açıkları ve İzmit Körfezi'nde müsilaj tespit edildi. Bilim insanları, müsilaj tehlikesi konusunda uyarılarda bulundu.
Prof. Dr. Bayram Öztürk ve ekibi, 2021 yılında Marmara Denizi'nde yoğun görülen müsilajın son durumuna ilişkin araştırma yapıyor. Öztürk, İstanbul Boğazı'nda akıntı rejimi dışındaki yerlerde müsilaj görüldüğünü belirtti.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, üç yıl önce Marmara Denizi'nin yüzeyinde görülen müsilajın geri döndüğünü söyledi: Müsilajın 10 metreden başlayarak 24 metreye kadar yayıldığı görüldü
Mersin Körfezi'nde denize bakıldığında görülebilen derinlik en fazla 1,5 metreye düştü. Prof. Dr. Barış Salih: "Işık geçirgenliği oldukça düşmüş, çok kirli bir suyla karşı karşıyayız. Buradaki durum müsilajdan beter, inanılmaz bir kirlilik yükü var."
Marmara Denizi'nin su sıcaklığı son 50 yılda 2,5 derece artarak 17,8 santigrat dereceye ulaştı. Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer sıcaklık artışının müsilaj oluşumunu tetikleyebileceğini söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'den Marmara itirafı: "Müsilaj gibi ekolojilk bir felaket kapıda bekliyor. Marmara her gün biraz daha kirlenip bozulmaya devam ediyor."
Marmara Denizi'ni müsilaj kaplamasının ardından hazırlanan 22 maddelik "Marmara Eylem Planı" halen hayata geçirilmedi. Prof. Dr. Sarı, "Kirliliğe karşı önlem alınmazsa Marmara Denizi yararlanılamaz hale gelir" dedi.
İzmit Körfezi'nin Başiskele kısmında denizde müsilaj benzeri tabakalar görüldü. Örnek alınarak incelemeye gönderildi.
Marmara’daki müsilaj tehdidini değerlendiren TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Deniz Araştırmaları ve Teknolojileri Araştırma Grubu Lideri Dr. İbrahim Tan, “Baskıları Marmara Denizi üzerinden almadığınız sürece tekrardan olması olası bir durum" dedi.
Prof. Dr. Sarı, geçen yıl ekim ayında Marmara Denizi'nde görülen müsilaj çamurunun, bu sene aynı tarihlerde aynı şekilde devam ettiğini belirterek, deniz dibindeki organizmalara, yaşam alanlarına zarar verdiğini açıkladı.
İzmit Körfezi’nde kirlilik haberlerinin geldiğini söyleyen Prof. Dr. Ergül: Canların yaşam alanlarını, yumurtlama alanlarını etki altına alıyorlar ve canlılara uygun habitatlar bırakmıyor.
Müsilaja karşı eylem planlarının uygulanmadığını belirten Prof. Dr. Sarı, Marmara'daki atık yükünün azaltılmadığını ve söz konusu planların denizdeki etkisinin yetersiz olduğunu söyledi.
Yasağa rağmen atık bırakılan Bodrum Yat Limanı’ndaki deniz kirliliğini fotoğraflayan arkeolog Ayşe Temiz ‘Bodrum sularının Marmara’nın akıbetini yaşamasından endişeliyiz’ dedi.
Müsilaj ve imara ilişkin düzenlemeler içeren 'Çevre Kanunu ve ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' komisyonda kabul edildi.
CHP Genel Başkan Başdanışmanı, İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, İzmir’in Karataş sahilinden Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na seslendi.
'İlkbahar aylarında fitoplankton dediğimiz canlıların aşırı artışıyla bu durum görülebiliyor. Bu maddeler suda renk değişikliğine sebep olabiliyorlar.'
EGM, organize suç örgütleri ve bu örgütlere silah temini sağlayan 315 şüpheliye yönelik 16 ilde eş zamanlı ‘Müsilaj’ operasyonu başlattı.
TBMM'ye sunulan 'torba yasa'da Marmara Denizi'nde geçen yaz kabus yaşatan müsilajla mücadeleyi güçlendirmek için bakanlığın yetkileri artırılıyor.
AKP'li Mustafa Demir ile 64 milletvekilinin imzasıyla hazırlanan 31 maddelik 'Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' TBMM Başkanlığı’na bugün sunuldu.
Çanakkale'de 1 ay önce görülen ve zehirli olduğu iddia edilen 'pusula denizanası', İzmit Körfezi'nde görülmeye başlandı.
Marmara Denizi’nde etkili olan müsilaja ilişkin NASA’nın uydu görüntülerini inceleyen ABD’li uzmanlar, çevre felaketinin 2007, 2008 ve 2021’de görüldüğünü tespit etti.
Karaburun Sahilinde, deniz suyunun rengi bölüm bölüm turuncu ve kızıla döndü. Çevredekiler denize boya döküldüğünü sanarak durumu yetkililere bildirdi.
Greenpeace Türkiye, yaklaşan yaz öncesi Marmara Denizi için bir uyarı yaparak, 'Sanayi atıkları Marmara Denizi'ne boşaltılmaya devam ettiği sürece bu kriz büyüyecek' dedi.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tecer, Marmara Denizi'nde yeniden görülen müsilajın, dibe çökenler olduğunu söyledi.
TBMM Genel Kurulu'nda, ilgili Meclis araştırma komisyonunca hazırlanan müsilaj raporu kabul edildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, İstanbul'da deniz yüzeyinde kirlilik yaşanan çeşitli noktalardan alınan numunelerde müsilaj tespit edilmediğini duyurdu.
İstanbul Tuzla ve Kadıköy sahillerinde müsilaj benzeri kirlilik görülmeye başlandı.
Marmara Denizi'nden temizlenen müsilaj toprağa döküldü. Toprakla karışan müsilajın kahverengi renk alması ve üzerinde su birikintileri oluşması tartışmalara neden oldu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.