Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tecer, Marmara Denizi'nde yeniden görülen müsilajın, dibe çökenler olduğunu söyledi.
TBMM Genel Kurulu'nda, ilgili Meclis araştırma komisyonunca hazırlanan müsilaj raporu kabul edildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, İstanbul'da deniz yüzeyinde kirlilik yaşanan çeşitli noktalardan alınan numunelerde müsilaj tespit edilmediğini duyurdu.
İstanbul Tuzla ve Kadıköy sahillerinde müsilaj benzeri kirlilik görülmeye başlandı.
Marmara Denizi'nden temizlenen müsilaj toprağa döküldü. Toprakla karışan müsilajın kahverengi renk alması ve üzerinde su birikintileri oluşması tartışmalara neden oldu.
İzmit Körfezi'nde açılan denizcilik firması sahibi Enver Okan, müsilaj ile karşılaştı.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, bu yılki balık avı sezonunu değerlendirerek av yasağı döneminde yapılması gerekenleri anlattı.
Bazı üniversite ve belediyelerin müsilajdan yakıt ve gübre üretilebileceği yönündeki açıklamalarının aksine, müsilajın söz konusu şekilde kullanıma uygun olmadığı ortaya çıktı.
100’den fazla ülkede, 258 nehirde yapılan uluslararası bir araştırmaya göre Ergene, dünyanın en yoğun ilaç atığı barındıran nehirleri arasında.
Deniz şartlarında bir değişiklik olmadığını belirten Prof. Dr. Sarı, Marmara Denizi’nin orijinal, kararlı ikili akıntı sistemine bağlı olarak ortaya çıkan bir ekolojik felaket' dedi.
ODTÜ'lü bilim insanları, Marmara Denizi'nde 1200 metre derinlikte var olan oksijen seviyesinin, yıllar içinde biriken azot ve fosfor yükü nedeniyle 25-30 metreye düştüğünü ortaya çıkardı.
CHP Doğa Hakları ve Çevre Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, 2021 yılına ilişkin "Doğa Hakları İhlalleri" başlıklı raporunu yayınladı.
Müsilaj havadan çekilen fotoğraflarla ortaya çıktı.
Marmara ve Ege Denizi’nde geçtiğimiz yıl balıkçıların kabusu haline gelen müsilaj yeniden yüzünü göstermeye başladı. Çanakkale'de denizin üzerinde müsilaj tabakaları görüntülendi.
İstemezsiniz değil mi? O zaman niye yaşamsal döngümüzü sağlayan toprağa, havaya, suya karışmasına izin veriyoruz?
Deniz kirliliğine karşı kıyısı olan illere arıtma tesisi kurulacak, planlama; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İller Bankası ile belediyeler iş birliğiyle yürütülecek.
Artüz, ‘Müsilajın parçalanma sürecinde bakterilerin etkisi yok olduktan sonra geriye çok büyük bir biyokütle kalacak. O da bundan sonraki felaketi doğuracak’ dedi.
İmamoğlu, 'O güne dönüp baktığınızda benim bu cevabımı yine kendilerine ait medyada yazanların muhatabım kim olduğunu zaten kendileri yazmışlardı' dedi.
'16 tane atık su arıtma tesisinin hemen yapılması gerekiyor, yaklaşık 10 milyar TL kaynak gerekiyor.'
TBMM Müsilaj Komisyonu’nda konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Atalay, yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
Hidrobiyolog Levent Artüz: Ergene gün geçtikçe daha da kirlenecek, Marmara Denizi berbat olacak.
Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde, sahil şeridinin bir bölümü denizanası istilasına uğradı.
Prof. Dr. Bayram Öztürk, TBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu’nda konuştu.
Bakan Pakdemirli, CHP Milletvekili Vecdi Gündoğdu’nun soru önergesine verdiği yanıtta müsilaj sorunun çözümüne ilişkin bilgiler verdi.
Prof. Dr. Tevfik Tansel Tanrıkul, kirlilik nedeniyle körfezde artan azot ve fosforun deniz marullarına sebep olduğunu söyledi.
TBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu, yaz döneminde verilen aranın ardından 6 Ekim’de müsilaj sorununun incelenmesi amacıyla toplandı.
TBMM kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Ergene Nehri Derin Deniz Deşarjı projesinin Marmara Denizi’nin alt ve üst su kütlelerini ciddi oranda etkiliyor. Bu işlem devam ettiği takdirde, Karadeniz’i de Marmara gibi kaybedeceğiz.
Marmara Denizi’nde müsilaj konusunda yaptığı araştırmalarla tanınan Prof. Dr. Mustafa Sarı, balık avcılığı konusunda sorunlar yaşandığını açıkladı.
‘Müsilajın parçalanması sonucu ortaya çıkan inorganik besin elementleri, yeni bir oluşum için suda zemin hazırlıyor. Bunun için kasım ayına çok dikkat etmemiz gerekiyor.’
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.