IUCN raporu: Ağaç türlerinin üçte birinden fazlası yok olma tehlikesi altında

IUCN raporu: Ağaç türlerinin üçte birinden fazlası yok olma tehlikesi altında
IUCN raporu dünyadaki ağaç türlerinin %38'inin yok olma riskiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. Araştırmacı Steven Bachman, "Ağaçları kaybedersek, onlarla birlikte pek çok başka türü de kaybederiz” dedi.

Artı Gerçek- Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN), tehdit altındaki türlerin yer aldığı kırmızı listesini güncelleyerek, küresel ölçekte ilk kez yapılan ağaç değerlendirmesinin bulgularını kamuoyuyla paylaştı. Değerlendirme, dünyadaki ağaç türlerinin %38’inin yok olma riskiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu.

Kolombiya’nın Cali kentinde düzenlenen Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 16. Taraflar Konferansı'nda (COP16) açıklanan rapor, Uluslararası Botanik Bahçeleri Koruma Örgütü (BGCI) ve IUCN tarafından hazırlandı ve binden fazla bilim insanının katkısıyla oluşturuldu.

'AĞAÇLAR HER YERDE TEHDİT ALTINDA'

BGCI’den bilim insanı Emily Beech, dünyadaki ağaçların büyük tehdit altında olduğunu belirterek, “Ağaçlar dünyanın her yerinde risk altında, ancak koruma önceliklerimizi belirlemek için ihtiyaç duyduğumuz araçlara artık sahibiz” dedi. Raporda, 192 ülkedeki ağaçların risk altında olduğu ve arazilerin tarım ile ağaç kesimine açılmasının en büyük tehditleri oluşturduğu belirtildi. Ilıman bölgelerde ise zararlı böcekler ve hastalıkların ağaçları olumsuz etkilediği kaydedildi. Manolya, meşe, akçaağaç ve eboni gibi ağaçların ciddi tehdit altında olduğu da vurgulandı.

'AĞAÇLARLA BİRLİKTE PEK ÇOK TÜRÜ DE KAYBEDEBİLİRİZ'

Araştırmacı Steven Bachman, ağaçların biyolojik çeşitlilikte kritik bir role sahip olduğunu vurgulayarak, “Ağaçlar birçok kuş, memeli, böcek ve mantar türüne yaşam alanı sağlıyor. Ağaçları kaybedersek, onlarla birlikte pek çok başka türü de kaybederiz” dedi.

Raporda ayrıca, Batı Avrupa kirpisinin, daha önce en az tehdit altında görülen türlerden biri olmasına rağmen, "tehdide yakın" kategorisine gerilediği açıklandı. Bilim insanları, tarımsal yoğunlaşma, yol yapımı ve kentsel gelişimin bu düşüşte etkili olduğunu belirtti. (ANKA)

Öne Çıkanlar