İzmir'de GES tehdidi: Karaburun keçisinin yaşam alanı tehdit altında

İzmir’in Karaburun ve Menemen ilçelerinde kurulmak istenen güneş enerji santrali (GES) ile ilgili ÇED süreci başladı. Proje, Karaburun keçisinin yaşam alanını tehdit ediyor.

İzmir'de GES tehdidi: Karaburun keçisinin yaşam alanı tehdit altında

İZMİR - Sancak ailesine ait Saya Grup bünyesinde yer alan Volt Elektrik Motor Şirketi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurarak İzmir’in Karaburun ve Menemen ilçelerinde güneş enerjisi santrali kurmak için izin istedi. Bakanlık, her iki proje ile ilgili çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlattığını duyurdu.

MENEMEN'DEKİ GES TARIM ARAZİSİNDE VE SÜLEYMANLI GÖLETİNE 480 METRE UZAKLIKTA

Menemen’in Süleymanlı Mahallesi sınırlarında 48 bin 757 metrekarelik alanda inşa edilmek istenen GES 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda “tarım arazisi” nde yer alıyor. Proje alanına 400 metre ve 1,2 km kilometre mesafede kurulu GES'ler bulunuyor. Süleymanlı Göleti ise proje alanına 480 metre uzaklıkta.

KARABURUN'DAKİ GES ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİNDE VE ORMAN ALANINDA

Karaburun’un Eğlenhoca Mahallesi sınırlarında 3,5 hektarlık alanda kurulmak istenen GES sahası ise 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda “Orman Alanı”nde yer alıyor. Bölge, 2019 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla ilan edilen Karaburun-Ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde kalıyor. Projeye en yakın konut 4,75 kilometre mesafede. Eğlencehoca Mahallesi ise proje sahasına 7,2 kilometre uzaklıkta Projenin onaylanması durumunda üretilecek elektrik, firmaya ait Kemalpaşa'daki fabrikada kullanılacak.

KARABURUN KEÇİSİNİN YAŞAM ALANI

Bölge aynı zamanda Karaburun keçisinin de yaşam alanı. Karaburun keçilerinin sayısı son dönemde bölgede yaygınlaşan rüzgar ve güneş enerjisi santralleri nedeniyle hızla azalıyor. Karaburun Kent Konseyi ve keçi yetiştiricileri, meraların rüzgâr ve güneş enerji santrallerine tahsis edilmesi nedeniyle keçi yetiştiriciliğinin bitme noktasına geldiğini belirtiyor. Geçimini kıl keçileri ile sağlayan Karaburun köylüleri RES ve GES’lerden şikayetçi. Köylüler, otlakların küçüldüğünü, süt verimliliğinin düştüğünü ve hayvanların düşük yaptığını vurguluyor.

'KARABURUN TALAN İÇİNDE'

Mustafa Özer

Artı Gerçek’e konuşan Karaburun Kent Konseyi Başkanı Mustafa Özer, 2018-2010 yılları arasında bölgeye yapılan rüzgâr enerjisi santrallerinin meraları yok ettiğini vurguladı. Özer, "250 bin keçi vardı ve insanlar bununla geçimlerini sağlıyordu. Keçi sayısı 40 bine düştü. Çobanlar, keçilerini elden çıkardılar. Hayvanları kapalı alanda beslemek zor olduğu için hepsi satıldı. İnsanlar üreticiliği bırakıp keçilerini sattılar. İzmir’in kenar mahallerinde paralarının yettiği kadar ev kiralayıp yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Keçi peyniri Mordoğan’da üreticilerin geçim kaynağıdır. Keçi sütü kalmadı. Canlılar buraları terk ediyor, ormanlar çekiliyor, yeşil alanlar kuruyor. RES’ler buradaki ekosistem zincirini kırdı, dengeyi bozdu. Özel Çevre Koruma Bölgesi kararına rağmen Karaburun talan içinde. Para hırsı her şeyin üstünde tutuluyor. Karaburun Yarımadası yok olacak” dedi. (Artı Gerçek)