Karaburun'da RES’e kapasite artış onayı: Belediye, çevre örgütleri ve yurttaşlar kararı yargıya taşıyor

Karaburun'da RES’e kapasite artış onayı: Belediye, çevre örgütleri ve yurttaşlar kararı yargıya taşıyor
Lodos Elektrik'in Karaburun’daki RES projesine bakanlık tarafından kapasite artış onayı verilmesi yargıya taşınıyor. Belediyesi, çevre örgütleri ve yurttaşlar yaşam, mera ve tarım alanlarına zarar verecek kapasite artış izninin iptal edilmesini istiyor.

İZMİR - Özel Çevre Koruma Bölgesi statüsündeki Karaburun'un yüzde 89’u Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından enerji şirketlerinin kullanımına açıldı. Bakanlık son olarak
Alto Holding bünyesinde yer alan Lodos Karaburun Elektrik Üretim Şirketi’nin rüzgar enerji santralinin kapasite artışına onay verdi. Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere türbin sayısı 87’den 128’e çıkarılacak. Türbinlerin 12’si merkez mahallesi, yedisi Yaylaköy, yedisi Parlak, altısı Küçükbahçe, dördü Tepeboz, üçü Bozkoy, biri Saip ve biri de Hasseki köyü sınırlarına dikilecek. Karaburun’da hali hazırda 140 rüzgar türbini bulunuyor.

BELEDİYE DAVA AÇACAK

Karaburun Belediyesi Meclisi kapasite artışıyla ilgili oy birliği dava açma kararı aldı. Davacılar arasında Karaburunlu yurttaşlar ve çevre dernekleri de yerini alacak.

CHP’li Meclis üyesi ve Karaburun Ziraat Odası Başkanı Gazanfer Yavaş, "Seçtikleri yerler mera alanları, tarım alanları ve köyleri yakın yerler. Seçilen noktalara karşıyız. Yaşam alanlarında RES türbini kurulmasına karşıyız. Bakanlık nasıl bir politika izliyor anlamıyoruz. Burası özel çevre koruma bölgesi. Vatandaş bahçesine ufak bir kulübe bile yapamazken RES ve GES’lere her geçen gün yenileri ekleniyor. RES’lerin orman ekosistemi, kuş göç yolları, çam balı, insan sağlığı üzerinden etkileri bulunuyor. RES’lerin 35 tanesi kızılçam ormanı içinde ve yangın tehlikesi oluşturuyor. RES kulelerinin ve pervanelerinin sıklığı göçmen kuşlar, tarım alanları ve zeytinliklerdeki böcekleri yiyen kırlangıçların, yarasaların ve diğer kuşların uçuşlarını da olumsuz etkiliyor. Son verilen ÇED iznini de belediyemiz öncülüğünde yargıya taşıyarak iptali için hukuki mücadele vereceğiz” dedi.

KARABURUN SİVİL İNSİYATİFİ DE DAVAYA KATILACAK

Yazılı açıklama yapan Karaburun Sivil İnsiyatifi de Karaburun Belediyesi ve yurttaşlarla birlikte dava açacaklarını duyurdu. Açıklamada, "İletişim içinde olduğumuz sekiz mahalle mhtarlığının davaya katılımı yerelin sesinin duyulması ve savunulması açısından önem taşıyacaktır. Lodos A.Ş’nin ilk 50 türbininde Yaylaköy gözden çıkarıldı. Afet Bölgesi ilan edildi, afet kararı yerel ve resmi kurumlar tarafından itiraz süresi geçirildikten sonra duyuruldu. Lodos Enerji türbinlerini sekiz mahalleye kuracak. Hem de mera, tarım, zeytinlik ve yerleşim alanı demeden her yere" denildi.

whatsapp-gorsel-2024-09-23-saat-14-41-49-e8d7693f.jpg
Proje alanı

KORUMA ALTINDAKİ BİTKİ TÜRLERİNİN YAŞAM ALANI

Bakanlıktan 2013'te aldığı izinle faaliye başayan Karaburun Rüzgâr Enerji Santrali, geçtiğimiz yıllarda 50 olan rüzgâr türbini sayısını 87'ye çıkarmıştı. Son kapasite artışıyla birlikte rüzgâr türbini sayısı 128'a çıkarılacak. Türbinlerin dikileceği noktalar 100 bin ölçekli çevre düzeni planında tarım, orman ve mera alanında yer alıyor. RES sahası aynı zamanda, 15 adet endemik bitki türü, dört adet nadir bitki türü ve beş adet Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) kapsamında korunan bitki türü bulunuyor. Karanurun Yarımadası florasında, 76 tür tıbbi, 38 tür arıcılık, 30 tür gıda, 39 tür ticari, 34 tür peyzaj ve 19 tür ekonomik değeri olan bitki türü yer alıyor. Karaburunlular yaşam alanlarının sınırlarına kadar gelen projenin iptal edilmesi için pek çok kez eylem yapmış, halkın katılımı toplantılarını protesto etmiş ve bakanlığın kararını mahkemeye taşımıştı. Bölge halkının açmış olduğu dava sonucunda yerel mahkeme projenin ‘ÇED olumlu’ kararını iptal etmiş ancak Danıştay 6'ncı Dairesi yerel mahkemenin kararını bozmuştu.

Yurttaşlar son olarak RES projesini Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı.

Öne Çıkanlar