Karaburun’un simgesine GES tehdidi

Karaburun’un simgesine GES tehdidi
Tamamına yakını enerji şirketlerinin kullanımına açılan Karaburun’da yedi farklı GES projesi hayata geçirilmek isteniyor. Projeler hayata geçerse bölgenin simgesi 'Karaburun keçisi' yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak .

İZMİR - Rüzgar enerji santrallerine (RES) karşı mücadele eden Karaburun, güneş enerji santrallerinin (GES) de hedefinde. Özel Çevre Koruma Bölgesi olmasına rağmen yüzde 89’u RES’lere tahsis edilen Karaburun'da GES projeleri ile ilgili peş peşe ÇED süreçleri başlandı. Hali hazırda 48 bin 400 hektarlık Karaburun Yarımadası’nın 43 bin hektarlık kısmı enerji şirketlerinin kullanımına açık.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, son iki sene içerisinde Karaburun sınırlarında dikilmek istenen 10 GES projesi ile ilgili ÇED süreci başlattı. Üç ÇED projesi iptal edilirken bir GES projesine ÇED olumlu kararı verilirken altı proje ile ilgili ÇED süreci devam ediyor.

218 HEKTARLIK ALANA 320 BİN GES

Projeler hayata geçerse 218 hektarlık alanı kapsayacak ve Küçükbahçe, Salman, Yayla, Sarpıncık ve Eğlenhoca köylerine toplamda 320 binden fazla güneş paneli dikilecek. Proje sahalarının tamamına yakını ise mera-çayır ve tarım alanlarını kapsıyor. 2022’de askıya çıkan Karaburun - Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi"ne ilişkin 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı’na göre ilçenin yüzde 6,6’lık yani 2 bin 945 hektarlık alanı çayı ve meralara ayrılmış durumda.

KARABURUN’UN SİMGESİ TEHDİT ALINDA

RES’lerden sonra GES’ler de Karaburun’un simgesi olan Karaburun keçilerinin geleceğini tehdit ediyor. RES’ler yüzünden otlak alanlarının azaldığı bölgede GES’lerin de dikilmesiyle birlikte daha da azalacak. Kıl keçilerinden elde ettiklerinden süt ve peyniri satarak, geçimlerini sağlayan köylüler yeni kurulacak GES’ler karşısında hayvancılığı bırakmak zorunda kalacaklarını dile getiriyorlar.

SÜRÜ SAYILARI AZALDI

Yaylaköylü sürü sahibi Hüsnü Tokaç Karabun keçilerinin her geçen yıl daha da azaldığını belirterek “Sürü adetleri ve sürü sayıları her geçen gün azalıyor. Bizim önceden bin 500 keçi vardı, şimdi onun yarısı kadar yoktur. Artı yapamayanlar artık bırakıyor, satıyor. Yakın zamanda 4 sürü el değiştirdi. Alanlar ne yaptı bilmiyoruz?” dedi.

'HAYVANCILIK BİTECEK'

GES’lerle birlikte mera alanlarının da ortadan kalkacağını kaydeden Tokaç “Meralara GES’leri yaparlarsa elbette zararı alacak, keçilerin otladığı alanlar ortadan kalkmış olacak. RES sahaları dikim aşamasında zarar verdi ama hayvanlar şu anda diplerinden gelip geçiyor ama GES yaparlarsa yeri kapatacağı için bu işte de herhalde bitecek. Ondan sonra biz de ne yapacağız bilmiyoruz?” ifadelerini kullandı.

KARABURUN HALKI GES’LERİ İSTEMİYOR

Karaburun Ziraat Odası Başkanı Osman Günay da projelerin hayata geçeceği alanların komple mera alanı olduğunu ifade ederek “Keçilerin yaz kış otladığı meralar. Şu anda hayvancılığın büyük kısmı Yaylaköy, Küçükbahçe ve Karareis bölgesinde kaldı eğer bu meralarda da GES projesi yapılırsa hayvancılık tamamen Karaburun’da yok olacak. RES’ler bir nevi sadece olduğu yeri etkiliyor fakat GES projesi mera alanlarımızı tarım ve hayvancılığı tamamen bitirmek üzere hazırlanmış. Karaburun’umuzun doğal güzelliğini bozacaklar. Başta çiftçilerimiz hayvancılıkla uğraşan üreticimiz dahil olmak üzere Karaburun halkı bu bölgeye, bu projeleri istemiyor” dedi.

KARABURUN KEÇİSİ HAKKINDA

Karaburun’un simgesi haline gelen keçi, yüz yıllardır süregelen kırkım şenlikleri, yöreye özgü peynir çeşitleriyle aynı zamanda Yarımada kültürel değerlerinin de çok önemli bir parçasıdır. Yöre halkının başlıca geçim kaynaklarından olan keçi yetiştiriciliğinde süt Yarımada dışındaki mandıralara satılıyor. Bölgenin en önemli geçim kaynağı olan keçi yetiştiriciliğinin olmazsa olmazı otlak, çayır ve mera alanları RES projelerine tahsis edildi. Keçi yetiştiricilerinin bu alanlara girişleri engellendi. Karaburun Kent Konseyi, rüzgar enerji santrallerinin yapım ve yol çalışmaları nedeniyle keçilerin erişebildikleri bitki türlerinin kısıtlandığını ve keçilerin süt verimini de etkilediğini açıklamıştı.

Öne Çıkanlar