Kaş Marina'da imar planı değişikliği gündemde: Otel ve AVM eklemek istiyorlar

Kaş Marina'da imar planı değişikliği gündemde: Otel ve AVM eklemek istiyorlar
Kaş Marina’ya AVM ve otel eklemek için imar planı değişikliği daha önce dört kez reddedilmesine rağmen, AKP-MHP oylarıyla ilçe meclisinden ve imar komisyonundan geçti. Kaş Çevre ve Kültür Derneği de imza kampanyası başlattı.

Artı Gerçek - Kaş Marina’ya ticari alanlar, otel ve SPA merkezi eklemek için imar planında değişiklik planlanıyor.

Kaş Çevre Derneği, denizi kirletecek, sit alanını tehdit edecek, trafik ve otopark sorununu artıracak, Kaş’ın kendine özgü; doğa ile bütünleşik yerel/butik turizm ve alışveriş geleneğini bozacak, Kaş’ın esnafını ekonominin dışına itme tehlikesi taşıyan, kamu yararı bulunmayan otel /AVM projesinin geri çekilmesini talep etti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nı ve Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’ni plan değişikliğini iptal etmeye çağıran Kaşlılar, Change.org üzerinden bir de imza kampanyası başlattı.

İmza kampanyasında Kaş Marina projesine ilişkin şu bilgilere yer verildi:

"Kaş Yat Limanı (Kaş Marina), 2008 yılından beri, yap-işlet-devret modeliyle 25 yıllığına Makyol-Setur ortaklığı olan Makmarin A.Ş. tarafından işletiliyor.

İmar planı değişikliğiyle, limana “otel, ticari alanlar, spa ilavesi” ve ilave iki yüzer iskele yapılmak isteniyor.

Bunun için de;

  • %5 olan inşaat izni oranının %8’e çıkarılması
  • 4,5m. olan kat yüksekliğinin 6,5m.’ye çıkarılması,
  • Karasal alanların hesaplanmasında, 2,198.42 m² olan mendirek alanının da hesaba katılması,
  • Halen 3472 m2 olan kapalı alanının 5049 m2’ye çıkarılmasına (1577 m2 ilave inşaat)
  • 487 tekne bağlama kapasitesine ilaveten denize iki adet 122 tekne kapasiteli yeni yüzer iskele yapma izni ve
  • Daha evvelki plan ile mevcut durum arasındaki uyumsuzlukların giderilmesi
  • talep ediliyor.

'PROJE' GERÇEKLEŞİRSE NELER OLACAK?

İşletmeci firmanın imar planı değişikliği talebi için sunduğu “PROJE” gerçekleşirse:

  1. Deniz kirliliği sorunu artacak. Limana bağlı yatların mutfak ve lavabo suları doğrudan denize akmaktadır. Limanın yer aldığı Kaş Bucak Denizi kirlilik ölçümlerinde “…Marina’nın etkisi sebebiyle Bucak körfezi riskli bölgeler arasında olduğu” tespit edilmiştir.
  2. Yat Limanı faaliyete geçtikten sadece birkaç yıl sonra yapılan bu ölçümlerde Kaş denizlerinde kirliliğin en yüksek olduğu 3 yerden biri olarak gösterilen Yat Limanının aradan geçen 10 yılda ne kadar kirlendiği çıplak gözle bile görülebilmektedir. Yat Bağlama kapasitesi %25 oranında artırılmasıyla bu kirliliğin artacağı aşikârdır.
  3. Kaş’ın silueti bozulacaktır: Denize sıfır planlanan 6,5 mt yüksekliğe ulaşacak dükkanlar ve otel binaları, kıyının ve Kaş’ın siluetini bozacaktır.
  4. Yeşil alanları daraltılacaktır. Yeni inşaatlar Yat Limanının genel görünümünde ve kullanımında sıkışıklık yaratacak, yeşil alanlarını azaltacaktır.
  5. Halk ile kıyı arasına duvar: Girişte 6 yüksekliğindeki duvarlar ve denize sıfır planlanan otel ve ticari yapılarla, deniz ile halk arasına bir duvar örülmüş olacak; halkın kıyı ile bağlantısı hem görsel ve hem de kullanım bakımından koparılmış olacaktır.
  6. Deniz dolgu alanları (şevler) bile denize sıfır dükkânların önüne asma iskele ile yol yapmak için kullanılacaktır. Yol için bile yer kalmayacaktır.
  7. Denizciliğe hizmet değil RANT Projesi: Yat Limanlarının asli GÖREVİ denizciliğe hizmet vermektir; oysa bu planla tekne bakım ve tamiratının yapıldığı çekek alanı daraltılarak AVM mantığı ile yapılacak dükkânlara yer açılmaktadır. Mevcut durumda bile çekek yeri darlığı yaşanırken tekne bağlama kapasitesinin %25 artışıyla bu sorun iyice katlanacaktır.
  8. Trafik- Otopark sorunu katlanacaktır. Projenin hayata geçmesi halinde mevcut araç trafiği ve dolayısıyla otopark sorunu artacaktır. Projede bu sorunlara Yat Limanı içinde çözüm düşünülmemiştir. Yat Limanı önünden geçen ana arter zaten çok dardır ve topoğrafya gereği genişleme imkanı yoktur. Mecburen yol kenarına park edecek araçlar trafiği iyice boğacaktır.
  9. Sit Alanı Sorunu: Planlama alanının bitişiğinde 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı mevcuttur. SİT alanlarının imar planlarına konu edilmesi ve/veya herhangi bir inşaat faaliyeti yapılması kanunen mümkün değildir. Ancak firmanın sunumunda, SİT alanının yaya giriş alanı olarak kullanılmak istendiği görülmektedir. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar