Taşova'da köylülerin OSB isyanı: Meramızı bir gecede ham toprağa çevirdiler

Amasya Taşova'da, 'yürütmeyi durdurma' davasına rağmen yapımı süren OSB'ye karşı köylüler nöbet tutuyor. OSB nedeniyle işledikleri toprakların yok edildiğini belirten köylüler bugün eylemdeydi.

Osman ÇAKLI


Artı Gerçek- Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü Köyü'nün yaklaşık 800 dönümlük merasına yapılması planlanan Organize Sanayi Bölgesi (OSB) inşaatı, devam eden 'yürtümeyi durdurma' davasına rağmen devam ediyor. Yaklaşık sekiz aydır itirazlarını dile getiren ve her gün nöbet tutan köylüler, bugün yine eylemdeydi.

Artı Gerçek’e konuşan Çambükü köylüleri, hem OSB'nin hayata geçirilmesi ile geçimlerini sağladıkları tarım ve hayvancılığın biteceğini söyledi hem de Samsun Bölge İdare Mahkemesi’nde devam eden 'yürütmeyi durdurma' davasını hatırlatarak iş makinelerinin durdurulmasını istedi.

İLK DEFA JANDARMA İLE KARŞI KARŞIYA GELDİK’

Köyün görevden alınan eski muhtarı İlyas Celep, Çambükü’nün bölgedeki en büyük hayvan nüfusuna sahip olduğunu kaydetti. Celep, projeye başlanmasıyla 2 bin 751 hayvanın otlayacağı bir merasının kalmadığını sözlerine ekledi ve şöyle devam etti:

“Köylü teyakkuzda. 60 yaşındayım hayatımda savcı kapısı tıklatmadım. İlk defa jandarma ile karşı karşıya geldik. Avukatlarımız şuanda Samsun’da yürütmeyi durdurmak için girişimde bulunuyor. Adalet varsa, bilirkişi raporuna riayet edilir ve bu iş durdurulur. Mera dediğimiz alanı bir gecede ham toprağa çevirdiler. Meranın yarısında tarım yapıyorduk. Mahsullerimizi bir gecede heba ettiler, zararımız yaklaşık olarak 5-6 milyon lira. Hayvanlarımızı ahırdan çıkaramıyoruz. Tarım ve hayvancılık yapamıyoruz, bitti. Bize yalnızca yerleşim yeri kaldı. Ne yapacağız bilmiyoruz.”

KÖYLÜLER GEÇİM KAYNAKLARINI KAYBETTİ

Yapımı süren OSB nedeniyle geçim kaynaklarını kaybeden pek çok köylünün kente göç ettiğini belirten muhtar Celep, kendisinin de yapacak bir şeyi kalmayınca göç etmek zorunda kalacağını söyledi.

KÖYLÜLERİ İKNA ETMEYİ REDDEDEN MUHTAR GÖREVDEN ALINDI

Celep, Taşova Kaymakamı'nın kendisinden köylüleri OSB projesine ikna etmesini istediğini, bu olmayınca da görevden alındığını söyledi:

“Devlet bizi korumuyor. Beni geçtiğimiz temmuz ayında görevden aldılar. Kaymakam bey, mezarlığın yanında yer alan arazi için karar alıp OSB’ye devretmemi istedi. Devletin memuru olarak benim görevimin köylüyü OSB’ye ikna etmek olduğunu söyledi. Kendileri köye hiç gelmedi. Ardından görevden alındım, sandık kuruldu eşim aday oldu. Köylüler duruma tepkisini göstererek bizi yeniden seçti"

KÖY OSB KADAR İSTİHDAM YARATIYORDU’

Çambükü Köyü’ndeki meranın, hayvanların otlatılması için ayrılan alanın dışında kalan bölümlerinde tarımsal üretim yapılıyor. Ancak köylüler, OSB projesi sonrasında bu alandaki ürünlerinin de zarar gördüğünü belirtti.

Yalçın Bolat da merada yetiştirilen ancak hasat edilmemiş yonca, bamya gibi ürünlerin tamamının projede kullanılan iş makineleri tarafından kazındığını söyledi. Bolat, kendilerine daha önce haber verilmediği için mahsulü kurtaramadıklarını, tarlaya gittiklerinde jandarma ile karşılaştıklarını belirtti. Bolat, şöyle devam etti:

“Herkes iş makinelerinin başında ağıtlar yakıyor. Geçimimiz gitti. Köylüyü alana yaklaştırmak istemiyorlar. Köylülerin tek bildiği iş tarım. Biz bu tür sanayilerde ne iş yapacağız? Mesleğimiz yok. Bizim köyümüz zaten OSB kadar istihdam sağlıyor. Birikimi olmayan insanları sefil bırakıp, rezil edecekler. 50 haneyiz 37 hanenin buranın dışında ekip dikeceği bir karış tapulu alanı yok.”

TARIM BAKANI GELSİN MUTLU OLSUN HAYVANLARI KESİME GÖNDERİYORUM’

200 küçükbaş ve 10 büyükbaş hayvan sahibi olan Güler Yılmaz da Tarım Bakanı’na tepki göstererek şöyle konuştu:

“Bakan bize tarımdan bahsediyor. Benim 30 ceviz, 10 elma, ayva ağacım dün kesildi. Bu hayvancılık, tarım burada biterse ne olacak? Bu hayvanları kesime yollayacağım, bakan gelsin mutlu olsun. Bizi bu hale getirenlere yazıklar olsun.”

NE OLMUŞTU?

Amasya Valiliği 2021 yılı başlarında Çambükü Köyü’nün de dahil olduğu 800 dönümlük arazide Organize Sanayi Bölgesi yapma kararı aldı. Kararın hemen ardından Çambükü Köyü’nün birinci sınıf merasının vasfı üç basamak geriye düşürüldü. Tarım ve hayvancılıkla geçinen köylüler, işe ihtiyaçlarının olmadığını ve bölgede devletten yardım almayan tek köy olduklarını söyledi. Açılan üç ayrı davayla devam eden yargı sürecinde köyde yapılan bilirkişi raporu da köylüler lehine sonuçlandı. Mahkeme tarafından atanan bilirkişi raporunda alanın mera olarak korunması gerektiği belirtildi ve özetle şu ifadeler yer aldı:

“Organize sanayi bölgesi yapılacağı gerekçesiyle meralardaki tahsis amacı değişikliğinin; çevreye, tarım ve hayvancılığa etkileri, uzun dönemli kamu yararı, Çambükü Köyü’nün tarım ve hayvancılık faaliyetleri ile mera ihtiyaçları, mevcut ve yeni tahsisi yapılan mera parsellerinin durumu ve yetersizliği değerlendirildiğinde, uygun olmadığı kanaatine varılmıştır.”

Ancak iş makineleri köyün merasında çalışmaya devam etti.

Öne Çıkanlar