Kozak’taki taş ocağı projesine olumsuz görüş

Kozak’taki taş ocağı projesine olumsuz görüş
Kozak Yaylası'nda Aktaş Granit taş ocağının kapasite artırımı talebine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi olumsuz görüş belirtti. Aktivist Erol Engel, "Umarız bu yanlıştan dönülür" dedi.

İZMİR - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 2011 yılında aldığı izinle Kozak Yaylası’nda faaliyete başlayan Aktaş Granit kapasitesini artırmak için harekete geçti. Şirket, bakanlığa yeni ÇED başvurusunda bulundu. Bakanlık onay verirse ÇED sahası 35 hektardan 166 hektara üretim kapasitesi ise yıllık 8 bin tondan 297 bin tona çıkacak. Kapasitesi 37 kat artacak. Proje, 17 Ekim 2024'de toplanacak olan Bakanlık İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nda ele alınacak.

denemeler-2024-08-27t165823-842.jpg

PROJE TARIM ARAZİSİNDE

Kapasite artışı kapsamında altı adet ocak çalışma alanı, üç adet malzeme (ürün) stok alanı, dört adet pasa stok alanı ve iki adet bitkisel toprak depolama alanı kurulacak. Proje alanının tamamı, İzmir- Manisa Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre ise tarım arazisi olarak belirlenen alanlarda kalırken en yakın konuta olan uzaklığı ise 650 metre.

BÜYÜKŞEHİR: JEOPARK ALANI OLACAK

Kapasite artış talebine İzmir Büyükşehir Belediyesi olumsuz görüş verdi. Belediyenin görüş yazısında bölgenin jeopark alanı olarak değerlendirmek istendiği belirtilerek şöyle denildi:

"İzmir Kuzey Bölgesi 1/25 bin ölçekli Nazım İmar Planı çalışmaları kapsamında İzmir ve Balıkesir İl sınırları içerisinde bulunan Madra Dağı ve çevresinin jeomorfolojik açıdan zengin bir niteliğe sahip olduğu ve söz konusu bölgenin jeopark alanı olarak değerlendirilebileceği tespit edilmiştir. Bu doğrultuda, Avrupa Birliği'nin HORIZON 2020 çağrısı kapsamında Belediye Başkanlığımızca dahil olduğumuz 'RURITAGE: Kültürel Miras Esaslı Sistematik Stratejiler Yoluyla Kırsal Yenilenme' projesi ile Dikili, Bergama ve Kınık İlçelerinde yer alan kırsal alanlardaki kültürel ve doğal miras potansiyellerinin geliştirilmesi, sürdürülebilir kalkınma ve kırsalda yenilenme hedeflenmektedir. Söz konusu proje, yenilikçi bir koruma-kullanma dengesini geliştirmek için kullanılabilecek önemli bir araç olarak nitelendirilmektedir. Bu kapsamda granit ocağı kapasite artışı projesi incelendiğinde; proje sınırlarının jeopark alanı olarak değerlendirilen bölgeler içerisinde kaldığı tespit edilmiştir."

denemeler-2024-08-27t165901-462.jpg

İL MÜDÜRLÜĞÜ: OLUMSUZ ÇEVRESEL ETKİLERİ OLABİLİR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü de projeyle ilgili olumsuz görüş bildirdi. Müdürlüğün görüş yazısında bölgenin doğal SİT potansiyeli taşıdığı dile getirildi. Projenin çevreye olumsuz etkiler yapacağının vurgulandığı görüş yazısında şu ifadelere yer verildi:

"Kritik bir eşikte bulunan ve henüz yasal olarak onaylanmış belirlenmiş bir statü (doğal SİT, milli park vs) ve dolayısıyla koruma-kullanım kriteri bulunmayan ancak yapılan ön çalışma ve değerlendirmelerde doğal SİT potansiyeli yüksek görülen ve 'Potansiyel Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi' kapsamında çalışmaların halen devam ettiği Kozak yaylasında, bu çalışmalar sonuçlanmadan gerçekleştirilecek genel olarak mevcut madencilik faaliyetlerinin kapasite artışları ile yeni madencilik faaliyetlerinin ve görüş istenen Aktaş Granit Zahire Mad. Nak. Pet. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan granit ocağı kapasite artışı projesinin önemli olumsuz çevresel etkileri olabileceği değerlendirilmiştir."

denemeler-2024-08-27t165916-477.jpg

'UMARIZ BU YANLIŞTAN DÖNÜLÜR'

Artı Gerçek’e konuşan Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel ise şu değerlendirmeyi yaptı:

"Projenin halkın katılımı toplantısında Kozak’ın hassas sistemine büyük zarar vereceğini dile getirmiştik ve bunu da tutanağa ekletmiştik. Kozak’ta İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin jeopark yapma çalışmaları bulunuyor. Bu çalışmanın hayata geçirilebilmesi için bu tür büyük projelere izin verilmemeli. Var olan işletmeler ömürlerini tamamlayarak bölgeyi terk etmeli. Buna rağmen kapasitesini 37 kat artırmak istemesi ve ÇED sahasını 166 hektara çıkarmak istemesi büyük bir alanı etkileyecek ve bundan dolayı kabul edilemez. Firmanın devasa kapasite artışı karşısında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin jeopark nedeniyle karşı çıkışını doğru ve olumlu bir adım olarak düşünüyorum. Çevre İl Müdürlüğü’nün de benzer bir şekilde karşı çıkması bölgenin çığlığını yetkili çevreler tarafından görmeye başlandığını gösteriyor. Bölgenin topyekûn Kozak ekosisteminin kurtulması ve sağlıklı işleyişe kavuşabilmesi için kapasite artışlarına izin verilmemeli. Bu jeoparkın da önünü açacak. İDK toplantısında bu projenin reddedilmesini bekliyoruz. Umarız bu yanlıştan dönülür.” dedi.

denemeler-2024-08-27t165929-533.jpg

ŞİRKETİN PATRONU AKP'DEN ADAY OLMUŞTU

Aktaş Granit, iş insanı Ömer Karakaya'ya ait ait. Bergama Ticaret Odası Meclisi önceki dönem başkan yardımcısı olan Karakaya, AKP’den belediye meclis üyesi adayı olmuş ancak seçilememişti.

denemeler-2024-08-27t165942-844.jpg

KOZAK YAYLASI HAKKINDA

İzmir'in yanı başında yükselen Kozak Yaylası, Bergama’nın içinde bulunduğu bölgenin oksijen deposu olarak biliniyor. Havza, kendine özgü iklim, toprak ve su yapısına sahip. Ekolojik zenginliğiyle, çok önemli bir yaşam alanı sunuyor. Kozak Yaylası, dünyanın başta gelen ve Türkiye’nin tek doğal fıstık çamı ormanlarını içinde barındırıyor. Çevre örgütleri bölgede her türlü madencilik faaliyeti son verilmesini ve Fıstıkçamı Tabiat Parkı ilan edilmesini istiyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar