Kozak Yaylası'na yapılmak istenen taş ocağı protesto edildi: Halk, ÇED toplantısını yaptırmadı

Kozak Yaylası'na yapılmak istenen taş ocağı protesto edildi: Halk, ÇED toplantısını yaptırmadı
Kozak Yaylası’nda açılmak istenen taş ocağı için düzenlenen toplantı, halkın tepkisi üzerine yapılamadı. Taş ocağının açılması durumunda tarım ve hayvancılığın biteceğini vurgulayan yöre halkı göç etmek zorunda kalacaklarını belirtti.

İZMİR - UNESCO Dünya Kültür Mirası Koruma Bölgesinde olan ve Ekolojik Hassas Bölge olarak tanımlanan İzmir'in Bergama ilçesindeki Kozak Yaylası taş ocaklarının tehdidi altında. Son olarak Ankara merkezli 58 Yapı İnşaat Şirketi’nin, fıstık çamları ile kaplı, antik kentlere ev sahipleri yapan yaylada açmak istediği granit ocağı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED süreci başlattı.

ÇED TOPLANTISINA PROTESTOLAR DAMGASINI VURDU

Yukarıcuma Köyü sınırları açılmak istenen taş ocağın için bugün Liva Sosyal Tesisler'nde 'halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılımı toplantısı' düzenlendi. Toplantının gerçekleştirilmek istendiği tesislere girmeyen hak dışarıda protesto eylemi yaptı. Yukarıcuma Köyü halkının yanı sıra eyleme çevre köylerden hak ve muhtar, CHP’li meclis üyeleri, Bergama Çevre Platformu üyeleri de katılarak destek verdi.

TOPLANTI YAPILAMADI

Halk, taş ocağının bölgenin doğal yapısının zarar göreceğini vurguladı. Ocak sahasındaki fıstıklık arazinin en temel geçim kaynakları olduğunu dile getiren yöre halkı, ocağın açılması durumunda göç etmek zorunda kalacaklarını belirtti. Toplantının gerçekleştirilmemesi üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürlüğü görevlileri tutanak tuttu.

'TAŞ OCAĞI AÇILIRSA GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALACAĞIZ'

Artı Gerçek’e konuşan Yukarıcuma Köyü muhtarı Hakan Peker, "Biz köy halkı ve tüm Kozak muhtarları olarak taş ocaklarına karşıyız. Bizim orada 5 bin dönüm, devletin bize vermiş olduğu çam fıstıklık arazimiz var. Tam da verim verecek yaştalar. Maden şirketi bu alanı yok etmeye çalışıyor. Aynı zamanda bu bölgede hayvancılık yapıyoruz. Bu proje hayata geçerse hayvancılık faaliyetlerimiz de biter. Proje hayata geçerse en temel iki geçim kaynağımız darbe alacak ve göç etmek zorunda kalacağız” dedi.

'SONUNA KADAR DİRENECEĞİZ'

CHP’li Meclis Üyesi avukat Serdar Sinan da "Bölgede yoğun olarak taş ocağı faaliyeti gerçekleştiriliyor. Bölge kaldırabileceği doygunluğa ulaştı. Bakanlık bu doygunluğu görmezden gelerek hem yeni işletmelere hem de mevcut işletmelerin kapasitelerinin artırılmasına onay veriyor. Biz de bugün bu noktadaki itirazlarımızı dile getirdik. Sonuna kadar direneceğiz, köy halkımızın yanındayız" diye konuştu.

'HİÇBİR FİRMA BİZİ ÇİĞNEMEDEN KOZAK'A GİREMEZ'

Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel da şunları söyledi:

"Maden sahası açılmak istenen alan köylülere tahsis edilmiş ve köylüler çam ağaçları dikerek çocuklarına, geleceğe dair yatırım yapmış. Bu alandan aynı zamanda köyün suları geliyor. Köy açısından değerli bir bölge. MAPEG’in ihalesi ile köye çıkıp gelen işletmecinin ben taş ocağı yapacağım demesi ile iş çığırından çıkmıştır. Bugün burada köylü öfkesini kontrol etmiştir ama bundan sonra ülkemizin gözbebeği Kozak Yaylası’nın haraç mezat sermayeye aktarılmasına karşı duracağız. Bundan sonra Kozak’a hiçbir firma köylüleri, bizleri çiğnemeden giremeyecektir. Bu böyle bilinsin."

PROJE HAKKINDA

58 Yapı İnşaat Şirketi, Bergama'nın Yukarıcuma Köyü sınırları içerisinde kalan 50 hektarlık ruhsat sahasında yıllık 200 bin metreküp granit üretimi yapmayı planlıyor. Proje sahası İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda orman alanı ve tarım arazisi sınırları içerisinde yer alıyor. Proje, konutlara 650 metre mesafede.

Patlatmalı ve tel kesme yöntemi ile açık işletme üretimi yapılması planlanlanan proje için şirket 8 milyon 585 bin TL bütçe ayırdı. Proje sahasının bir kısmı 2004 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 49 yıllığına Yukarıcuma Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne fıstıklık olarak tahsis edilmiş. ÇED onaylanırsa bu tahsisin iptali de gündeme gelecek. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar