Kozak Yaylası'na taş ocağı planı: 'Taş ocağı açılırsa göç etmek zorunda kalırız'

Kozak Yaylası’nda, çam fıstığı ağaçlarıyla kaplı alanda taş ocağı açılması için ÇED süreci başlatıldı. Taş ocağının açılmasıyla geçim kaynaklarından olacaklarını belirten köylüler, göç etmek zorunda kalacaklarını söylüyor.

Kozak Yaylası'na taş ocağı planı: 'Taş ocağı açılırsa göç etmek zorunda kalırız'

İZMİR - UNESCO Dünya Kültür Mirası koruma bölgesinde olan ve 'Ekolojik Hassas Bölge' statüsünde bulunan İzmir'in Bergama ilçesindeki Kozak Yaylası maden şirketlerinin hedefinde ve yaylada yeni bir taş ocağı daha yapılması planlanıyor. Fıstık çamları ile kaplı ve antik kentlere ev sahipleri yapan yaylaya açılması planlanan taş ocağı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED süreci başlattığını duyurdu. Ankara merkezli 58Yapı İnşaat Anonim Şirketi tarafından yapılan başvuruya göre Yukarıcuma Köyü sınırları içerisinde kalan 50 hektarlık ruhsat sahasında yıllık 200 bin metreküp granit üretimi planlanıyor.

ORMAN ALANI VE TARIM ARAZİSİ

Proje sahası İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda orman alanı ve tarım arazisi sınırları içerisinde yer alıyor. Proje alanı konutlara da 650 metre mesafede bulunuyor. Proje kapsamında patlatmalı ve tel kesme yöntemiyle açık üretim planlanıyor.

MUHTAR TOPLANTI İÇİN YER GÖSTERMEDİ

Projenin halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılımı toplantısı 27 Şubat günü saat 13.30’da Kozak Yolu üzerindeki Liva Sosyal Tesislerinde yapılacak. Yukarıcuma Köyü muhtarı Reşat Çakmak, köy sınırlarında toplantı yeri göstermediği için halkın katılımı toplantısının köye 25 kilometre uzaklıkta yapılmasına karar verildi.

KÖY HALKINA TAHSİS EDİLEN ARAZİYE MADEN AÇILACAK

Artı Gerçek’e konuşan Yukarıcuma Köyü muhtarı Reşat Çakmak, Tarım ve Orman Bölge Müdürlüğü tarafından kendilerine fıstıklık olarak tahsis edilen 2 bin 400 dönümlük arazinin bir kısmının da maden sahası sınırlarında kaldığını belirti. Çakmak, ana geçim kaynakları olan fıstıklıkların zarar görmesi halinde köylünün göç etmek zorunda kalacağını dile getirdi.

‘FISTIK BİTERSE KÖYLÜ GÖÇ EDER’

Çakmak, “Maden sahasının bir kısmı 49 yıllığına Yukarıcuma Tarımsal Kalkınma Kooperatifi adına tahsisli ama şimdi maden şirketi gelmiş 'buraya taş ocağı açacağım' diyor. Bu işin hiç oluru yok ki. Şirket yetkilisi geldiğinde de bölgenin bize tahsisli olduğunu anlattım. Burada büyük bir sıkıntı var. Saha bize ait. Bizim 2 bin 400 dönüm bir yerimiz var. Bu alanın bir kısmı maden sahasında kalıyor. Çam fıstığı bizim temel geçim kaynaklarımızdan. Köyde durmamızın nedeni bu. Köylüler kendi elleriyle dikti çam fıstıklarını. Biz şimdi burayı nasıl kendi ellerimizle verelim. Çam fıstığı olmasa köylüler göç ederler. Biz iptal edilmesini istiyoruz” dedi.