Kozak’a yeni hançer… Bakanlık ÇED süreci başlattı

Doğal güzellikleri ile bilinen Kozak Yaylası’nda açılmak istenen granit mermer ocağı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED süreci başlattı.

Kozak’a yeni hançer… Bakanlık ÇED süreci başlattı

İZMİR - Unesco Dünya Kültür Mirası koruma bölgesinde olan ve 'Ekolojik Hassas Bölge' olarak tanımlanan Kozak Yaylası'na açılmak istenen yeni bir taş ocağı daha Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kapısında bekliyor.

Baki Beton Yapı Elemanları İnşaat Şirketi’nin Bergama Terzihaliler, Hacıhamzalar ve Hacobozlar köyleri arasında kalan ormanlık alanda açmak istediği granit ocağı ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED süreci başlattı.

Proje tanıtım dosyasına göre şirket, proje kapsamında 85,15 hektar ruhsat alanı içerisinde toplam 1,66 hektarlık alanda yılda 2 bin ton cevher çıkarılması planlanıyor.

İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planına göre "Orman Alanı” ve “Tarım Arazisi” olarak gösterilmektedir. Bölge aynı zamanda Kozak Yaylası’nda yer alıyor.

Bölgedeki köylüler ise taş ocaklarına karşı verdiği mücadele ile yaşam alanlarını savunmaya çalıştı. Bergama Çevre Platformu’nun öncülüğünde hareket eden köylüler hem hukuki hem de fiili mücadele verdi. Kimi taş ocakları girişimleri engellense de bölgede çok sayıda taş ocağı bulunuyor.

Artı Gerçek’e konuşan Hacıhamzalar Köyü Muhtarı Ahmet Kara yeni bir taş ocağı daha istemediklerini vurguladı. Taş ocaklarının köylerine olan etkilerine değinen Muhtar Kara “Doğanın dengesini bozdular. Su kaynaklarını kuruttular. Hayvancılığa zarar verdiler. Çam ağaçları kesildi, verim düştü. Köylüler de istemiyor bu taş ocaklarını. Halkın katılım toplantısı yapıldığında istemediğimizi belirteceğiz” dedi.

ANTİK ÇAĞLARDAN BERİ GÖZDE

Kozak (Pindasos), Antik Çağın Kaikos Irmağı (Bakırçay) Havzası’nın tacı olarak kabul ediliyor. Kentin yanı başında yükselen Kozak Yaylası, oksijen deposu olarak biliniyor. Kozak Yaylası aynı zamanda yer altı kaynakları açısından da oldukça zengin. Kozak Yaylası, sahip olduğu fıstık çamı ekim alanları nedeni ile toplam 17 köyden oluşan, yaklaşık on bin nüfuslu özel bir ekolojik havza konumunda. Havza, kendine özgü iklim, toprak ve su yapısına sahip bölge. Kozak Yaylası, Dünya’nın başta gelen ve Türkiye’nin tek doğal fıstık çamı ormanlarını içinde barındırıyor. (ARTI GERÇEK)