SİT alanı olması istenen Kozak Yaylası’na Rüzgâr Enerjisi Santrali projesi: Kuşların göç rotasında
İZMİR - Sabancı Holding bünyesinde yer alan Enerjisa Enerji Üretim A.Ş., İzmir, Manisa ve Balıkesir sınırındaki orman, tarım ve mera alanında 60 türbinlik Rüzgâr Enerjisi Santrali (RES) kurmak için başvurdu. Rüzgâr türbinlerinden bir kısmının İzmir'deki Kozak Yaylası'na dikilmesi planlanırken, kuşların göç rotası olumsuz etkilenecek.
Enerjisa Enerji Üretim A.Ş.,İzmir, Manisa ve Balıkesir’in kesiştiği alanda kurmak istediği Uygar RES projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu. 18 Ağustos'ta İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu'nda görüşülecek projeye göre İzmir'in Bergama, Balıkesir'in Burhaniye ve Savaştepe ile Manisa'nın Soma ilçelerinin kesiştiği alana 60 adet rüzgâr türbini dikilmesi planlanıyor. Yıllık 1 milyar kilowatt saat elektrik enerjisi üretebilecek santral 630 milyon TL'ye mal olacak.
ORMAN, TARIM, MERA ALANI
12 bin 500 hektarlık alana kurulması planlan Uygar RES, İzmir – Manisa Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı ve Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı göre orman, tarım, mera ve ağaçlandırılacak alanlar üzerine kurulacak.
BİRÇOK TÜRÜN GÖÇ ROTASINDA
Proje kuşların göç rotasında da kalıyor. Projenin tanıtım dosyasında “Bölge, Türkiye üzerinden geçen tali göç rotalarının yakınında ve üzerinde bulunmakta olup bu durum RES sahasının göçler açısından izlenmesi gerektiği anlamına gelmektedir. RES sahası, başta leylek (Ciconia ciconia), kara leylek (Ciconia nigra), atmaca (Accipiter nisus), küçük kartal (Hieraaetus pennatus), küçük orman kartalı (Aquila pomarina), kerkenez (Falco tinnunculus) ala doğan (Falco vespertinus), yoz atmaca (Accipiter brevipes) ve şahin (Buteo buteo) olmak üzere 9 türün dolanım bölgesinde bulunmaktadır" denildi.
KAMULAŞTIRMA YAPILACAK
Proje alanı 17 bin 500 futbol sahası büyüklüğünde. Hazineye ait arazilerin yanı sıra yöre halkına ait tarım arazilerinin de üzerine yapılması planlanan RES projesi için kamulaştırma kararı alınacak. Ormanlık alanlardaki ağaçlar için de kesim kararı alınacak. Türbinlerin dikileceği alanlarda ve yol güzergâhında kalan on binlerce ağaç kesim tehdidi altında.
Bölge aynı zamanda Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Doğal Yaşama Ortamlarının Korunması Sözleşmesi’ne (BERN) göre kesin koruma altında çok sayıda canlının da yaşam alanları arasında.
KOZAK YAYLASI POTANSİYEL SİT ALANINDA
Proje kapsamında rüzgâr türbini dikilmesi planlanan alanların bir kısmı ise "Fıstıkçamı Tabiat Parkı" ilan edilmesi istenen Kozak Yaylası sınırları arasında yer alıyor. Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, “Firmalar ölçümler yapıp en iyi rüzgârın olduğu yerlere türbinleri dikme konusunda çok ısrarcı oluyorlar. Oysa buralar orman ve mera. Mesela Çamoğlu Merası 12 bin küçükbaş ve 5-6 bin bin büyükbaş hayvanın beslendiği bir yer.” dedi.
'RES’LER VE GES’LER ARTIK ALTERNATİF DEĞİL'
Meraların, ormanların tamamen firmaların kaderine terk edildiğini vurgulayan Engel “Burada doğru planlama maalesef yok. Düne kadar alternatif olarak savunduğumuz rüzgar ve güneş enerjisi santralleri artık alternatif olmaktan çıktı. Firmalar tamamen ormanlarımıza, meralarımıza göz diker hale geldi. Köylüler böylesi bir şeye asla izin vermeyecektir. Sanki Türkiye sömürge bir ülke, istedikleri gibi at koşturuyorlar. Üstelik de teşvik ediliyorlar. Rüzgâr ve güneş enerjisi santralleri artık kanayan yara haline geldi. Bu anlamda yöre köylerimizle bu mücadelenin içinde olacağız” diye konuştu.
GRANİT MADENİ DE KOZAK YAYLASI'NI TEHDİT EDİYOR
Kozak Yaylası, maden şirketlerinin de hedefinde. İdeal Stone Madencilik tarafından işletilen granit ocağının kapasite artışı için 2020 yılında ÇED onayı alınmış ancak çevre örgütleri ve bölge halkının girişimleri sonucu İzmir 6. İdare Mahkemesi şirketin ÇED iznini iptal etmişti. Üç yıl sonra şirket yeniden kapasite artışı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvurdu. (ARTI GERÇEK)
Erdoğan, Akbelen direnişini hedef aldı: 'Ağaç sevgisi adı altında provokatif eylemler'