Kozak Yaylası'na taş ocağı projesi bakanlıktan döndü

Kozak Yaylası'na taş ocağı projesi bakanlıktan döndü
UNESCO Dünya Kültür Mirası Koruma Bölgesinde olan ve Ekolojik Hassas Bölge olarak tanımlanan İzmir'in Bergama ilçesindeki Kozak Yaylası’nda açılmak istenen taş ocağının ÇED süreci Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından iptal edildi.

İZMİR - Kozak Yaylası taş ocaklarının tehdidi altında. Ankara merkezli 58 Yapı İnşaat Şirketi’nin, fıstık çamları ile kaplı, antik kentlere ev sahipleri yapan yaylada açmak istediği granit ocağı ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bir süre önce ÇED süreci başlattı. Bakanlık, Orman Genel Müdürlüğü’nün görüşü doğrultusunda projenin ÇED sürecini sonlandırdı. İptalin ana gerekçesi ise ÇED sahasının orman sahasında yer alması ve Kozaklıların projeyi istememesi.

'KOZAK’I KORUDUK'

Artı Gerçek’e açıklamada bulunan Yukarıcuma Köyü muhtarı Hakan Peker, "Biz köy halkı ve tüm Kozak muhtarları olarak taş ocaklarına karşıyız. Orada 5 devletin bize vermiş olduğu 5 bin dönüm çam fıstıklık arazimiz var. Tam da verim verecek yaştalar. Maden şirketi bu alanı yok edecekti ama mücadelemiz sayesinde durdurduk. Çam fıstıklarımızı, tarım alanlarımızı, meramızı ve Kozak’ı koruma altına aldık. Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" dedi.

PROJE HAKKINDA

58 Yapı İnşaat Şirketi, Bergama'nın Yukarıcuma Köyü sınırları içerisinde kalan 50 hektarlık ruhsat sahasında yıllık 200 bin metreküp granit üretimi yapmayı planlıyordu. Proje sahası İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda orman alanı ve tarım arazisi sınırları içerisinde yer alıyordu. Şirket, patlatma yöntemiyle hammadde çıkarmayı planlamıştı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar