Lego'dan karbon salımı açıklaması: Oyuncaklarımızda geri dönüşmüş plastik kullanmak daha zararlı

Lego'dan karbon salımı açıklaması: Oyuncaklarımızda geri dönüşmüş plastik kullanmak daha zararlı
Danimarkalı oyuncak üreticisi Lego, 2021'den bu yana üretim sürecinde karbon salımını azaltmak amacıyla yürüttüğü testlerin sonucunu açıkladı. Buna göre geri dönüşmüş plastik kullanmak için yapılacak düzenlemeler uzun vadede olumsuz etki yapıyor.

Artı Gerçek - Dünyanın en büyük oyuncak üreticisi Lego, petrol bazlı malzeme yerine geri dönüştürülmüş plastik şişelerden oyuncak tuğla yapma projesini, ürünün kullanım ömrü boyunca daha yüksek karbon salımına yol açacağı gerekçesiyle durdurdu. Söz konusu hamle, iklim krizi nedeniyle küresel karbon salımlarına katkılarını yeniden değerlendiren şirketlerin daha sürdürülebilir malzemeler araştırma çabalarının ardından geldi. Danimarkalı şirket yılda milyarlarca Lego parçası üretiyor ve 2021'den bu yana 1 kilogram plastik üretmek için yaklaşık 2 kilogram petrole ihtiyaç duyan ABS'den (akrilonitril bütadien stiren) geri dönüştürülmüş PET'e (polietilen tereftalata) geçişin olanaklarını araştırıyordu. Lego halen ürettiği tuğlaların yaklaşık yüzde 80'inde ABS kullanıyor.

'ÇELİK YERİNE AHŞAPTAN BİSİKLET YAPMAYA ÇALIŞMAK GİBİ'

Lego'nun sürdürülebilirlik müdürü Tim Brooks, petrol bazlı olmayan malzemenin daha yumuşak olduğunu ve dayanıklılık için ekstra bileşenlerin yanı sıra işleme ve kurutma için daha fazla enerji gerektirdiğini belirterek, "Bu, çelik yerine ahşaptan bisiklet yapmaya çalışmak gibi bir şey" dedi. Geri dönüştürülmüş PET kullanımını yaygınlaştırmak için "üretim ortamındaki aksaklık seviyesi, fabrikalarımızdaki her şeyi değiştirmemizi gerektirecek düzeydeydi" dedi ve "Tüm bunlardan sonra karbon ayak izi daha yüksek olacaktı" diye ekledi.

YÜZLERCE MALZEME TEST EDİLDİ

Şirket 2021 yılında sürdürülebilirlik konusunda 150'den fazla kişinin çalıştığını söyledi. Ancak Lego'nun CEO'su Niels Christiansen "Yüzlerce malzemenin test edildiğini" ancak sürdürülebilirlik sorunlarını çözecek "sihirli bir malzeme" bulunamadığını söyledi.

LEGO 2025'E KADAR SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK HARCAMALARINI ÜÇ KATINA ÇIKARACAK

Bunun yerine Lego, ABS'nin her bir parçasını daha fazla biyo-bazlı ve geri dönüştürülmüş malzeme kullanarak daha sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyor. Christiansen, grubun 2025 yılına kadar sürdürülebilirlik harcamalarını üç kat artırarak yılda 3 milyar dolara (yaklaşık 81 milyar Türk Lirası) çıkaracağını vurguladı. Şirket, söz konusu harcamaların tüketicilere daha yüksek maliyetler getirmeyeceğini de öne sürüyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar