Maden şirketleri, Hasandin Yaylası'na göz dikti: 'Sadece rantla izah edilemez'

Kulp ilçesinin 'can damarlarından' Hasandin Yaylası, maden arayan şirketlerin hedefinde. DEM Partili Serhat Eren, maden faaliyetleriyle bölgenin insansızlaştırılmak istendiğini belirterek, "Hiçbir şirkete izin vermeyeceğiz" dedi.

Maden şirketleri, Hasandin Yaylası'na göz dikti: 'Sadece rantla izah edilemez'

Artı Gerçek - Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde bulunan Hasandin Yaylası, maden rezervi arayan şirtketlerin hedefinde. Bir maden şirketi ekibi, 24r Temmuz'da bölgede sondaj çalışması yaparak maden için numune aldı. Askerler eşiğinde yapılan arama üzerine bölgedeki köylülere ayağa kalktı.

Çevresinde kırsal mahalleler ile çok sayıda mezranın bulunduğu yaylada yapılan çalışmalar, köylülerin tepkisi üzerine durduruldu.

EREN: KÜRTSÜZ, YURTSUZ, İNSANSIZ BİR COĞRAFYA HEDEFLENİYOR

Bölgede incelemelerde bulunan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, yaylada herhangi bir maden ocağı kurulmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. Eren, "Batıda şirketlerin rantı için madencilik yapılırken, Kurdistan'da özel savaş politikası olarak doğa katliamı yapılmakta ve maden faaliyeti yürütülmektedir. Hidroelektrik Santralleri (HES), karakollar, kalekollar inşa edilmektedir. Bunun sadece rantla izahatı mümkün değildir. Kürtsüz, yurtsuz, insansız bir coğrafyayı hedefleyen faaliyetlerdir" ifadelerini kullandı.

Bölgede yaşayan halkın temel geçim kaynağının hayvancılık, arıcılık ve tarım olduğunun altını çizen Eren, maden, HES ve Jeotermal Enerji Santralleri (JES) ile coğrafyanın insansızlaştırılmak istendiğini ifade etti.

'MADENCİLİK GÖÇE NEDEN OLACAK'

Eren, Hasandin Yaylası'nın eteklerinde onlarca mahalle ve mezranın olduğuna işaret ederek, yayladaki su kaynaklarının geniş bir alanı beslediğini söyledi. Eren, "Dolayısıyla burada yapılacak madencilik faaliyeti bu mahallelerin su kaynaklarını tamamen zehirleyecek, bütün mahalle ve mezraların suya erişimini engelleyecek. Hayvancılık, tarım ve arıcılık faaliyetini bu madencilik bitirecektir. Buraya yapılacak bir madencilik faaliyetinin, Hasandin eteklerinde yaşayan mahalle ve mezraların göç etmesi anlamına gelecektir" diye konuştu.

'TALANI KULP ÇAYI'NDAN BİLİRİZ'

Hasandin'in "Kulp'un akciğeri" olduğunu söyleyen Eren, "Burası oksijen deposudur. Kulp'un temiz hava almasını sağlayan coğrafyadır. Biz Kulp'ta yapılan talanı Kulp Çayı'dan biliriz. Eskiden binlerce insan Kulp Çayı'na gelip yeşil alanlarda nefes alırlardı. Onlarca çeşit balık yaşarken, bugün o çayda tek bir balık yok. Tek bir insan yok. İnsanların nefes alması için gerekli olan çay, rant uğruna peşkeş çekildi. Ama o çayın etrafındaki bütün yaşam alanları yok oldu. Dolayısıyla Kulp halkı kendi doğasına yönelik bütün saldırıların nasıl sonuçlara evirileceğini iyi biliyor" diye konuştu.

'BU ALANLARI TERK ETMEYECEĞİZ'

Hasandin'de yapılmak istenen madene izin vermeyeceklerini vurgulayan Eren, "Kürt halkına, Türkiye halkına çağrımızdır. Kurdistan'da yapılan doğa katliamına karşı herkesin bulunduğu yerde mücadele etmesini istiyoruz. Biz doğamıza, yaylalarımıza, geçmişimize, arılarımıza, anılarımıza sahip çıkacağız. Buraya hiçbir şirketin gelmesine izin vermeyeceğiz. Halkımızla birlikte buna karşı çıkacağız ve bu alanları terk etmeyeceğiz" dedi. (MA)

diyarbakır kulp Maden Ocağı hasandin yaylası