Malatya'da 15 günde 4'ün üzerinde 6. deprem: 'Binalara deprem performans analizi yapılmalı'

İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı Vehbi Aluçlu, "Binalara verilen ağır hasarlı raporu, az ya da orta hasarlıya dönüştü. Binaların gerçek durumunu öğrenebilmek için deprem performans analizi yaptırmamız gerekiyor" dedi.

Yusuf DURDU

MALATYA - Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7.8 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde büyük yıkım yaşayan Malatya'da son 15 günde 4 ve üzeri büyüklüklerde 6 deprem meydana geldi. Bu durum binaların güvenliğini bir kez daha tartışmaya açtı.

Artı Gerçek'e konuşan İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı Vehbi Aluçlu, Malatya’nın depremlerle iç içe yaşayacağını belirterek, “Yeşilyurt’ta meydana gelen deprem, daha önce ana depremini üretti. Çok uzun bir fay olmadığı için 27 Şubat’ta meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremden daha büyük deprem üretme potansiyeline sahip olmayacaktır” dedi.

Vehbi Aluçlu

'ESAS PROBLEMİMİZ FAYLAR DEĞİL, BİNALAR'

Türkiye'de 500'den fazla aktif fay olduğunu vurgulayan Aluçlu, şöyle konuştu:

"Artık fay konuşmaktan vazgeçelim. Türkiye’nin yüzde 92’si deprem kuşağı içerisinde yer alıyor. Bizim esas problemimiz binalarla ilgili. Binalar, 2000 yılına kadar çok sağlıksız üretildi. Sağlıksız üretilen bu binalarda insanlar yaşamlarını, mallarını kaybettiler. Japonya ve Şili’de 9,4 büyüklüğündeki depremlerde insanlar yaşamlarını yitirmiyorsa, biz ise 4, 5 ve 6 büyüklüklerindeki depremlerden korkuyorsak sorun bizim inşaatlarımızda. İnşaatlarımız 2000 yılına kadar kontrol mekanizması çalışmada yapıldı.”

BİNALARIN DEĞİŞEN HASAR RAPORLARI

Binalara yönelik hasar tespitlerinin değiştiğine, ağır hasarlı raporlarının az ya da orta hasarlıya çevrildiğine dikkat çeken Aluçlu, şu uyarıyı yaptı:

“Ağır hasarlı binalar bir an önce yıkılmalı. Üç bin civarında orta hasarlı bina var. Üç defa tespit yapıldı. Ağır hasarlı binalar az ya da orta hasarlıya dönüştü. Binamızın gerçek anlamda ne olduğunu bilmiyoruz. Bunu öğrenebilmek için binanın deprem performans analizini yaptırmamız gerekiyor. Deneysel bir veri elimizde olmadan kim ne söylerse söylesin inandırıcı ve bilimsel değildir. Herhangi bir teknik personelin binaya bakarak rapor vermesi mümkün değil." (ARTI GERÇEK)