Marmaris'teki 'kapı' davası başladı: İddianame Sinpaş'ın suçunu belgeliyor

Milli Parkta doğa katliamına yol açtığı için tepki çeken Sinpaş'a ait inşaattaki kapının kırılmasına dair açılan dava başladı. Marmaris Ekoloji Mücadele Komitesi’nden Sütçüoğlu, açılan davada savcının otel inşaatıyla suç işlendiğini belgelediğini söyledi.

Artı Gerçek - Marmaris Milli Park sınırları içerisinde yer alan ve Sinpaş/Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından kontrol edilen ve yurttaşların giriş çıkışlarının engellendiği kapının kırılması ile ilgili davanın ilk duruşması görüldü. Marmaris Ekoloji Mücadele Komitesi’nden Murat Sütçüoğlu, “Buradan arkadaşımız için açılan davanın iddianamesinde savcının da belgelediği bu durum için defalarca yaptığımız suç duyurusunu bir kez daha yapıyoruz. Bu sefer biz demiyoruz sayın savcı söylüyor" dedi.

'ASIL MALA ZARAR VEREN SİNPAŞ'

Bölgedeki tahribatı tespit etmek için gelenler, 2 Haziran 2022 tarihinde içeri alınmayınca çıkan arbedede tahrip olan kapı ile ilgili açılan 'mala zarar verme' davası ilk duruşması bugün saat 09.50’de Marmaris 2. Asliye Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Korcan Yılmaz, avukatı ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi’nden yurttaşlar ile Şinpaş’ın avukatı katılırken; müştekiler, yani suçtan zarar gördüğü iddia edilen şirket görevlileri duruşmaya katılmadı.

Duruşmada ifade veren Korcan Yılmaz, öncelikle kapının Sinpaş’a ait olmadığını, Milli Parklar ve Marmaris Kaymakamlığı’nın kontrolünde olduğunu belirterek, asıl mala zarar veren tarafın Şinpaş/Kızılbük GYO olduğunu anlattı.

CİMER'İN YANITI: KAPI KAYMAKAMLIĞIN

Yılmaz kapının sürecin başında kime ait olduğunun bilinmemesi üzerine CİMER üzerinden konuya dair başvuruyu ve aldıkları yanıta da değindi. Yanıtta kapının halihazırda asayiş ve güvenlik tedbiri açısından Marmaris Kaymakamlığı’nın tasarrufunda olduğunu ve Marmaris Kaymakamlığı’nın Marmaris Milli Parkı’na giriş ve çıkışları engellememesi için kapıyı açık bıraktığını öğrendiklerini söyledi.

Konu ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı İçmeler Milli Park Şefliği, kapının kontrolünün Milli Park Müdürlüğü'nün personelinin yetersiz olmasından dolayı olduğunu söyledi.

Yılmaz, Marmaris Kaymakamlığı’nın kararına aykırı olarak kapıyı Sinpaş/Kızılbük GYO’nun yurttaşlara kapattığına dikkat çekti. 2 Haziran’daki ziyaret sırasında ise şirket görevlilerinin Milli Park’a girişlerini engellediğini, bunun karşısında kendisinin kapıyı açmaya çalıştığını, bu sırada ise kapının çürük kısımlarının elinde kaldığını ifade etti.

Ayrıca, kendisinden kapının zararı olarak karşılaması istenen 23 bin TL’nin de gerçek bir rakam olmadığını söyledi.

yeni-proje-30.jpg

'KAPI HUKUKSUZ BİR ŞEKLİDE ORADA DURUYOR'

Yılmaz’ın vekili Avukat Füsun Ünlüsoy da kapının mülkiyetinin Sinpaş’a ait olmadığına vurgu yaptı. Kapının zamanla deniz kenarında korozyona uğrayarak çürüdüğüne işaret eden Ünlüsoy, bir kişinin tek başına demir bir kapıyı kırabilmesinin de hayatın olağan akışına uygun olmadığına dikkat çekti.

Ünlüsoy halihazırda kapının hukuksuz bir şeklide orada bulunduğunu söyledi.

Kapının şantiye girişinin çok uzağına olduğunu belirten Ünlüsoy, Marmaris Milli Parklar Şefliği ve Marmaris Belediyesi’ne yazı gönderilerek Marmaris Milli Park sınırı, şirketin parsel sınırı ve kapının durduğu yer üzerinden detaylı kroki ve haritaların mahkemeye sunulmasını talep etti.

Mahkeme heyeti ise Ünlüsoy’un bu talebini reddetti.

Ünlüsoy ayrıca, müşteki sıfatıyla davada bulunan kişilerin şirketin güvenlik görevlisi olduğunu ve suçtan zarar görmediğini, asıl suçlunun ise Sinpaş olduğunu söyledi.

Mahkeme heyeti verdiği ara kararda müştekilerden Ö.Ö’nün suçtan zarar görmediğini bu nedenle duruşmaya tanık olarak devam etmesine karar verdi.

'KAPI ŞİNPAŞ’A AİT'

Şirketin avukatı ise kapının Sinpaş’a ait olduğunu iddia etti. Diğer yandan kapının Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne ait olması durumunda da kamu malına zarar verilmesi suçunun oluştuğunu söyleyerek zararın giderilmesini talep etti.

Son olarak Cumhuriyet Savcısı mütalaasında Korcan Yılmaz’ın mala zarar verme suçunu işlediğini söyledi ve cezalandırılmasını talep etti.

Mahkeme heyeti tarafların mütalaaya karşı beyanda bulunası için süre vererek bir sonraki duruşmayı 30 Nisan saat 15.00’e erteledi.

KAPI KORCAN YILMAZ’IN ÜZERİNE KİLİTLENEREK DIŞARI ÇIKMASI ENGELLENMİŞTİ

Sinpaş/Kızılbük GYO’un projesine karşı baştılan hukuki süreçte Muğla 3. İdare Mahkemesi projeye verilen ÇED gerekli değildir kararını iptal etmişti. Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi üyeleri 5 Ağustos 2022 tarihinde inşaat alanında çalışmaların devam edip etmediğini kontrol etmek için alana gitmiş, bu sırada Sinpaş görevlileri tarafından Korcan Yılmaz’ın üzerine söz konusu kapı kapatılarak dışarı çıkmasına izin verilmemişti.

Korcan Yılmaz’ın Sinpaş’ın özel güvenlik birini amirinin talimatıyla dışarıya çıkarıldığı öğrenilmişti.

Duruşma sonrası Marmaris Kent Konseyi ve Marmaris Ekoloji Mücadele Komitesi, adliye önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını grup adına Marmaris Ekoloji Mücadele Komitesi’nden Murat Sütçüoğlu okudu.

Sütçüoğlu, “Kamuoyuna mal olduğu üzere uzun bir süredir geçen dönem belediye yönetiminin ve işbirlikçilerinin Marmaris’in ve Marmarislilerin başına bela ettiği Sinpaş projesine karşı bir çevre ve adalet mücadelesi sürdürüyoruz” dedi.

'YANLIŞ VE YANLI BEYANLARI DAVAYA DÖNÜŞMÜŞTÜR'

Şirkete karşı savcılıklara verilen şikayet dilekçelerinin davaya dönüşmediğini hatırlatan Sütçüoğlu, şirket tarafından yanlı beyanlarla yapılan şikayetin davaya dönüştüğünü belirterek şunları söyledi:

“Bugüne değin; inşaat yasağında çalışma, mahkeme kararına uymayarak çalışma, milli parkta dinamit kullanma, kendisine ait olmayan milli park alanını talan ve işgal etme, kendini polis ya da kamu görevlisi yerine koyup halkın Milli Parka girişini engelleme gibi suçları işlediği delilleri ile birlikte tarafımızdan savcılıklara şikayet edildiği halde bugüne kadar bir adam boyuna ulaşan şikayetlerimiz halen bir dava dosyasına dönüşmemiştir. Ama şirketin mücadele eden bizleri korkutmak ve sindirmek amacıyla tamamıyla yanlış ve yanlı beyanları nedense bugün bir davaya dönüşmüştür.”

Şirketin Milli Parkı işgal ettiğini ve yurttaşların Milli Parka ulaşımını engellediğini ifade eden Sütçüoğlu, Marmaris Milli Park Müdürlüğü’ne ait olan kapıyı kendi kapısı gibi göstererek şikayette bulunduğunu belirtti.

Sütçüoğlu, “Mahkemeye sunduğumuz belgede kapının Milli Parka ait olduğu ve açık tutulması gerektiği ile ilgili yazı şirketin ne yapmaya çalıştığını ayan beyan ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.

'SİNPAŞ’IN MARMARİS’İ TALAN ETMESİNE GEÇİT VERMEYECEĞİZ'

Şirketin bu tür eylemlerle kendilerini korkutmaya çalıştığını vurgulayan Sütçüoğlu, şöyle devam etti: “Bizler kendini kanunların üstünde görenlere, arkasında siyasi gücü ve paranın gücünü kullanarak herkesi satın alabileceğini zannedenlere asla boyun eğmedik eğmeyeceğiz. Sinpaş’ın Marmaris’i talan etmesine geçit vermeyeceğiz. Biz bu mücadelede haklıyız ve kazanacağız.”

İddianamede, şirket çalışanları tarafından kapının bulunduğu bölgeden yurttaşların geçişinin engellendiğine değinildiğini anımsatan Sütçüoğlu, konu ile ilgili yaptıkları şikayetlerin bu iddianame ile belgelendiğini söyledi.

'BAKALIM SAVCILAR ŞİKAYETLERİMİZİ BU SEFER DAVAYA DÖNÜŞTÜRECEKLER Mİ?'

Sütçüoğlu, Türk Ceza Kanunu’nun 262. ve 288. maddelerine göre suç işlendiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Buradan arkadaşımız için açılan davanın iddianamesinde savcının da belgelediği bu durum için defalarca yaptığımız suç duyurusunu bir kez daha yapıyoruz. Bu sefer biz demiyoruz sayın savcı söylüyor. İddianamede yer alan ‘…şüphelinin kapıya geldiği, şirket çalışanları tarafından engellendikleri ve aralarında tartışma çıktığı…’ tespiti TCK’nın 262. Maddesine göre işlenmiş bir suçtur. Aynı zamanda iddianamede yer alan Aşıklar Tepesi’nde bulunan ve Milli Parka ait olan kapıyı ‘…inşaat alanına girişi engelleyen kapıya geldiği…’ denilerek TCK’nın 288. Maddesine göre de bir suç işlendiği ortaya çıkmıştır.”

Sütçüoğlu, “Bakalım savcılar şikayetlerimizi bu sefer davaya dönüştürecekler mi? Yoksa tüm olan bitene sessiz kalmaya devam mı edecekler?” diye sordu.

'MARMARİS’İ SİNPAŞ’A YEM ETMEYECEĞİZ'

Yaz bitmeden gerçeklerin ortaya çıkacağına inandıklarını ifade eden Sütçüoğlu, şu ifadelerle açıklamasını tamamladı: “Bu talan organizasyonu son bulacak. Şirket istediği kadar dava açsın, şikayette bulunsun. Kendi hukuksuzluğunu gizleyemeyecek. Tüm Marmaris gerçeğin ne olduğunu ve nasıl olduğunu biliyor. Halkımız bizimle beraber. Marmaris’i Sinpaş’a yem etmeyeceğiz.”

'2 BİN LİRA ETMEYECEK BİR TAMİRAT ÜCRETİNE 23 BİN LİRA BEDEL BİÇTİLER'

Duruşma sonrası Gündem Fethiye’ye açıklamalarda bulunan Korcan Yılmaz, davaya konu olan kapının tamiratı için fahiş bir fiyat talep edildiğini dile getirerek, şunları söyledi:

“Sinpaş GYO’nun zaten halka ait olan bir arazinin üzerine devre mülk ve otel projesi, zaten bedavaya aldığı bir arsa ve üzerine yaptığı inşaata parası anladığım kadarıyla biraz eksik kalmış. Bugünkü değeri 2 bin lira etmeyecek bir tamirat ücretine iki yıl öncesinden 23 bin lira bedel biçerek herhalde yapacağı rezidansın üç tane kapısını benden tahsis etmeye çalışmış. Ben hakkımı helal etmiyorum. O kapıyı nasıl istiyorlarsa öyle kullansınlar.”

'ADALETİN TECELLİ EDECEĞİNE İNANIYORUM'

İddianamenin detaylı inceleme yapılmadan hazırlandığını vurgulayan Av. Füsun Ünlüsoy ise, “İddianame üzerine bu haksız ve hukuksuz olan dava açılmıştır. Ama ben mahkeme neticesinde arkadaşımızın beraat edeceğine ve adaletin tecelli edeceğine inanıyorum” dedi.

NE OLMUŞTU?​​​​​​

Gündem Fethiye'nin aktardığı bilgiler neticesinde, Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Kızılkum Koyu’nda Sinpaş Holding’e bağlı Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın (GYO) Marmaris Milli Parkı’na inşa ettiği otel ve devremülk projesi şantiyesinin Aşıklar Tepesi’ndeki kapısı yurttaşlar, sivil toplum örgütleri ve milletvekilleri tarafından pek çok defa protesto edilmişti. Kapının Marmaris Milli Parkı sınırlarında kaldığı ve şirketin mülkiyetinde olan parsellerin dışında kalan kapıyı kontrol etmesi eleştirilmişti.

Şirketin bölgede dinamit patlatması üzerine Milli Park’ta yaratılan tahribatı tespit etmek ve yaşananları gözlemlemek için 2 Haziran 2022 tarihinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Murat Çepni ve beraberindeki yurttaşlar alana gelmiş ve şirket görevlileri tarafından Milli Park’a girişleri engellenmişti. Bunun üzerine yurttaşlar kapıyı görevlilere rağmen açarak alanı ziyaret etmişler, bu sırada kapının bazı kısımları zarar görmüştü.

Milli Park kapısının Şinpaş’ın kontrolünde olmasına karşı Marmaris Kent Konseyi ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi ise üç defa suç duyurusunda bulunmuştu.

Buna karşın Şinpaş/Kızılbük GYO da kapıya zarar verildiği gerekçesiyle Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi Üyesi Korcan Yılmaz hakkında suç duyurusunda bulunmuş, başlatılan soruşturma sonucunda hazırlanan iddianame kabul edilerek Yılmaz‘ın yargılanmasına karar verilmişti. (KAYNAK)

marmaris Milli Park