Muğla'da yedi yeni projeyle ilgili ÇED süreci başlatıldı
Muğla'nın 6 ilçesinde, 7 maden, otel ve fabrika projesi için ÇED süreci başlatıldı. Projeler için yine ormanlık ve sit alanları, tarım arazileri seçildi.
Artı Gerçek - Termik santral, maden, taş ocakları, güneş ve rüzgar enerji sistemleri ile dağları, ormanları ve tarım arazileri, otel ve tesislerle kıyıları talan edilen Muğla'da, bir günde 7 Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci daha başlatıldı. Altı ilçede başlatılan projeler için yine ormanlık ve sit alanları, tarım arazileri ile Önemli Doğa Alanları seçildi.
KUMSALA ÇAKIL TESİSİ
Seydikemer ilçesinin Korubükü Mahallesi'nde, Aklar Kum İnşaat Hafriyat Nakliyat Şirketi tarafından “kum-çakıl yıkama, eleme tesisi” yapılması amacıyla ÇED süreci başlatıldı. Tesisin kurulacağı 2 hektarlık alan için Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından 1 Eylül 2021-01 Eylül 2026 yılları arasında geçerli işletme ruhsatı da verildi.
Yine valilik tarafından tesis için 8 Mart 2022 tarihinde "ÇED Gerekli Değildir" kararı verildi. Yıllık 395 bin ton kapasiteyle çalışacak olan tesis alanı, Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'na göre “Plaj-Kumsal” olarak planlandı. Tesisin 300 metre uzaklığında da konutlar bulunuyor.
MENTEŞE'DE ORMANA MADEN
Menteşe ilçesinin Çırpı Mahallesi'nde Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'na bağlı Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi tarafından 24,51 hektarlık alanda boksit madeni ocağı açılması için ÇED süreci başlatıldı. Alan için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 12 Nisan 2023 tarihinde “IV. Grup İşletme Ruhsatı” verilirken, ocaktan yıllık 40 bin ton maden çıkarılması planlanıyor.
Maden sahası Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'na göre, “Orman Alanı” ve “Tarım Arazisi” olarak işaretlenmiş durumda. Sahanın 16,01 hektarlık kısmı tapulu parsellerden oluşurken, 8,5 hektarlık kısım ise hazine arazisi olarak görünüyor.
ZEYTİNLİĞE TESİS KURULACAK
Datça ilçesinin Mesudiye Mahallesi'nde, Emre Şahin tarafından işletilmesi planlanan Zeytinyağı Üretim Tesisi için ÇED süreci başlatıldı. Datça Belediyesi'nin imar yetkisinde olan 3 bin 955,44 metrekarelik alanda yapılacak olan tesis, hali hazırda mevcut zeytinlik vasfındaki arazi içerisinde yer alıyor. Zeytinliğin içine kurulmak istenen tesisin etrafında ise zeytinlikler bulunuyor ve konutlara 65 metre uzaklıkta yer alıyor.
YK ENERJİ'DEN ATIK TESİSİ
Milas ilçesinde, Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. tarafından Kemerköy Termik Santrali Sosyal Tesisleri’nde 1, Yeniköy Termik Santral sahasında 1 ve Yeniköy Linyit İşletmesi’nin yemekhanesinde 1 adet olmak üzere toplam 3 kompost makinesinin kurulması ve işletilmesi için ÇED süreci başlatıldı. Proje ile yemek öncesi atıklar ve çam, pürçek, bahçe atıkları gibi biobozunur atıklar kullanılarak kompost yapımı gerçekleşecek.
DOĞAL VE SİT ALANLARINA OTEL
Ortaca ilçesi’nin Fevziye Mahallesi'nde de, Deniz Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. isimli şirket tarafından işletilecek Le Chic Sarıgerme Resort Otel için ÇED süreci başlatıldı. 234 oda kapasiteli olarak kurulacak olan otel için Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 2016 yılında “ÇED gerekli değil” kararı verilmişti. Ancak kararın üzerinden geçen 5 yılda herhangi bir çalışmanın yapılmaması üzerine karar valilik tarafından iptal edildi.
Bunun üzerine şirket yeniden ÇED dosyası hazırladı. ÇED dosyası sunulan alan Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre, Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi / Turizm Merkezi, Plaj –Kumsal, Doğal Sit Alanı ve Tercihli Kullanım Alanı olarak belirlendi.
MARMARİS’TE OTEL PROJESİ
Marmaris ilçesinin Siteler Mahallesi'nde, Katipkızı Turizm isimli şirkete ait bir otelin kapasite artışı için ÇED süreci başlatıldı. 1997 yılında 35 apart ile kurulan otel, 2005 yılında 40 oda, 2006 yılında 25 oda ilavesi ile halihazırda 100 oda kapasiteli olarak işletiliyor. Yine 2012'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın imar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara sağladığı imar barışından da yararlanan şirket, bin metrekarelik alana ruhsat aldı.
Tekrar kapasite artışı için başvurulan proje, Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda, “Kentsel Yerleşik Alan”, “Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi/Turizm Alanı” ve “Önemli Doğa Alanı” olarak yer aldı. Alan ayrıca, Bozburun Yarımadaları Önemli Doğa Alanı (ÖDA) içerisinde kalıyor.
Marmaris’in Armutalan Mahallesi'nde is, Girginçler Tur. İnş. ve Tic. A.Ş.'ye ait Club Atrium Otel için kapasite genişlemesi için ÇED süreci başlatıldı. Otelin daha önceki inşası ile ilgili “ÇED Gerekli Değildir” kararı bulunurken, 111 odalı otelin kapasitesi, 12 bin 450 metrekare alanda yapılacak yeni proje ile birlikte 146 odaya çıkarılması planlanıyor. (MA)
Muğla'da potansiyel arkeolojik SİT alanına yat limanı tehdidi
Muğla’da orman yolu diye çevre yolu yapımı Danıştay’a taşındı
Akbelen'de jandarma çadırları sökmüştü: Arsa sahibi, 'İzin alındı' diyen Muğla Valiliği'ni yalanladı
Akbelen, Kazdağları.... Muğla'dan Samsun'a atanan Vali Tavlı'nın ekoloji karnesi kırık