Nesli tehlike altındaki küçük akbabalar 67 bin kilometre göç yolculuğu yaptı
Eskişehir'de 2022'de uydu vericisi takılan "Midas" ve "Doğa" isimli yırtıcı kuşlar, Sudan, Çad, Mısır, Ürdün ve Suriye üzerinden yaz mevsimini geçirecekleri kente döndü. Her biri 2 yılda 67 bin kilometre göç yolculuğu yaptı.
Artı Gerçek - Eskişehir'de 2022 yılında uydu vericisi takılan, dünyada nesli tükenme tehlikesi altında bulunan 2 küçük akbaba, 2 kez yaptıkları göç yolculuklarında 67 bin kilometreden fazla mesafe katletti.
İlk yılında uydu vericisi takılıp "Midas" ve "Doğa" adı verilen küçük akbabalar, 2 sene boyunca izlendi. Benzer güzergahları takip ederek 2022'nin sonbaharında Adana üzerinden Afrika kıtasına giren yırtıcı kuşlar, kış mevsimini Güney Sudan'da geçirdi.
Havaların ısınmasıyla önce Çad'a geçen kuşlar, nisan ayında Mısır ve Ürdün üzerinden Türkiye'ye girip Eskişehir'e ulaştı.
Küçük akbabalar, aynı yolu geçen yılın sonbaharından itibaren bu sene nisana kadar takip ederek turlarını tamamladı.
SAATTE 129 KİLOMETRE HIZA ULAŞTI
Afrika'ya her gidiş gelişlerinde 10 ülkeden geçen kuşlardan "Midas"ın en hızlı uçuşu saatte 129 kilometre olarak ölçüldü. "Midas", en uzun süreli duraksız uçuşunu ise 143 kilometreyle Türkiye ile Suriye arasında gerçekleştirdi.
En hızlı uçuşunu saatte 121 kilometreye ulaşarak yapan "Doğa", deniz seviyesinden 7 bin 842 kilometreye kadar yükseldi.
Verici takıldıktan sonra her biri 2 yılda 67 bin kilometreden fazla kanat çırpan küçük akbabaların yolculuğu anbean izleniyor.(AA)