Ordu'da maden sondajına tepki: Halk çalışmayı durdurdu
Ordu Valiliği Mera Kurulu'nun sondaj çalışmalarına onay vermesiyle, Taşzemin İnşaat tarafından yaylalarda başlatılan maden çalışmaları, yöre halkı ve çevre örgütlerinin tepkisiyle karşılaştı. Yaklaşık 400 kişi alanda toplanarak çalışmaları durdurdu.
Artı Gerçek - Taşzemin İnşaat Madencilik Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından başlatılan sondaj için daha önce Ordu Valiliği Mera Kurulu'nun olumsuz kararına rağmen çalışmalar sürerken, bölge halkı müdahale etti.
Şirketin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na başvurusu üzerine yeniden toplanan Mera Kurulu bu kez sondaj ve yol çalışmasını uygun gören karar vermişti. Bu karar üzerine Ordu Çevre Derneği, Ordu İdare Mahkemesi’ne Mera Kurulu’nun ikinci kararının iptali için yürütmeyi durdurma davası açtı.
VALİLİĞİNİ OLUMLU KARARI SONRASI ŞİRKET MAKİNELERİNİ YAYLAYA ÇIKARDI ÇALIŞMA BAŞLATTI
Ordu Valiliği Mera Kurulu’nun ikinci kez verdiği karar sonrası şirket, sondaj araç gereklerini yaylalara getirerek çalışmalara başladı. Yöre halkı, maden işletmeciliğinin başlamasıyla birlikte Korgan'ın Çobantepe, Taşkesiği, Kabatuzla, Keçiören, Adatepe yaylaları ve Aybastı ilçesi Perşembe Yaylasının zarar göreceği gerekçesiyle çalışmalara tepki gösterdi.
ŞİRKET GÖREVLİLERİYLE TARTIŞAN YURTTAŞLAR ÇALIŞMALARI DURDURDU
Maden çalışmasıyla birlikte meralarının kullanılmaz hale geleceğini, hayvancılığın olumsuz etkileneceğini, suların kirleneceğini belirten Korgan Aybastı Yaylaları Platformu, sondaj çalışmalarının iptal edilmesi için Aybastı Perşembe Yaylası’nda toplanarak çalışmaların yapıldığı alana gitme çağrısı yaptı. Yapılan çağrı sonrası Korgan Aybastı Yaylaları Platformu, Ordu Çevre Derneği, Türkiye Ormancılar Derneği Temsilciliği, Ordu Sağlıklı Yaşam ve Eğitim Derneği, Korgan Muhtarlar Derneği, DİSK Emekli Sen temsilcileriyle, CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, Kabataş Belediye Başkanı Bülent Güney, Korgan Belediye Başkanı Sait Korgan, partiler, dernek temsilcileri, Korganlılar ve Aybastılılar Perşembe Yaylası'nda toplandı.
Yaklaşık 400 kişinin sondaj alanına giderek tepki göstermesi ve milletvekili, belediye başkanları ve platform temsilcilerinin yaptıkları konuşmalar üzerine çalışmalar durduruldu. Platform sözcüleri çalışma olup olmadığının her gün kontrol edileceğini ve çalışma olursa daha kalabalık geleceklerini çalışmaları engelleyeceklerini ifade ettiler. (ANKA)
Soma'da gözaltına alınan madencilere avukat yasağı
Giresun’un Çatalağaç'ta madencilik faaliyetine protesto: 'Bizim gidecek başka yerimiz yok'
Karadeniz’de HES’ten sonra maden talanı: 'Mücadele edersek kazanabiliriz'
Giresun'da maden protestosu: Fatsa'dan Şırnak'a kadar talan aynı aklın ürünü