Sanko Holding’in JES projeleri: Halk ÇED toplantısını yaptırmadı

Sanko Holding tarafından Manisa'daki Gediz Havzası’nda inşa edilmek istenen jeotermal enerji santralleri için düzenlenen ÇED toplantısı halkın tepkileri nedeniyle yapılamadı.

Sanko Holding’in JES projeleri: Halk ÇED toplantısını yaptırmadı

İZMİR - Türkiye’nin en verimli tarım arazileri arasında yer alan, üzüm ve zeytin deposu Gediz Havzası’na Sanko Holding tarafından kurulmak istenen yeni JES’lerle ilgili geçtiğimiz aylarda ÇED süreci başlatıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, JES projeleri içim Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Yılmaz Köyü’ndeki bugün halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılımı toplantı düzenledi. Kimsenin katılmadığı toplantılara protestolar damgasını vurdu. Salihli Çevre Derneği’nin çağrısıyla toplantının yapılacağı kahvehane önünde bir araya gelen yöre halkı projeyi istemediklerini dile getirdi. Bakanlık yetkilileri de toplantının yapılamadığına dair tutanak tuttu.

'SANKO HUKUK TANIMIYOR'

Kahvehanenin önünde basın açıklaması yapan Salihli Çevre Derneği Başkanı Erdem Durmaz, "Mahkemelerde iptal kararları verilmesine rağmen bu projede de eklemeler yaparak aynı noktalara 28 sondaj kuyusu vurulmaya çalışılmaktadır. Yine hukuksuz şekilde ÇED süreci dolanılarak bakanlıkça incelemesi yapılması gereken yerler için başvuru yapılmamış sadece İl Çevre Müdürlüğü’nün incelemesi ile yetinilmektedir. Mahkemeler verdikleri kararlarıyla mücadelemizin haklı olduğunu defaatle göstermiştir. Buna rağmen hukuk tanımaz Sanko gibi şirketler mahkemenin iradelerini hiçe saymakta Salihli'de tarama elektrik santrali sondaj kuyuya sayısını artırmakta ve var olan JES'lerin kapasitelerini artırmak istemektedir" dedi.

'GİTTİĞİNİZ HER YERDE BİZİ KARŞINIZDA BULACAKSINIZ'

Halkın kandırılmak istendiğini dile getiren Durmaz, "Bugün de burada mahkemenin iptal etmiş olduğu projeyi hukuksuz bir şekilde genişletip aynı noktalara sondaj vurmak ve kapasite arttırmak için bir toplantı yapmaktalar. Bu toplantıda halkı kandırmaya çalışmaktadırlar. Daha önce de söylediğimiz gibi çevreyi ve toprağımızı korumak anayasamız gereği hepimizin görevidir. Bu nedenle Salihli'nin havasını, suyunu ve toprağını kirletenlere ve buna göz yumanlara karşı mücadelemizi büyüterek sonuna kadar sürdüreceğiz. Gittiğiniz her yerde karşınızda halkı ve bizi bulacaksınız" diye konuştu.

PROJE HAKKINDA

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre şirket Manisa’nın Salihli ilçesinde daha önce 'ÇED Gerekli değildir' kararı verilen 10 MWe gücündeki santral projesinin kapasitesini 25 MWe çıkarmayı planlarken, 80 MWe gücünde yeni bir jeotermal santrali dikmeyi planlıyor. Her iki santral için Yılmaz, Çavlu, Keli, Atatürk, Zafer, Beşeylül, Gaziler ve Kirveli mahallelerinde en az 28 adet jeotermal kaynak kuyusu açılması hedefleniyor. ÇED sahası İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre tarım arazisi ve sulama alanı sınırlarında kalırken etrafında üzüm bağları bulunuyor. Proje konutlara da 80 metre mesafede. Proje onaylanırsa ÇED sahasında vatandaşlara ait parsellerin kamulaştırılması gündeme gelecek. Şirket 10 MWe için 'ÇED gerekli değildir' kararı bulunan santralde yapılacak kapasite artışı ile yıllık 200 milyon kWh, yeni kurulacak olan 80 MWe santral ile yıllık 640 milyon kWh elektrik üretmeyi planlıyor. Şirket bu projeler için 1,3 milyar TL bütçe ayırdı.

MAHKEMEDEN DÖNMÜŞTÜ

Şirketin Salihli’nin Yılmaz, Keli, Atatürk, Çavlu, Beşeylül, Hasalan, Süleymaniye ve Pazarköy mahallelerinde açmak istediği 17 adet jeotermal elektrik santrali kuyusu projesi yakın zamanda Salihli Çevre Derneği ve halk tarafından açılan davada mahkeme tarafından iptal edilmişti.Manisa 2. İdare Mahkemesi’nin kararında jeotermal enerji projelerinin Gediz Havzası'nda çevre dengesini bozabileceği, yeryüzü ve yeraltı suları ile toprak açısından olumsuzluklar oluşturacağı, canlılar ve tarıma olumsuz etkilerinin olacağını belirtti. Manisa Valiliği tarafından verilen 'ÇED gerekli değildir' kararı hukuka uygun bulunmadı. Şirketin hali hazırda Salihli’de üç adet jeotermal elektrik santrali bulunuyor.

manisa jes Sanko Holding