Seferihisar'da tarım arazileri tehdit altında: JES'ten sonra hobi bahçelerine karşı mücadele başladı
İZMİR - Son yılların tartışma konularından biri olan hobi bahçeleri İzmir’in kırsal ilçelerinde mantar gibi çoğalıyor. Şehir merkezinin yoğunluğundan kaçmak ve kırsaldaki arazisinde kendi başına tarım yapmak isteyen İzmilirler için cazibe merkezi haline gelen bu irili-ufaklı hobi bahçeleri ise tarım arazilerinin yapılaşmaya açılmasına neden oluyor.
Hobi bahçelerinin son adresi Seferihisar ilçesinin Orhanlı Köyü’nün kırsalı oldu. Yakın zamanda S.S Orhanlı Konut Yapı Kooperatifi, S.S Azmak Konut 2 Yapı Kooperatifi ve Ege Loft Gayrimenkul isimli üç ticari kuruluş tapuda zeytinlik ve tarım arazileri olarak kayıtlı yaklaşık 90 bin metrekarelik üç bölgeyi parselleyerek 'hobi bahçeleri' olarak satışa çıkardı.
İŞ MAKİNELERİ SOKULDU
Hobi bahçelerine elverişli hale getirmek için iş makineleri ile parsellerde çalışma yapılırken çok sayıda ağaç da kesildi. 250 metrekarelik hobi bahçelerinin her biri için en az 500 bin TL ücret talep edildiği öğrenildi. Kooperatifler üzerinden hobi bahçesinin hissesi satılıyor. Alan kişilerin bir kendisine ait bir tapusu da olmuyor.
PANKARTLI TEPKİ
Daha önce Jeotermal enerji santrallerine (JES) karşı verdiği mücadelelerle bilinen Orhanlı Köyü halkı ise bu hobi bahçelerine tarım alanlarını, tarımsal üretimi ve bölgedeki canlı çeşitliliğini etkilediği için karşı çıkıyor. Hobi bahçeleri ile ilgili itirazlar, il ve ilçe tarım müdürlüklerine, Seferihisar Kaymakamlığı’na ve Seferihisar Belediyesi’ne taşınmış durumda. Ayrıca da suç duyurusunda da bulunulmuş. Halk, köy girişlerine astıkları pankartlarla da tepkilerini ortaya koymuş.
ORHANLI KÖYÜ’NÜN MİRASI TEHLİKEDE
Artı Gerçek’e konuşan Orhanlı Köyü muhtarı Abdürrahim Ener, köylerinin zengin bir flora ve faunaya sahip olduğunu belirterek, "Orhanlı Köyü, Akdeniz orman ekosistemini günümüze kadar korumuş nadir ve eşsiz ekosistemlerin başında gelmektedir. Orhanlı Köyü'nde erkence zeytin ağaçlarından üretilen zeytinyağları dünyanın en prestijli yağları arasına girmiştir. Ayrıca köyümüzün geleneksel olarak zeytin yetiştiriciliği UNESCO tarafından somut olmayan kültür mirası listesine alındı" dedi.
'ENGELLEYEBİLECEĞİMİZ KADAR ENGELLEYECEĞİZ'
Hobi bahçelerinin etkilerini anlatan Muhtar Ener, "Hobi bahçeleri hem bizim tarımsal faaliyetlerimize hem de köyümüzün mirasına zarar verecektir. Bu parsellerin elektriği, suyu ve foseptiği yok ve ayrıca görüntü kirliliği de oluşturuyor. Bu tür yapılar hukuksuzca tarım arazilerini yapılaşmaya, betonlaşmaya açıyor. Ayrıca bir güvenlik problemi de oluşacak. Orada yaşayan insanların köy muhtarlığında bir kaydı da olmayacak. Nüfusun bu şekilde artması köye verilen hizmeti de etkileyecek. Şu anda üç tane tehlike var yanı başımızda ve yapı koyulmasına izin vermedik. Engelleyebileceğimiz kadar engelleyeceğiz" diye konuştu.
KAMU KURUMLARINA ÇAĞRI
Kamu kurumlarını hobi bahçelerini durdurmaya çağıran muhtar Ener "Bu parseller üzerinden çok büyük bir rant elde ediliyor. Acilen kamu kurumları sürece müdahil olmalı. Alanın boşaltılması ve derhal eski haline getirilmesi gerekiyor. Valiliğe kadar taşıyacağız bu durumu. Herhangi bir şekilde önüne geçilmezse, bir anda bütün vadiyi kaplayabilir. Buraları satın alan insanlar bilmedikleri için yöre halkı ve kamu kurumları ile ciddi sorunlar yaşıyorlar. Buna başından dur demek lazım" dedi.