Sivas'ta mermer ocağı projesi: Üç köyün merası, altı köyün su kaynağı tehdit altında

Sivas'ta mermer ocağı projesi: Üç köyün merası, altı köyün su kaynağı tehdit altında
Sivas'ın Kangal ilçesi Kangal Tekkesi Köyüne yapılmak istenen mermer ocağı üç köyün merasını ve altı köyün içme suyunu tehdit ediyor. Projenin Alevilerce kutsal kabul edilen Samut Baba Tekkesi’nin yakınlarına yapılmak istenmesi de tartışma yarattı.

Mehmet MENEKŞE


AMASYA - Sivas Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, Kangal ilçesine bağlı Kangal Tekkesi Köyünde mermer ocağı açılması için 'ÇED olumlu' raporu verdi. Karar geçen yıl aralık ayında Kangal Tekkesi Köyü muhtarlığına bildirildi. Eski Köy Muhtarı Haydar Ülger, köy tüzel kişiliği adına karara itiraz ederek Sivas İdare Mahkemesine yürütmeyi durdurma davası açtı. Mahkeme 7 Haziran'da köyde keşif yapılmasına karar verdi.

'MERMER OCAĞI AÇILMASINI İSTEMİYORUZ'

Artı Gerçek'e konuşan Kangal Tekkesi Köyü Muhtarı Hasan Tekkelioğlu "Mermer ocağı Kangal Tekkesi, Boğaz, Zerk, Bozarmut, Soğukpınar ve Davulbaz köylerinin kullandığı ortak içme su havzasının üstündeki bölgede yapılmak isteniyor.Ayrıca köyümüzden 1800, Boğazköy’den 1800, Zerk Köyünden de 1400 dönüm mera alanı alıyorlar. Mermer ocağı köyümüzde 800 metre mesafede. Bizim köy ile birlikte çevre köyler, toz ve gürültü kirliliği nedeniyle son derece olumsuz etkileyecek. Köyümüz 51 haneli bir köy. Mermer ocağı insanların sağlığını tehdit edecek. Buraya mermer ocağı açılmasını istemiyoruz" dedi.

whatsapp-gorsel-2024-05-31-saat-16-32-02-3e81a270.jpg

'BİZİ GÖÇE ZORLUYORLAR'

Yakınlarındaki Deliktaş, Soğukpınar ve Boğazköy’de üç tane mermer ocağı bulunduğuna dikkat çeken Tekkelioğlu, "Bunu bile bile hâlâ bizim köyümüzün mera alanını niçin sermayeye peşkeş çekiyorlar? Sermayeden yana insanlara buraları veriyorlar da bizim yaşam alanlarımızı niçin kısıtlıyorlar? Suyumuz, meramız olmazsa köyde yaşamanın bir anlamı var mı. Bizi göç etmeye mi zorluyorlar?" diye konuştu.

ALEVİLERİN ZİYARETGAHI TEHDİT ALTINDA

Köyün eski muhtarlarından Kemal Kiraz da "Köyümüzün suyu mermer ocağı açılacak bölgeden geliyor. Bu ocak buraya açıldığında köyümüz susuz kalacak. Mermer ocağı açılacak yerde Samut Baba Tekkesi var. Burası bizim ziyaret ettiğimiz, kurban kestiğimiz bir tekkedir. Köy olarak bu ocağın buraya açılmasını kesinlikle istemiyoruz. Tarım ve hayvancılık yapıyoruz. Bölgede yaşayan köylüler olarak biz vatandaş değil miyiz? Vatandaş olarak bizim söz hakkımız yok mu?" dedi.

DEM PARTİLİ FIRAT MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

DEM Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat, Kangal Tekkesi Köyü'nün merasını ve su kaynaklarını tehdit eden mermer ocağını Meclis gündemine taşıdı.

whatsapp-gorsel-2024-05-31-saat-16-32-51-e78673ee.jpg
DEM Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat

DEM Partili Fırat, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye şu soruları yöneltti:

1. Sivas’ın Kangal İlçesi Kangal Tekkesi Köyünde açılması planlanan mermer ocağına ÇED olumlu raporu veren kişiler gerek fauna gerek flora çalışmalarında uzman kişiler midir?
2. ÇED raporu verilirken yeteri kadar yerinde inceleme yapılmış mıdır?
3. Proje kapsamındaki faaliyetlerin, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını olumsuz etkileyeceği değerlendirilmiş midir?
4. Proje sahasının yer aldığı sahanın, coğrafik konumu gereği kümülatif çevresel etki değerlendirmesine konu edilmesi gerekliliği olmasına rağmen bu konuyla ilgili herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?
5. Çıkarılacak mermerin nasıl taşınacağı, proje sahasına yakın köy ve ilçe yolunun 30-35 ton bloklar halinde taşınacak olan mermer bloklarını taşımaya elverişli olup olmadığı, bölgedeki tarımsal faaliyetler ilgili kurumlardan görüş alınmış mıdır?
6. ÇED raporunda proje kapsamında çalışacak personelin teknik/sosyal altyapı ihtiyaçları ÇED alanı içerisinde kurulu olan şantiyeden karşılanacak olup ilave bir altyapı planlaması yapılmaması, ilerleyen süreçlerde probleme neden olmayacak mıdır?
7. ÇED raporunda sulama faaliyetleri için suyun Kangal Belediyesinden alınacağı belirtilmişse de Kangal Belediyesi'nin maden faaliyetleri ile paylaşacak miktarda suyu var mıdır?
8. Maden faaliyeti sonrası sulama yapılamayacak tozların insan yaşamına ve balıkların sağlığına telafisi imkânsız derecede zarar vereceği değerlendirilmiş midir?
9. Yöre insanları tarafından kutsal kabul edilen Samut Baba Tekkesinin yakınına mermer ocağı açılmasına neden izin verilmektedir?
10. Bölgedeki bu çalışmaların, doğaya, çevreye ve Samut Baba Tekkesine zarar vereceği neden göz ardı edilmektedir?
11. Daha önceki maden sahalarının açılmasında da görüldüğü gibi Alevi ziyaretgâhlarının bulunduğu yörelerin maden arama çalışmalarına açılması bir tesadüf müdür?

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar