Tire'de ormanlık alana mermer ocağı projesi

İzmir'in Tire ilçesinde zeytinliklerle çevrili ormanlık alanda açılması planlanan mermer ocağı projesiyle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED süreci başlattı. Köylüler projeye karşı imza kampanyası başlattı.

Tire'de ormanlık alana mermer ocağı projesi

İZMİR - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir’in Tire ilçesinde açılması planlanan mermer ocağı ile ilgili çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlattığını duyurdu. Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre, Platin Beton İnşaat 19.72 hektarlık alanda yılda 4 bin 500 metreküp mermer çıkarmayı planlıyor.

KORUMA ALTINDAKİ CANLILARIN YAŞAM ALANINA 145 YILLIK PROJE

ÇED sahası 1/100 bin ölçekli İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planı’nda ormanlık olarak kayıtlı. Ormanlık alanın etrafında ise zeytinlikler, incir ağaçları ve tarım arazileri yer alıyor. Proje sahası aynı zamanda koruma altında olan canlıların da yaşam alanı. Projenin ömrünün ise 145 yıl olarak belirlenmesi dikkat çekti. Ocak sahası, Çayırlı, Hisarlık ve Akçeşehir köylerinin ortasında kalırken ocağın konutlara mesafesi 320 metre.

1.jpg Proje Alanı

MUHTARLAR HAREKETE GEÇTİ

Çayırlı, Hisarlık ve Akçeşehir köylerinin muhtarları mermer ocağın karşı imza toplamaya ve halkı bilgilendirmeye başladı. Toplanan imzalar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na verilerek projeye onay verilmemesi istenecek.

'HERKES PROJEYE KARŞI, BAKANLIK SESİMİZİ DUYSUN'

Artı Gerçek’e konuşan Çayırlı Köyü muhtarı İbrahim Özkan, "Mermer ocağı sahasının yanı başında zeytinlikler, incir ağaçları, enginar, biber domates bahçeleri bulunuyor. Köyümüzün hemen üstünde. Ocak açılırsa zeytinliklerden de bahçelerimizden de verim alamayız. Köyümüzün suyu da bu bölgeden geliyor. Çayırlı, Hisarlık ve Akçaşehir köylerinde oturanlar herkes bu projeye karşı. Biz ağaçlarımızın ölmemesini istiyoruz. Çevre, Şehircilik Bakanlığı da sesimizi duysun, bu çağrımıza kulak versin. Bizim de tek gelir kaynağımız çiftçilik. O da biterse bizim köyü terk etmemiz lazım" dedi.

'GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALACAĞIZ'

Hisarlık Köyü muhtarı Mehmet Bacaksız da "Mermer sahası bizim köyümüzün de sınırında. Tarım bahçelerimizin yanı başında kalıyor. Ocak faaliyete geçerse göç etmek zorunda kalacağız. Köyümüzden de imza toplandı. Bakanlık buradaki itirazlarını dikkate alsın. Köyümüze faydalı bir şey olursa yapılsın, biz de yardımcı olalım ama bu civardaki köyler bu projeden zarar görecek. Üretim olmayınca biliyorsunuz hiçbir şey olmaz" diye konuştu.

İzmir mermer ocağı