Uludağ'ın 2 bin hektarlık bölümü Alan Başkanlığı'na devredildi: 'Uludağ talana açılacak'

Uludağ'ın 2 bin hektarlık bölümü Alan Başkanlığı'na devredildi: 'Uludağ talana açılacak'
Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre Uludağ'ın iki bin hektarlık bölümü milli park statüsünden çıkarılarak Alan Başkanlığı'na devredildi. Kararla Uludağ'ın talana açılacağını söyleyen yaşam savunucuları mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.

Artı Gerçek - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Uludağ Milli Parkı'nın yaklaşık ikin bin hektarlık bölümü 'milli park' statüsünden çıkarılarak, Alan Başkanlığı'na devredildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile Uludağ Milli Parkı sınırlarının Uludağ Alanı sınırları ile çakışan kısımlarının milli park vasfının kaldırılması ve bu alanda milli park iş ve işlemlerini yürütmek üzere ilgili idarelere tahsis edilmiş olan taşınmazların Uludağ Alan Başkanlığına devredilmesi kararlaştırıldı.

ULUDAĞ ALAN BAŞKANLIĞI: ULUDAĞ'DA YÜZDE 85'LİK ALANIN MİLLİ PARK STATÜSÜ DEVAM ETMEKTEDİR

Sınır dağılımıyla ilgili açıklama yapan Uludağ Alan Başkan Vekili Yunus Başar, kayak turizminin yapıldığı alanlarda yapılaşma yoğunluğunu ve arttıracak konaklamaya yönelik tesislerin değil, sadece kayak pistleri, doğa sporlarına yönelik yürüyüş ve keşif parkurları ile bu faaliyetlere yönelik mola noktaları kurulacağını iddia etti.

13 bin hektar yüzölçümlü Uludağ Milli Parkı’nın yaklaşık iki bin hektarlık bölümü Uludağ Alanı olarak belirlendiğini söyleyen Başar, "Söz konusu alan ormanlık alan dışındaki yaklaşık 50 yıldır yoğun yapılaşmanın hakim olduğu bir bölgedir. Bu alan milli park alanının yaklaşık yüzde 15’lik bölümüne denk gelmektedir. Kalan yüzde 85’lik alanın Milli Park statüsü halen devam etmektedir" dedi.

'HER TÜRLÜ FAALİYETİ ALAN BAŞKANLIĞIYLA YASAL BİR KILIFA BÜRÜNDÜRDÜLER'

Yaklaşık iki yıldır Uludağ Milli Parkı’nın vasfının değiştirilmeye çalışıldığını ve buna karşı çalışmalar yürüttüklerini anlatan Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi (DOĞADER) Murat Demir, konuyu Meclise taşıdıklarını ancak bir sonuç elde edemediklerini söyledi.

Evrensel'den Eda Aktaş'a konuşan Demir, “Uludağ sadece Bursa’nın değil sadece Marmara’nın değil ülkemizin ve dünya ekosisteminin en önemli varlıklarından birisi. Biz de Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak milli park yasalarıyla koruma altına almışız. Milli park olmasına rağmen birçok kural ihlal edilerek bir sürü olmaması gereken faaliyetler yapıldı.

Dernekler ve meslek odaları olarak bu uygulamalara yıllardır davalar açıyoruz ve kazandık. Milli park yasa ve yönetmeliklere dayanarak orada yapılacak ya da yapılmak istenen faaliyetleri engelliyorduk. Ama şimdi bundan sonra orada yapacakları her türlü faaliyeti alan başkanlığıyla yasal bir kılıfa büründürdüler” dedi.

'ULUDAĞ TALANA AÇILACAK'

Uludağ’ın biyoçeşitlilik açısından çok önemli bir yer olduğunu hatırlatan Demir, şu ifadeleri kullandı:

“Şimdi karar vericiler, yönetenler kendi eliyle binlerce yılda oluşmuş doğal alanı bir yasa ile birkaç turizimcinin çıkarı için talan edecek. Dünya ekosisteminin, Bursa’nın, Marmara’nın bir parçası olan Uludağ talana açılacak. Bu da insanlık ve çevreye karşı suçtur. Hukuki süreç devam ediyor ve bizlerde alan başkanlığı adı altında yapılacaklara karşı hukuksal olarak itirazlarımızı yapmaya devam edeceğiz.

Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz ama karar vericiler kendi yandaşlarının çıkarlarını gözeterek bu kararı aldı. Bunu her alanda teşhir etmeye devam edeceğiz. Uludağ’ın her çiçeğini, kuşunu, alanını korumak için mücadelemize devam edeceğiz." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar