'100 yıl önceki aktörler sahaya indi'
Demokratik Suriye Meclisi Halep Eşbaşkanı Şibli, Suriye’de yaşanan kapışmaya dikkat çekerek, '100 yılda bir sınırların değişmesi gündeme geliyor' dedi.
HABER MERKEZİ - Demokratik Suriye Meclisi Halep Eşbaşkanı Mrai Şibli, Suriye’de yaşanan kapışmaya dikkat çekerek, "100 yılda bir sınırların değişmesi gündeme geliyor. Şimdi 100 yıl önceki aktörler sahaya indi ve pay kapma peşindeler" dedi. Şibli, çözüm için "demokratik federasyon" önerdi.
Suriye iç savaşı vekalet savaşından ana aktörlerin birbirlerine meydan okuduğu bir sürece evirildi. Özelikle IŞİD'in Rakka ve Dêra Zor'dan Demokratik Suriye Güçleri (QSD) tarafından sökülmesiyle çözüm sürecine girmesi beklenirken, haritadaki anlaşmazlıklar rejim destekleyicisi Rusya ve İran ile Ortadoğu siyasetinin ana aktörleri olan ABD, İngiltere, Fransa başta olmak üzere Avrupa Birliği (AB) devletlerini karşı karşıya getirdi.
Suriye’nin başkentti Şam'ın Duma bölgesinde rejimin kimyasal silah kullandığı iddiasıyla hareket eden batılı güçler, askeri operasyonu devreye koydu. Bugün sabaha karşı ABD, İngiltere ve Fransa uçakları başkent Şam’ı vurdu. Suriye'nin en büyük kenti Halep'te son gelişmelere ilişkin konuşan Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Halep Eşbaşkanı Mrai Şibli, uluslararası güçlerin kopardığı yaygaranın bir temelinin olmadığını, başka hesaplarla hareket ettiklerini vurguladı.
SURİYE KRİZİ, SYKES-PİCOT VE LOZAN
Suriye'deki krizin iyi anlaşılması için 10 yıl öncesine gitmek gerektiğini ifade eden Şibli, Sykes-Picot Anlaşması’nın üzerinden 102 yılın geçtiğini, 4 yıl sonra ise Lozan Anlaşması’nın 100'üncü yılına gireceğini hatırlattı. Sınırların yeniden belirlenmesi için bir araya gelindiğinin altını çizen Şibli, Suriye için 2011 yılında yeniden anlaşmaya varıldığını, fakat bazı çelişkilerden dolayı savaşın geliştirildiğini söyledi. Şibli, kriz ilerledikçe birçok gücün Suriye'de sahaya indiğini kaydetti.
SURİYE'NİN GELECEĞİ
Suriye'de 3 siyasetin olduğunu ifade eden Şibli, bunların, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye'nin izlediği İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) çizgisi, İran ve rejim ortaklığındaki Şii çizgi ve Kürtler ile dostlarının başını çektiği demokratik federasyon çizgisi olduğunu kaydetti. Bütün devletler ve güçlerin gelişmekte olan demokratik federasyon çizgisine darbe vurmak istediğinin altını çizen Şibli, "Demokratik federasyon siyaseti ön plana çıkınca bütün devletler ona karşı birleşiyor. QSD güçleri, Abdullah Öcalan'ın fikirleri ile DAİŞ'i yenerek, Suriye'nin geleceği için bir adım attı. Girê Spi'den Rakka'ya kadar tek başımıza onlarla savaşarak, bu gücümüzü ispatladık. IŞİD'e karşı elde ettiğimiz başarı onları destekleyen devletleri rahatsız etti. Çünkü o devletler Suriye krizinin daha da derinleşmesini istiyor" dedi.
ABD-İSRAİL VE İRAN ÇELİŞKİSİ
ABD ve İran’ın bölgedeki çelişkilerine dikkat çeken MSD Halep Eşbaşkanı Şibli, şöyle devam etti: "ABD bölgede Şii Hilali'nin oluşması halinde büyük bir tehlikenin olacağını söylüyor. İran ise bugün Suriye başta olmak üzere bölgede yürüttüğü politikada IŞİD'den uzak değil. Çünkü onlar da İslam'ın başka bir IŞİD'i olma yolunda. İran bugün Suriye, Irak, Yemen ve Lübnan'da etkilidir. Bu da ABD ve İsrail kazanımları açısından büyük bir tehdit oluşturuyor."
SURİYE'DE PAY KAPMA SAVAŞI
Herkesin Suriye'nin yeraltı kaynaklarına göz diktiğine dikkat çeken Şibli, herkesin pay kapma peşinde olduğunu vurguladı. Gazdan petrole kadar ekonomik kazanımlar elde edilmek istendiğini aktaran Şibli, basına yansıyan Suriye açıklamalarının bunun bir parçası olduğunun altını çizerek, şunları söyledi: "Bazıları Suriye'ye müdahaleyi de gündeme getiriyor. Fakat masa altında herkes birbiriyle anlaşmış durumda. Amaçları ise Suriye'nin parçalanmasıdır. 100 yılda bir sınırların değişmesi gündeme geliyor. Şimdi 100 yıl önceki aktörler sahaya indi ve pay kapma peşindeler."
‘SURİYE SURİYELİLERİNDİR’
Kendilerinin "Suriye Suriyelilerindir" şiarıyla hareket ettiklerini söyleyen Halep Eşbaşkanı Şibli, bütün halklar ve inançlarla bir arada yaşamayı esas aldıklarını ifade etti. Suriye'nin parçalanmasını istemediklerini kaydeden Şibli, federatif bir düşünceye sahip olduklarını ve federal bir Suriye çatısı altında yaşayabilecekleri mesajını verdi.
EN SOMUT ÖRNEK: HALEP
Bunun en somut örneklerinden birinin Halep'te yaşandığına değinen Şibli, Halep'te bulunan Şêxmaqsud Mahallesi’ni örnek vererek, "Burada amansız bir direniş verdik. Bu da üstümüze düşen bir görevdi. Burası olmasaydı, Halep çoktan düşmüştü. Şimdi selefi ve radikal gruplar Halep'te hakimdi. Biz Türkiye'nin üzerimize saldığı bu gruplara karşı bütün halklar bir araya geldik. Birbirimize tutunduk. Şêxmaqsud'ta elde ettiğimiz zafer Suriye halkının zaferidir. Şimdi Suriye'ye saldırı ve müdahaleden söz eden güçler, halkları 10 yıl öncesine götürerek, kazanımlarını kaybettirmek istiyor" dedi.
MA / Nazım Daştan