Avrupa Birliği İran'a karşı yeni yaptırımları tartışıyor

Avrupa Birliği İran'a karşı yeni yaptırımları tartışıyor
AB ülkeleri İran'a yönelik yeni bir yaptırım paketine hazırlanıyor. Mahsa Amini'nin ölümü sonrası eylemcilere yönelik şiddetten sorumlu olanların hedef alınacağı açıklanırken, İran İHA'ların Ukrayna'da kullanıldığı iddiası merek altına alınacak.

Artı Gerçek - Rusya'nın, Ukrayna'ya yönelik saldırılarında İran'dan aldığı insansız hava araçlarını (İHA) giderek daha fazla kullandığı yönündeki suçlamalar artıyor.

Lüksemburg'da düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılan üye ülkeler İran'a yönelik yeni yaptırım paketine hazırlanırken bu yaptırımların yanı sıra Ukrayna savaşında İHA'larının yer aldığının kanıtlanması halinde ek yaptırımların gelebileceği duyuruldu.

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin bakanlarının bugün İran'a yönelik insan hakları ihlalleri konusunda yeni bir yaptırım paketini onaylaması bekleniyor.

AB bakanlarının bugün açıklayacağı yaptırım paketinin, ülkede geçen ay 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Amini'nin "ahlak polisi" tarafından gözaltına alındığı sırada şüpheli ölümünün ardından başlayan eylemlere katılanlara yönelik hükümet baskısına adı karışan yaklaşık 15 İranlı yetkiliyi kapsayacağı belirtiliyor.

Bu kişilerin AB ülkelerindeki mal varlıklarının dondurulması ve seyahat yasağı gibi uygulamalara tabi tutulması planlanıyor.

ALMAN BAKAN: YAPTIRIM LİSTESİNDE AHLAK POLİSİ DE VAR

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Lüksemburg'daki toplantı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada "Bugün devreye sokacağımız yeni bir yaptırım paketi İranlı kadınlar, erkekler ve gençlere yönelik zalim suçların faillerini eylemlerinden sorumlu tutacak" dedi.

Baerbock yaptırım listesine Amini'nin ölümüne yol açan gözaltıyı gerçekleştiren "ahlak polisinin" de (İrşad devriyeleri) olduğunu açıkladı.

Amini'nin gözaltı sırasında başına aldığı darbelerin ölümüne yol açtığı ailesi ve insan hakları örgütlerince iddia edilmiş resmi makamlar ise bu suçlamaları reddetmiş, Amini'nin altta yatan hastalıklarının ölümüne yol açtığını savunmuştu. Ailesi ise genç kadının çocukluğunda beyin ameliyatı geçirdiğine yönelik resmi açıklamaları yalanlamıştı.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn da Tahran yönetiminin Rusya'ya verdiği İHA'ların Ukrayna'ya karşı kullanıldığının kanıtlanması halinde İran'a yönelik ek yaptırım kararı çıkabileceğini söyledi.

Danimarka'nın Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod ise "Şu anda İran İHA'larının Kiev'in merkezine yönelik saldırılarda kullanıldığını görüyoruz" diyerek, AB'nin bu konuda "somut adımlar" atması gerektiğini söyledi.

Bu konuda ne gibi yaptırımların geleceğini henüz belirsiz. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de konuyla ilgili açıklamada "İran'ın Ukrayna savaşına katıldığına yönelik iddialarla ilgili somut kanıtlara bakacağız" dedi.

'DOLAŞIMA SOKULAN HABERLERİN SİYASİ EMELLERİ VAR'

Ukrayna yönetimi Rusya'nın İHA saldırılarında İran yapımı Shahed- 126 tipi kamikaze İHA'larının kullandıldığını öne sürmüştü. Rusya bu konuda açıklama yapmazken İran, Rusya'ya bu İHA'ları verdiğini biden fazla kez reddetmişti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani konuyla ilgili son açıklamasında "İran'ın Rusya'ya İHA sağladığı yönünde Batılı kaynaklarca yayınlanan ve dolaşıma sokulan haberlerin siyasi emelleri var. Biz savaştaki ülkelerin herhangi bir tarafına silah sağlamadık" dedi.

(DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar