AB ve Alman hükümeti: Farklı bir rota çizmeye çalışan HTŞ'nin icraatlarına bakacağız
ABD ile Britanya HTŞ'yi 'terör örgütleri' listesinden çıkarabileceğinin işaretini verirken, Almanya Dışişleri Sözcüsü 'aşırılıktan uzaklaşmaya çalışan HTŞ'nin ne kadar ciddiye alınabileceğinin sivillere ve azınlıklara muamelesine bağlı olacağını' söyledi.
Artı Gerçek - Avrupa Birliği (AB), Suriye'de kafa kesmeyle özdeşleşen ve "terör örgütleri" listesinde bulunan Kaide kolu Heyet Tahrir Şam'la (HTŞ) Esad yönetimini devirip başa gelmesinin ardından ne yapacağını tartışıyor.
'KESİNLİKLE SURİYE'NİN GELECEĞİNDE BİR ROL OYNAYACAK'
Almanya'da hükümet, "farklı bir rota" çizmeye çalışan HTŞ'nin "laflarına değil, icraatlarına bakma" mesajını verdi. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, HTŞnin "kesinlikle Suriye'nin geleceğinde bir rol oynayacağını" söyledi.
'EYLEMLERİYLE YARGILANMALI'
HTŞ'nin aşırılıkçı köklerinden uzaklaşmaya çalıştığını savunan Dışişleri Sözcüsü, bu yeni yönelimin ne kadar ciddiye alınabileceğinin HTŞ'nin "sivillere ve özellikle de kontrol ettikleri bölgelerdeki azınlıklara nasıl muamele edeceğine" bağlı olacağını belirterek ekledi:
"Sonuç olarak, HTŞ eylemleriyle yargılanmalı."
'GERİ DÖNÜŞ YERİNE YENİ SIĞINMACI DALGASI DA OLABİLİR'
Yeşiller'den Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Suriye'deki güvenlik politikası durumu hakkında çok hızlı sonuca varılmaması konusunda uyardı. "Suriye'de ne olacağını, bunun güvenlik politikası açısından ne anlama geleceğini bugün ve gelecek birkaç günde kimse tahmin edemez" diyen Baerbock, aşırılık yanlılarının işleri karıştırabileceğinden ötürü "daha fazla insanın Suriye'den kaçıp kaçmayacağı veya insanların Suriye'ye dönüp dönemeyeceğinin belirsiz olduğu" değerlendirmesini yaptı.
SCHOLZ'DAN ARAPÇA PAYLAŞIM
Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakan Olaf Scholz, basın toplantısında, HTŞ'nin Kaide bağlantılarına ve kalesi İdlib'deki anti-demokratik uygulamalarına dikkat çekti. Çoğu Suriyelinin "direniş savaşçıları arasında radikal ve aşırılıkçı güçler de olmasından ötürü bundan sonra ne olacağını merak ettiğini" dile getiren Scholz, her halükarda Esad'ın devrilmesini "iyi haber" diye niteledi.
نقف اليوم إلى جانب جميع السوريات والسوريين الذين يملؤهم الأمل في بناء سوريا حرة وعادلة وآمنة.
— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) December 8, 2024
إن إيجاد حل سياسي للصراع في سوريا أمر ممكن. ستسهم ألمانيا في ذلك بالتعاون مع الشركاء الدوليين وعلى أساس قرارات مجلس الأمن التابع للأمم المتحدة.
970 binden fazla Suriyelinin yaşadığı Almanya'da başbakanlık, Scholz'un açıklamalarını sosyal medyada Almanca, İngilizce ve Arapça olarak paylaştı.
AB: HENÜZ HTŞ İLE İLETİŞİME GEÇMEDİK
Esad'ın devrilmesinden "memnuniyet" açıklayan AB, Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruyarak yeniden inşası için rol oynamaya istekli olduğunu belirtse de HTŞ ile ilgili ikircikli.
AB Komisyonu Sözcüsü Anouar El Anouni, birliğin henüz HTŞ ile iletişime geçmediğini, bunun için sözlerini ve eylemlerini değerlendireceğini söyledi. HTŞ ve bağlantılı kişilerin AB'nin terör listesinde olduğunu anımsatan Anouni, "Daha büyük sorumluluklar üstlendikçe sadece sözlerini değil, eylemlerini de değerlendirmemiz gerekecek" dedi. Sözcü, bu aşamada terör listesinde herhangi bir değişiklik planlanmadığını sözlerine ekledi.
'HER TÜRLÜ AŞIRILIĞI REDDETMEK KRİTİK ÖNEMDE'
AB Konseyi, Suriye'deki tüm aktörleri "daha fazla şiddetten kaçınmaya, sivilleri korumaya, barışçı ve kapsayıcı bir geçişe katılmaya" çağırdı.
Suriye'de azınlıkları ve diplomatik temsilcileri koruma gereğini vurgulayan AB Konseyi, "Bugün hem ülkede hem de diasporada umut dolu olan, ancak aynı zamanda belirsiz bir gelecekten korkan tüm Suriyelilerin yanındayız. Herkesin ülkelerini yeniden birleştirme, istikrara kavuşturma, yeniden inşa etme, adaleti ve hesap verebilirliği sağlama fırsatına sahip olması gerekir" diyerek ekledi:
"Suriye'nin toprak bütünlüğünü korumak, bağımsızlığına, egemenliğine ve devlet kurumlarına saygı göstermek ve her türlü aşırılığı reddetmek kritik önemde."
VON DER LEYEN BÖLGESEL LİDERLERLE TEMASTA
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Avrupa, ulusal birlik içinde tüm azınlıkları koruyan bir Suriye devletinin yeniden inşasını desteklemeye hazır” açıklamasını yaptı. Suriye'nin toprak bütünlüğünün kritik önemde olduğunu, bu amaçla Ürdün Kralı 2. Abdullah ile bir telefon görüşmesi yaptığını ve diğer bölgesel liderlerle de konuşacağını duyuran von der Leyen, bölgedeki tarihi değişimin fırsatlar sunduğunu, fakat risklerin de bulunduğunu söyledi. (Dış Haberler)