İsrail ilk kez HTŞ'ye saldırdı. İsrail ordusuna bağlı bir SİHA'nın, İsrail'in işgal ettiği Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra'nın güney kırsalında HTŞ’ye ait bir konvoyu vurduğu, en az 3 kişinin öldüğü belirtildi.
Suriye'de Beşar Esad yönetimini deviren cihatçıların şemsiye örgütü Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) Sisi yönetimini devirmekle tehdit eden videolar yayımlayan Mısırlı eski üyesini "gözaltına aldığı" belirtildi.
HTŞ'nin cihatçı fraksiyonlarla Suriye Savunma Bakanlığı'na entegre olmaları konusunda anlaşması sonrası, SMO ile de anlaşma sağladığı haberi geldi. Yürütülen görüşmelerde 'gönüllülere dayalı profesyonel ordu kurulmasının' ele alındığı aktarıldı.
Rus diplomasinin 2024 performansını değerlendirdiği bir basın toplantısı düzenleyen Sergey Lavrov, Suriye ve Türkiye ile ilgili mesajlar da verdi. Rusya Dışişleri Bakanı, hem Suriye'deki devrik Esad yönetimine hem Kürt liderliğine eleştiriler yöneltti.
İlk resmi ziyaretini Suudi Arabistan'a yapmasının ardından Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Ürdün'e giden Şeybani, yarın Türkiye'ye ilk resmi ziyaretini yapacağını açıkladı.
Riyad'daki Suriye toplantısına katılan Almanya Dışişleri Bakanı, Suriye'nin kuzeyinde çatışmaların sona ermesini isterken Kürtlerle ilgili çağrı yaptı. Baerbock, Suriye'ye yönelik bazı yaptırımların gevşetileceği mesajını verdi.
Suriye'nin başkenti Şam'da Şiiler için kutsal Seyyide Zeyneb türbesinde "IŞİD üyelerinin bombalı saldırı girişimini başarıyla engellediğini" duyuran HTŞ, yakaladığını söylediği IŞİD hücresinin fotoğraflarını yayımladı.
'İsrail'in Türkiye ile olası savaşa hazırlıklı olmasını" tavsiye eden raporun sunulmasının ardından, Savunma Bakanı Katz, Türkiye konulu güvenlik toplantısı düzenledi. "Şam'daki HTŞ iktidarının Ankara'nın etkisini artırması ve Sünni Türkiye-Suriye ekseni kurulmasından korkulduğu" belirtildi.
Biden yönetiminden yetkililer, HTŞ'nin "terör listesi"nden çıkarılıp çıkarılmayacağına ilişkin kararın görevi devralacak Trump'a bırakılacağını belirtti.
Suudi Arabistan'ın ardından Katar, BAE ve Ürdün'ü turlayan Şeybani, 'Suriye'nin toparlanmasının önündeki en büyük engel' diye nitelediği ABD yaptırımlarının 'tamamen kaldırılması' çağrısı yaptı. HTŞ'nin Dışişleri Bakanı, devrik Esad yönetiminin dış politikasını eleştirdi.
Şam'daki HTŞ yönetimi, elektrik krizine geçici çare için Türkiye ve Katar'ın iki yüzer santralinden yararlanacaklarını, bunların toplam 800 megavat elektrik sağlayacağını söyledi. Suriye’nin elektrik şebekesini düzeltmek için en az 40 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç var.
Biden yönetiminden HTŞ'ye 'jest' geldi. Suriye'ye su, elektrik gibi temel hizmetler ve diğer insani yardımların sağlanmasına yönelik kısıtlamaları hafifleten ABD yönetiminin sıkı yaptırım rejimini kaldırmadığı belirtildi.
Suriyeli memurlara yüzde 400 zammın, maaş bordrosundan hayali çalışanları çıkarmak için 1.3 milyon kayıtlı kamu personelinin taranmasının ardından yapılacağı ve 'yeterli uzmanlığa, akademik yeterliliğe ve yeniden yapılanma için gerekli becerilere sahip olanlara' yansıtılacağı belirtildi.
Sosyal medyada Suriye'nin yeni Adalet Bakanı Şadi el-Veysi'nin İdlib'de iki kadının infaz edildiği esnada hükmü okuduğunu gösteren videolar ortaya çıkmıştı. HTŞ yönetimi, videoların gerçek olduğunu kabul etti.
Şam'da HTŞ lideriyle görüşen Almanya Dışişleri Bakanı'nın "Rusya'nın Suriye'deki askeri üslerinden vazgeçmesi" açıklaması, Moskova'yı kızdırdı. Rus Dışişleri Sözcüsü, aynısının Almanya'daki askeri üsleri için ABD'ye de söylenmesini tavsiye etti.
HTŞ yönetiminin ilk ziyaretçilerinin MİT Başkanı Kalın ve Dışişleri Bakanı Fidan olması sonrası, ilk resmi yurtdışı ziyaretini Suudi Arabistan'a yapan Dışişleri Bakanı Şeybani, sıradaki ülkeleri açıkladı: Katar, BAE ve Ürdün.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Fransız mevkidaşıyla Suriye'nin başkenti Şam'a gitti. Baerbock, Colani ile yapılacak görüşme öncesinde ‘nereden geldiğini ve geçmişte ne yaptıklarını biliyoruz’ dedi ve ‘yeni yönetime el uzatacaklarını’ da sözlerine ekledi
HTŞ liderinin, Mazlum Abdi liderliğindeki SDG Genel Komutanlığı'yla Şam'da ilk kez görüşmesine dair SDM Washington Temsilcisi bilgi verdi: "Sadece askeri konular ele alındı, dostane geçti, aradaki sorunların diyalogla çözümüne dair olumlu işaret verdi."
Suriye'de 8 Aralık'ta Beşar Esad yönetimini devirmelerinin ardından Aleviler başta olmak üzere azınlıklara yönelik saldırılarla birlikte anılan cihatçıların şemsiye örgütü Heyet Tahrir Şam (HTŞ), özgür basın vaadinde bulundu.
Suriye'de durumun tersine dönmesiyle roller değişirken, ordudaki cihatçı yeniden yapılanma, yeni bir yerinden edilme sorunu yarattı. Eski subaylarla ailelerin çıkarıldığı askeri lojmanlara Esad'ı deviren 'muzaffer' cihatçılarla aileleri yerleşiyor.
Şam'da HTŞ yetkilileriyle yeni bir görüşme yapan ABD'li yetkililer, IŞİD'le savaşın devam ettirilmesi, İran'ın Suriye'de yeniden nüfuz kazanmasının önlenmesinin yanısıra azınlıklara yönelik saldırı ve infazların durdurulması taleplerini iletti
Suriye'de yeni anayasa ve seçimler için 3-4 yıl sonrasının bile erken olabileceğini söyleyen HTŞ lideri, cihatçı rejim yapılandırırken orduya da el attı. Colani, içlerinde yabancı savaşçıların da olduğu cihatçıları orduda üst düzey pozisyonlara atadı.
Yeni yönetime kadınların dahil edilmesi çağrılarıyla karşılaşan HTŞ, Suriye Merkez Bankası Başkanlığı görevine Meysa Sabrin'i getirdi. Öncesinde bankanın Birinci Başkan Yardımcısı olan Sabrin, Şam Menkul Kıymetler Borsası Yönetim Kurulu'nun da üyesi.
Suriye'de HTŞ'nin 'Esad destekçilerine karşı' olduğunu söyleyerek perşembe başlattığı operasyonda dün itibarıyla 300 gözaltı olduğunu aktaran Gözlemevi, kaçırma, kaybetme, infazlar karşısında askeri liderliğe çağrı yaptı: 'Durumu kontrol altına al.'
HTŞ'nin Humus ve Tartus'ta Alevi nüfusun yoğun olduğu bölgelere düzenlediği operasyonlarda çok sayıda kişi gözaltına alındı. Videolarda Alevilere hakaretler eşliğinde gözaltına alınanların tekmelendiği, üstünde tepinildiği, hatta infaz edildiği görüldü.
Rusya'nın Ağustos 2021'den beri Afganistan'ı yöneten Taliban'la resmi ilişki ve işbirliğinin önünü açan yasayı, Putin imzaladı. Yasanın Suriye'de yönetimi ele geçiren HTŞ'ye uygulanma potansiyeli de var.
Yeni Suriye'yi "rekabet eden gruplar ve aşırı ideolojilerle boğuşan parçalanmış bir devlet" diye tasvir eden Sa'ar, "Şam'daki rejim, meşru hükümet değil, esasen çetedir" dedi. ABD ile müttefiklerinin Colani'ye itibar etmesini alaycı dille eleştirdi.
Alevilerin kitlesel protestolarına ateş açan HTŞ, güvenlik güçlerine pusu kurulan Tartus'ta "güvenliği, istikrarı ve iç barışı kontrol etmek ve ormanlarla tepelerde Esad milislerinin kalıntılarının peşine düşmek" için operasyon başlattığını açıkladı.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rusya Dışişleri Bakanı, yeni Suriye yetkilileriyle işbirliği yapmak istediklerini, ama Batı'nın buna karşı Colani'yi tehdit ettiğini söyledi. Lavrov, bazılarının Suriye'yi bölme emellerinin engellenmesi çağrısı yaptı.
Suriye'de Alevilerin yoğun yaşadığı Akdeniz kıyısındaki Tartus vilayetinde Esad döneminin bir yetkilisini tutuklama girişimi sırasında çatışma çıktı. 14'ü HTŞ Güvenlik Gücü üyesi 17 kişinin öldürüldüğü, çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtildi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.