Sosyal medyada Suriye'nin yeni Adalet Bakanı Şadi el-Veysi'nin İdlib'de iki kadının infaz edildiği esnada hükmü okuduğunu gösteren videolar ortaya çıkmıştı. HTŞ yönetimi, videoların gerçek olduğunu kabul etti.
Şam'da HTŞ lideriyle görüşen Almanya Dışişleri Bakanı'nın "Rusya'nın Suriye'deki askeri üslerinden vazgeçmesi" açıklaması, Moskova'yı kızdırdı. Rus Dışişleri Sözcüsü, aynısının Almanya'daki askeri üsleri için ABD'ye de söylenmesini tavsiye etti.
HTŞ yönetiminin ilk ziyaretçilerinin MİT Başkanı Kalın ve Dışişleri Bakanı Fidan olması sonrası, ilk resmi yurtdışı ziyaretini Suudi Arabistan'a yapan Dışişleri Bakanı Şeybani, sıradaki ülkeleri açıkladı: Katar, BAE ve Ürdün.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Fransız mevkidaşıyla Suriye'nin başkenti Şam'a gitti. Baerbock, Colani ile yapılacak görüşme öncesinde ‘nereden geldiğini ve geçmişte ne yaptıklarını biliyoruz’ dedi ve ‘yeni yönetime el uzatacaklarını’ da sözlerine ekledi
HTŞ liderinin, Mazlum Abdi liderliğindeki SDG Genel Komutanlığı'yla Şam'da ilk kez görüşmesine dair SDM Washington Temsilcisi bilgi verdi: "Sadece askeri konular ele alındı, dostane geçti, aradaki sorunların diyalogla çözümüne dair olumlu işaret verdi."
Suriye'de 8 Aralık'ta Beşar Esad yönetimini devirmelerinin ardından Aleviler başta olmak üzere azınlıklara yönelik saldırılarla birlikte anılan cihatçıların şemsiye örgütü Heyet Tahrir Şam (HTŞ), özgür basın vaadinde bulundu.
Suriye'de durumun tersine dönmesiyle roller değişirken, ordudaki cihatçı yeniden yapılanma, yeni bir yerinden edilme sorunu yarattı. Eski subaylarla ailelerin çıkarıldığı askeri lojmanlara Esad'ı deviren 'muzaffer' cihatçılarla aileleri yerleşiyor.
Şam'da HTŞ yetkilileriyle yeni bir görüşme yapan ABD'li yetkililer, IŞİD'le savaşın devam ettirilmesi, İran'ın Suriye'de yeniden nüfuz kazanmasının önlenmesinin yanısıra azınlıklara yönelik saldırı ve infazların durdurulması taleplerini iletti
Suriye'de yeni anayasa ve seçimler için 3-4 yıl sonrasının bile erken olabileceğini söyleyen HTŞ lideri, cihatçı rejim yapılandırırken orduya da el attı. Colani, içlerinde yabancı savaşçıların da olduğu cihatçıları orduda üst düzey pozisyonlara atadı.
Yeni yönetime kadınların dahil edilmesi çağrılarıyla karşılaşan HTŞ, Suriye Merkez Bankası Başkanlığı görevine Meysa Sabrin'i getirdi. Öncesinde bankanın Birinci Başkan Yardımcısı olan Sabrin, Şam Menkul Kıymetler Borsası Yönetim Kurulu'nun da üyesi.
Suriye'de HTŞ'nin 'Esad destekçilerine karşı' olduğunu söyleyerek perşembe başlattığı operasyonda dün itibarıyla 300 gözaltı olduğunu aktaran Gözlemevi, kaçırma, kaybetme, infazlar karşısında askeri liderliğe çağrı yaptı: 'Durumu kontrol altına al.'
HTŞ'nin Humus ve Tartus'ta Alevi nüfusun yoğun olduğu bölgelere düzenlediği operasyonlarda çok sayıda kişi gözaltına alındı. Videolarda Alevilere hakaretler eşliğinde gözaltına alınanların tekmelendiği, üstünde tepinildiği, hatta infaz edildiği görüldü.
Rusya'nın Ağustos 2021'den beri Afganistan'ı yöneten Taliban'la resmi ilişki ve işbirliğinin önünü açan yasayı, Putin imzaladı. Yasanın Suriye'de yönetimi ele geçiren HTŞ'ye uygulanma potansiyeli de var.
Yeni Suriye'yi "rekabet eden gruplar ve aşırı ideolojilerle boğuşan parçalanmış bir devlet" diye tasvir eden Sa'ar, "Şam'daki rejim, meşru hükümet değil, esasen çetedir" dedi. ABD ile müttefiklerinin Colani'ye itibar etmesini alaycı dille eleştirdi.
Alevilerin kitlesel protestolarına ateş açan HTŞ, güvenlik güçlerine pusu kurulan Tartus'ta "güvenliği, istikrarı ve iç barışı kontrol etmek ve ormanlarla tepelerde Esad milislerinin kalıntılarının peşine düşmek" için operasyon başlattığını açıkladı.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rusya Dışişleri Bakanı, yeni Suriye yetkilileriyle işbirliği yapmak istediklerini, ama Batı'nın buna karşı Colani'yi tehdit ettiğini söyledi. Lavrov, bazılarının Suriye'yi bölme emellerinin engellenmesi çağrısı yaptı.
Suriye'de Alevilerin yoğun yaşadığı Akdeniz kıyısındaki Tartus vilayetinde Esad döneminin bir yetkilisini tutuklama girişimi sırasında çatışma çıktı. 14'ü HTŞ Güvenlik Gücü üyesi 17 kişinin öldürüldüğü, çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtildi.
Cihatçıların baskın, yağma, taciz, kaçırma ve infazlarından şikayet eden Aleviler, bir türbelerine saldırı videosunun yayımlanması üzerine pek çok kentte protestolar düzenledi. Göstericilerin üzerine ateş açan HTŞ, Humus'ta sokağa çıkma yasağı ilan etti.
Şam'a giderek yeni Suriye yönetimiyle görüşmek istediklerini belirten PYD Başkanlık Konseyi üyesi "Biz de Suriye’nin bir parçasıyız ve çözüm sürecine dahil olmak istiyoruz. Yasaları birlikte çıkararak her şeyi resmi bir temele oturtabiliriz" dedi.
Suriye'de Beşar Esad yönetimini deviren Kaide bağlantılı HTŞ'nin lideri Colani'nin cihatçı fraksiyonlarla silahları bırakıp Savunma Bakanlığı'na entegre olmaları konusunda anlaşmaya vardığı belirtildi.
Colani'nin Esad yönetiminin önde gelen ismi olan, ancak 10 yıldır ortada gözükmeyen Faruk Şera'yı ziyaret edip Ulusal Diyalog Konferansı'na davet ettiği belirtildi. Bilgiyi veren Faruk Şera'nın kuzeni, HTŞ lideriyle uzaktan akraba olduklarını söyledi.
Ziyaretçi akınına uğrayan Colani, bu kez Suudi Arabistan'dan bir heyeti ve Ürdün Dışişleri Bakanı'nı ağırladı. HTŞ lideri, dün Fidan'la olduğu gibi Sefadi'yle de takım elbise giyip kravat takarak poz verdi.
Dışişleri Bakanı, Fransız kanalına verdiği röportajda "IŞİD, Kaide hakkında istihbarat toplama konusunda HTŞ, yıllardır bizimle işbirliği içinde oldu" dedi. Fidan, SDG'yi 'Şam'daki yeni yönetime havale ettikleri, olmazsa gerekeni yapacaklarını' söyledi.
Colani'yi ziyaret eden Batılı heyetlere ABD Dışişleri'nin de katılıp başına konulan 10 milyon dolarlık ödülün kaldırıldığını açıklamasının ardından, HTŞ hükümetine dışişleri bakanı ataması yapıldı. Suriye'nin yeni yüzü Şeybani oldu.
Esad yönetimine 'şer güç' muamelesi yapan ABD, cihatçıların ele geçirdiği Şam'a heyet gönderdi. Colani'yle görüşen heyet, güvenlik gerekçesiyle basın toplantısı yapmadı. Yeni Suriye yönetiminden bir yetkili, 'olumlu sonuçlar' beklediklerini belirtti.
Suriye'nin yeni lideriyle röportaj yapanlara Şarkul Avsat da katıldı. HTŞ lideri, Körfez'e "Suriye devrimi, Esad rejiminin devrilmesiyle sona erdi ve yurtdışına ihraç edilmeyecek" güvencesi ile "İran projesini 40 yıl geriye götürdükleri" müjdesini verdi.
Suriye'ye çok ağır yaptırımlar uygulayıp Beşar Esad yönetimini 'şer eksenine' alan ABD, Esad'ı deviren Kaide bağlantılı, terör örgütleri listesindeki HTŞ'nin lideri Colani'yle görüşmek üzere Şam'a Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir heyet gönderdi.
Şam'ın Emevi Meydanı'nda toplanan kadınlı erkekli yüzlerce gösterici, "Biz bir din devleti değil, demokrasi istiyoruz", "Özgür, uygar Suriye", "Suriye halkı birdir" gibi sloganlar attı. Protestoda "Özgür kadınlar olmadan özgür ulus olmaz" pankartı açıldı.
HTŞ lideri, BBC'ye verdiği röportajda, Suriye'yi Taliban'ın Afganistan'ına çevirecekleri yorumlarını reddetti, kadınların eğitiminden yana olduklarını söylerken koyu şeriat uyguladıkları İdlib örneğini verdi, içki tüketimiyle ilgili soruyu geçiştirdi.
Al Jazeera'nın sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı, 'SDG sorununu HTŞ'nin çözmesi halinde Ankara'nın askeri müdahalesine gerek kalmayacağını' söyledi. Türkiye'nin Suriye'den çekilme şartlarını açıklayan Fidan bölge ülkelerine ve ABD'ye mesajlar verdi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.