Suriye-Lübnan sınırında Hizbullah ile Şam güçleri arasında, Şam iktidarının 3 üyesinin öldürülmesi ile başlayan gerginlik sürüyor. Suriyeli kaynaklar bugün de Hizbullah saldırısı sonucu 8 Şam hükümeti üyesinin öldüğünü açıkladı.
Dürzi ruhani lideri Hikmet el-Hicri ve Dürzi Harekat Komutanı Baha el-Cemal, hükümetin tanınması ve "anayasa bildirgesi taslağı" konusunda Şam'la herhangi bir anlaşma veya mutabakat olmadığını belirttiler. İki lider de "Ahmed eş-Şara aranan bir suçludur" dedi.
Suriye'de yaşayan Zeen, Alevilerin katledildiğini, evlerinin yağmalanarak yakıldığını belirterek, uluslararası koruma talep etti.
Arap devletlerinden, SDG-Şam arasında yapılan 8 maddelik anlaşma ile ilgili açıklama yapıldı. Açıklamalarda, ‘anlaşmanın iç barış ve istikrar açısından olumlu olduğu' vurgulandı.
Bafil Talabani, SDG ve Suriye Geçici Hükümeti arasında varılan anlaşmayı desteklediklerini, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının haklarını koruyan her adımdan umutlu olduklarını söyledi. Neçirvan Barzani ise, 'memnuniyetini' dile getirerek, 'Birlikte çalışmaya hazırız ifadesini kullandı.
Alevilere yönelik katliamlar ile ilgili konuşan HTŞ lideri Colani, ‘sorumluları cezalandırma’ sözü verdi. Şam-DSG anlaşmasında da ‘sorumluların hesap vermesi’ şartının ön koşul olduğu söyleniyor.
Suriye’de Alevilere yönelik saldırılara ilişkin açıklama yapan DEM Parti Grup Başkanvekili Koçyiğit, SDG ile Şam arasındaki anlaşmanın saldırıları durdurmak için önemli bir adım olduğunu söyledi. Koçyiğit, AKP’nin saldırılara ilişkin tavrına da ‘SMO’yu mu aklamaya çalışıyor’ sorusu ile tepki verdi.
SDG, Şam yönetimi ile imzaladığı anlaşmaya dair ilk resmi açıklamasında “Bu süreçte, hiçbir istisna olmaksızın tüm Suriyeliler, kendi geleceklerini belirleme hakkına sahip olacaklardır” vurgusu yaptı. İlham Ahmed ise ‘anlaşma ile kıyı bölgelerinde yaşanan olayların duracağını’ söyledi.
‘Tüm halklar ile görüşülmedi’ gerekçesi ile eleştirilen SDG-Şam anlaşması ile ilgili kaynaklar, Özerk Yönetim’in birkaç gün önce Alevi, Dürzi ve Ermeniler başta olmak üzere tüm gruplarla görüştüğünü söyledi. Alevilere yönelik saldırıların da anlaşmanın ilk şartlarından olduğu söyleniyor.
Şam ile SDG arasından imzalanan anlaşmanın detaylarını Salih Müslim anlattı. Müslim her bir 8 madde için komisyonlar kurulacağını ve bu komisyonların bir yıl içinde anlaşma sağlayacağını söyledi. Her bir maddeyi tek tek açan Müslim, ‘Artık bu devletin ortağıyız’ yorumunu yaptı.
Suriye’de ‘geçici yönetim‘in askeri sözcüsü Hasan Abdülgani, Tartus ve Lazkiye’deki operasyonların ‘başarıyla’ tamamlandığını duyurdu.
Suriye’de Alevilere yönelik katliamlar devam ederken, Batı yaşananlara ilişkin tepki açıklamaları yaptı. Almanya yaşananları ‘şoke edici’ buldu. ABD, Colani’ye çağrı yaparken, AB’den ‘dış aktörler’ uyarısı geldi. SHOR'un en son açıkladığı verilere göre ise en az 973 sivil katledildi.
Suriye’de yaşananlara tanıklık eden ve orada yaşayan Sultani, Alevilere yönelik korkunç saldırıları anlattı. Sultani, Alevilere karşı cihad ilan edildiğini, evlerinin yağmalandığını ve konvoylar halinde köylere girerek katliam yapıldığını anlattı.
Suriye'de Alevilere yönelik katliamlara ilişkin açıklama yapan HTŞ lideri Colani, "beklenen zorluklar" ifadesini kullandı. SHOR Başkanı Rami Abdurrahman ise yaşananları ‘son yılların en büyük şiddet olayları’ olarak nitelendirdi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Suriye'de HTŞ’ye bağlı güçler tarafından Alevilerin katledilmesine ilişkin, MİT Başkanı İbrahim Kalın ile görüştüğünü belirtti. Özel, 10 kişilik bir parti heyetinin Hatay sınırına gideceğini de açıkladı.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye’de HTŞ’ye bağlı güçler tarafından öldürülen Alevi sayısının 745'e ulaştığını açıkladı.
Suriye'nin sahil bölgelerindeki kentlerde HTŞ ile Esad yanlıları arasında çatışmalar şiddetlenirken, Özerk Yönetim'den de 'diyalog' çağrısı geldi.
Lazkiye'de çıkan çatışmalarda en az 70 kişinin öldüğü belirtiliyor. Tartus, Humus ve Lazkiye'de çatışmalar nedeniyle 12 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
HTŞ'nin düzenlediği Ulusal Diyalog Konferansı'nın sonuç bildirisinde "İsrail'in Suriye topraklarına yönelik müdahalesi, Suriye devletinin egemenliğinin açık ihlali olarak kınandı". İsrail'in geri çekilmesi, bunun için uluslararası toplum ve bölgesel örgütlerin baskı yapması çağrısına yer verildi.
HTŞ'den federalizm ve özerklik talep eden Dürziler, Süveyda Askeri Meclisi'ni kurdu. Askeri Meclis'in "merkezi olmaması şartıyla yeni Suriye ulusal ordusunun bir parçası olacağı" açıklandı. İsrail medyasına göre İsrail ordusu, Suriyeli Dürzileri istihdam amacıyla İsrail'e getirme planı hazırladı.
Güney Suriye'deki aşiretler, Netanyahu'nun İsrail'in işgal ettiği bölgenin "silahsızlandırılması ve Suriye güçlerinin konuşlanmaması" taleplerini reddettiklerini açıkladı. "Birleşik Suriye'nin ayrılmaz parçası olduklarını" teyit eden aşiretler, "Suriye kimliğimizi tüm gücümüzle savunacağız" dedi.
İsrail Başbakanı, Suriye işgalini Şam'a 20 km yaklaştıran İsrail ordusuna hitabında HTŞ'ye yeni şartlar koştu: "Güney Suriye tamamen silahsızlandırılacak, yeni Suriye hükümeti güçleri Şam'ın güneyine konuşlanamayacak."
Suriye'de HTŞ yönetimi altında Ulusal Diyalog Konferansı düzenleniyor. "Ulus için yeni bir yol" söyleminin kullanıldığı konferansın sonunda yeni anayasaya ilişkin bildiri yayımlanması bekleniyor.
AB, Suriye'deki temel ekonomik sektörlerdeki kısıtlayıcı önlemleri askıya aldığını açıkladı. Karar, petrol, gaz, elektrik dahil enerji ve ulaştırma sektörlerine yönelik yaptırımların askıya alınmasını, beş bankaya para transferine izin verilmesini, Suriye Merkez Bankası'na fon sağlanmasını içeriyor.
ABD ve HTŞ ile görüşmeler yürüten Rusya'nın Dışişleri Bakanı, Türkiye'yi ziyaret etti. Basın toplantısında ABD'yi Rojava ile ilgili eleştiren Lavrov, Rusya'nın çıkış nedeni ortadan kaldırılmadan savaşı bitirmeyeceğini söyledi. Fidan, Ukrayna için planlanan barış gücüne katılmaya yeşil ışık yaktı.
SDG Genel Komutanı, HTŞ'yle müzakerelerde Colani'nin Rojava'dan ne talep ettiğini açıkladı. Geçiş dönemi cumhurbaşkanı atanmasından dolayı tebrik ettiği Colani'yi Kuzeydoğu Suriye'ye davet eden Abdi, diyaloğun sürdürülmesini istedi.
Colani, Suriye'de HTŞ'nin yönetimi ele geçirmesi sonrası en diken üstündeki azınlık topluluğu olan Alevilerin yoğun yaşadığı Lazkiye ve Tartus'u ilk kez ziyaret etti. Bölgenin ileri gelenleriyle toplantı düzenleyen HTŞ lideri, onları dinleyip sorularını yanıtladı.
HTŞ'nin kurduğu Suriye Ulusal Diyalog Konferansı Hazırlık Komitesi Başkanı, Kürtlerin katılımıyla ilgili sözlerinin tepki çekmesi üzerine açıklama yaptı. Konferansa Rojava ve SDG'nin katılımını reddeden Dığeym, etnik-mezhepsel ayrım yapılmayacak diyalogda Kürtlerin "temel rol oynayacağını" söyledi.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi HTŞ'nin denetimindeki Suriye’nin farklı bölgelerinde en az 9 kadının kaçırıldığını ya da kaybolduğunu belirtti.
Esad'ın iki sıkı müttefikinden Rusya Şam ziyareti ve Putin-Colani telefon görüşmesiyle Suriye'deki cihatçı yönetimle ilişkileri düzeltme yoluna girerken, İran'dan da açıklama geldi. İran'ın Suriye Temsilcisi, HTŞ yönetiminden dolaylı iletişim yoluyla mesajlar aldıklarını söyledi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.