Beşir, 1 Mart 2025'e kadar Suriye geçici hükümetinin geçici başbakanı olarak görev yapacağını açıklarken, HTŞ, savaşçılarını şehirlerden çekip yerlerine İdlib'deki kendi güvenlik güçlerini getiriyor.
Al Jazeera, Suriye'de yönetimi ele geçiren HTŞ'nin İdlib'deki kurtuluş hükümetinin başbakanı Beşir'i geçici hükümetin başbakanı olarak belirlediğini duyurdu. Devrik hükümet ile Colani ve Beşir arasında iktidar devri düzenlemelerinin görüşüldüğü aktarıldı.
ABD ile Britanya HTŞ'yi 'terör örgütleri' listesinden çıkarabileceğinin işaretini verirken, Almanya Dışişleri Sözcüsü 'aşırılıktan uzaklaşmaya çalışan HTŞ'nin ne kadar ciddiye alınabileceğinin sivillere ve azınlıklara muamelesine bağlı olacağını' söyledi.
Britanya hükümeti, HTŞ üzerindeki yasağı kaldırmayı düşüneceğini ve bunu hızla yapacağını söyledi. Washington Post'a konuşan Biden yönetiminin üst düzey yetkilisi de "Pragmatik olmalı" diyerek HTŞ'yi terör listesinden çıkarma ihtimalini dışlamadı.
Kuzeyden Humus'a dayanan cihatçıların güneyden Şam'a 10-20 km mesafeye geldiği iddia edildi. HTŞ komutanı Abdülgani "Şam'ı kuşatmayı tamamlıyoruz" derken, HTŞ lideri Colani adamlarına 'Şam sizi bekliyor" diye seslendi. 2000 Suriye askeri Irak'a sığındı.
Suriye'de koyu şeriat dayatması eşliğinde kafa kesmeye varan insanlıkdışı eylemleriyle tanınan cihatçıların büyük şehirleri birer birer alması karşısında her gün on binler yollara düşerken, BM'ye göre yerinden olanların sayısı 370 bini geçti.
Dezenformasyon yaymasıyla tanınan Beyaz Miğferliler'e "Suriye'deki son gelişmeler ışığında yeni yardım yapacağını" duyuran Britanya Dışişleri Bakanlığı, geçen yılki 2 milyon sterlinlik desteğe 300 bin sterlinlik ilave açıkladı.
Suriye'de cihatçıların Güney Operasyon Odası, “Güçlerimiz Dera kentinin tamamının kontrolünü ele geçirdi" açıklamasını yaptı. Böylece Suriye hükümet güçlerini hem kuzey hem güneyden sıkıştıran cihatçılar, başkent Şam'a ulaşmaya çalışıyor.
Suriye'nin kaderi İran ve Irak'taki Haşdi Şabi'nin cihatçılara müdahale edip etmeyeceğine kalmış gözükürken, Colani "Irak Başbakanı Sudani'nin Haşdi Şabi'nin Suriye'de olanlara müdahalesini önlemek için görevini yapmasını bekliyoruz" dedi.
Gün boyu cihatçıların Hama'nın herhangi bir mahallesine girdiğini yalanlayan Suriye ordusu, cihatçıların Hama'daki birkaç ekseni delerek içeri girmeyi başardığını duyurdu. Açıklamada "Askeri birlikler yeniden konuşlanıp şehir dışında konumlandı" denildi.
HTŞ, savaşçılarının Hama'ya sızmaya başladığını iddia etti. Suriye hükümet güçleri ise Hama kırsalı ve İdlib'de karşı saldırı düzenlediği cihatçılardan yüzlercesini öldürdüğü, ekipmanlarını ve onlarca SİHA’sını imha ettiğini duyurdu.
Suriye'de saldırıya geçen cihatçıların "Rusya, İran, Hizbullah'ın kendi derdine düşmesinden yararlandığını" söyleyen ABD Dışişleri Bakanı, "Esad'ın muhaliflerle uzlaşmayı reddetmesinin HTŞ'nin sahada elde ettiği kazanımlara kapı açtığını" savundu.
SDG'nin Suriye hükümet güçlerini Deyrezzor'da kontrol ettiği köylerden çıkarmak için saldırı başlattığı yönünde haberler geldi. Suriye ile Rusya, cihatçıları püskürtme çabası kapsamında, İdlib'in güney, Hama'nın kuzey kırsalında bombardıman düzenledi.
'Irak'tan giren Haşdi Şabi milisleri dahil' takviyeler cihatçılarla çatışma bölgelerine intikal ederken, Rusya ve Suriye uçakları İdlib ve Halep'teki cihatçı mevzilerine hava saldırıları düzenledi. Suriye ordusu karşı saldırıya hazırlandığını duyurdu.
"Kaide, Suriye'de bizden yana" lafıyla özdeşleşen Sullivan, HTŞ'nin İdlib'den fırlayıp birkaç gün içinde Halep'i ele geçirmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunurken, "Şaşıracak bir şey yok, çok doğal" manzarası çizdi.
Suriye'de cihatçılar Halep'i ele geçirmeye yönelik geniş çaplı saldırılarının dördüncü gününde kent merkezine girerken, Hakan Fidan "Halep’te yaşanan çatışmalara Türkiye müdahil değil" dedi.
Halep Kalesi'ni ele geçirip Esad ailesinin heykellerini deviren cihatçıların ilerlemesi karşısında Suriye hükümet güçlerinin çekildiği bölgelerde -havaalanı dahil olmak üzere- kontrolü SDG devraldı. Ordu, karşı saldırıya hazırlandığını açıkladı.
HTŞ şemsiyesi altındaki cihatçılar, İdlib, Hama, Halep kırsalında Suriye hükümet güçlerinin yoğun bombardımanına hedef olmalarının ardından, 'iyi hesaplanmış önleyici saldırı düzenlemeye' yönelik operasyon başlattıklarını açıkladı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.