AB zirvesinden mülteci uzlaşması çıkmadı
AB liderleri Haziran ayı için belirlenen takvim çerçevesinde mülteci kabulüne ilişkin yeni uygulamalar üzerinde uzlaşamadı.
HABER MERKEZİ- Brüksel'de toplanan Avrupalı liderler, İngiltere'nin, Avrupa Birliği'nden çıkmak için yürüttüğü müzakerelerin ikinci aşamasına geçmek için gereken şartları yerine getirdiğini kaydetti. Ancak taraflar, göçmenlik meselesi üzerinde anlaşmaya varamadı.
Amerika'nın Sesi'nin bildirdiğine göre Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, göçmenlik meselesini, Brüksel'de iki gün süren zirve toplantılarının gündeminin üst sıralarına almıştı.
Tusk, Avrupalı liderlerin Haziran ayı için belirlenen takvim çerçevesinde mülteci kabulüne ilişkin yeni uygulamalar üzerinde uzlaşıya varmasının "çok zor" olduğunu gördüklerini kaydetti.
Tusk, zirvenin bitiminden sonra yaptığı basın toplantısında, "Zorunlu kotalar meselesi, eskisi kadar çok sıcak bir tartışma konusu olmasa da halen üzerinde anlaşması en zor mesele olmaya devam ediyor" dedi. Tusk, "Bir uzlaşı çok zor görünüyor" şeklinde konuştu.
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, "Tartışmalar çok sıcak geçti çünkü görüş farklılıkları hala derin" dedi.
Polonya'nın eski başbakanı Donald Tusk, Avrupalı liderlerin göçmenlik krizine 2018 Haziran'ına kadar bir çözüm bulması çağrısı yapmıştı.
GÖÇMENLER KONUSUNDA BÖLÜNME VAR
Avrupa ülkeleri, göçmenlik konusunda birkaç başlık üzerinde anlaşamıyor. Bu konudaki en büyük bölünmeyse kota meselesi üzerinde yaşanıyor.
İtalya ve Yunanistan gibi, kıyılarına her yıl en fazla sayıda sığınmacının ayak bastığı Güney Avrupa ülkeleri, her AB üyesi ülkenin mülteci kabul etmek zorunda olmasını talep ediyor. Macaristan, Polonya ve Çek Cumhuriyeti gibi Doğu Avrupa ülkeleriyse mülteci kotası uygulamasına karşı çıkıyor.
BREXİT'DE UZLAŞI SAĞLANDI
Avrupalı liderler, Brexit konusundaysa İngiltere'nin müzakereler sürecine geçmesine izin verme kararı aldı. Bu, İngiltere Başbakanı Theresa May'in geçen hafta Brüksel'i ziyaret ederek AB'den ayrılma sürecinin birinci aşamasını tamamlaması için anlaşmaya varması üzerine, beklenen bir gelişmeydi.
May, Brüksel'de, "Hala yapmamız gereken işler var ancak İngiltere'yi daha çok refaha kavuşturacak, daha güçlü ve güvenli kılacak bir çıkış için gereken yola girmiş bulunuyoruz" şeklinde konuştu.
Brexit sürecinin ikinci aşaması, Londra ve AB arasında İngiltere'nin birliği terketmesinden sonra oluşacak ilişkilere ve gelecekte imzalanması olası ticari anlaşmalara odaklanacak.