ABD, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün Washington'daki ofisini kapatıyor

ABD, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün Washington'daki ofisini kapatma kararı aldı.

ABD, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün Washington'daki ofisini kapatıyor

Filistin Kurtuluş Örgütü Genel Sekreteri Saeb Erekat, ABD yönetiminin başkent Washington'daki ofislerini kapatacağını açıkladı.

Erekat, 1994 yılından bu yana ABD'de faaliyet gösteren ofisin kapatılması planını "tehlikeli bir tırmanış" olarak niteledi.

İlerleyen saatlerde ABD yönetimi tarafından yapılan açıklamada karar teyit edildi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre ABD yönetimi kararı, FKÖ liderlerinin ABD'nin barış çabalarına katılımda başarısız olması ve İsrail'e karşı Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde bir soruşturma başlatılması başvurusu nedeniyle aldığını açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, İslam dünyasından gelen tüm tepkilere karşın Kudüs'ü İsrail'in resmi başkenti olarak tanımış, Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşımıştı.

FİLİSTİNLİLERİN UCM BAŞVURUSU

Filistinli liderler, uluslararası hukuk kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail'i Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) şikayet etmişti.

Filistin Dışişleri Bakanlığı, UCM'ye kapsamlı bir soruşturma açılması için başvuru yaptı, ellerinde yeterli kanıt olduğunu belirtti.

Mayıs ayındaki son başvuruda, şikayetin gerekçesi olarak İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarındaki yerleşim politikalarının insan haklarını çiğnemesi gösterildi.

UCM Savcılığı Yıllık Raporu'na göre Filistin hükümeti her ay İsrail'in işlediği suçları UCM'ye gönderiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, geçtiğimiz yıl Filistin Kurtuluş Örgütü'ne bu başvurulara devam ettiği takdirde ofislerini kapattıracakları uyarısında bulundu.

Uluslararası Ceza Mahkemesi 1998'de İtalya'nın başkenti Roma'da imzalanan Roma Statüsü ile kurulmuş, 139'dan fazla ülke tarafından imzalanmıştı. Avrupa'da sözleşmeyi imzalamayan yalnızca Türkiye, Azerbaycan, Belarus ve Vatikan bulunuyor.

İsrail ise sözleşmeyi imzalamış ancak parlamentonun onayına sunmamıştı. Bu yüzden ülke Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taraf değil. Ancak UCM, taraf olmayan ülkeleri de yargılayabiliyor.

Trump'ın önümüzdeki dönemde uzun süredir beklenen 'Orta Doğu barış projesini' de açıklayacağı belirtiliyor. Filistinli yetkililer ise, Kudüs gerginliği sonrası ABD'li temsilcilerle müzakere etmeyi reddediyor.

FİLİSTİNLİLER NASIL YANIT VERDİ?

Filistin Kurtuluş Örgütü lideri Erekat, yaptığı açıklamada, ABD'yi "İsrail'in suçlarını korumakla" suçladı.

Erekat "ABD'nin bu tehlikeli çıkışı, İsrail'in Filistin topraklarına ve halkına, aynı zamanda bölgenin geri kalanındaki barış ve güvenliğe yönelik saldırılarını korumak için uluslararası sistemi tasfiye etmeye hazır olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

"Filistin halkının haklarının satılık olmadığını" vurgulan Erekat, Filistinlilerin Ceza Mahkemesi nezdinde İsrail'in yargılanması için çabalarını sürdüreceğini belirtti.

Trump iki hafta önce de , Gazze ve Batı Şeria'ya yapılan 200 milyon dolarlık ekonomik yardımın başka alanlara kaydırılmasını istediğini açıklamıştı.

ABD kısa süre önce de Filistin Sağlık Bakanlığı'nın imkan sağlayamadığı kanser tedavisi, göz ameliyatı gibi konularda hizmet veren hastanelere 25 milyon dolarlık mali yardımı durdurma kararı aldı.

ABD'li yetkililer Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'da Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansını da "telafi edilemez derecede kusurlu" bir kuruluş olarak nitelemişti.

Ajans yetkilileri ise hayati tedaviler sunduklarını söyleyerek iddiaları reddetti. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

ABD gazze avrupa Donald Trump Uluslararası Ceza Mahkemesi Tel Aviv fkö