ABD: Gazze'ye kurduğumuz yüzer iskele üzerinden yardım yüklü kamyonlar karaya çıktı

ABD: Gazze'ye kurduğumuz yüzer iskele üzerinden yardım yüklü kamyonlar karaya çıktı
Gazze'de kurduğu geçici limana ulaşan ilk yardım sevkiyatının karaya indiğini duyuran ABD, yardımın ek İsrail kontrol noktalarından geçmek zorunda kalacağını belirtti. BM, Gazze'ye yardım ulaştırmanın en etkili yolunun karadan olduğu uyarısını tekrarladı.

Artı Gerçek - İsrail'in Gazze Şeridi'nin en güneyine kara harekatı başlatıp Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı'nı ele geçirmesiyle açlıktan ölümlerin yayıldığı bölgeye yardım girişi dururken, ABD ordusu, kurulumunu tamamladığı geçici limana ulaşan ilk yardım sevkiyatının karaya indirildiğini duyurdu. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), sabah 9'da seyyar iskelede kamyonların harekete geçtiğini açıkladı.

'ÇOK ULUSLU BİR ÇABA'

"Bu, doğası gereği tamamen insani bir deniz koridoru aracılığıyla Gazze'deki Filistinli sivillere ek yardım ulaştırmaya yönelik devam eden, çok uluslu bir çabadır" diyen CENTCOM, gelecek günlerde Gazze'ye 500 ton civarında yardımın girmesi beklendiğini söyledi. Hiçbir ABD askerinin karaya çıkmadığını yineledi.

BRİTANYA: İSKELE ARACILIĞIYLA İLK YARDIM SEVKİYATINI YAPTIK

Britanya, Gazze'ye yüzer iskele aracılığıyla ilk yardım sevkiyatını teslim ettiğini açıkladı. Başbakan Rishi Sunak, "Birleşik Krallık'ın yardımı artık Gazze'deki geçici iskele aracılığıyla insanlara ulaştırılıyor" diyerek ekledi: "Gelecek haftalarda daha fazla yardım gelecek, ancak deniz yolunun tek çözüm olmadığını biliyoruz. Daha fazla kara yolunun açık olduğunu görmemiz gerekiyor."

Britanya askeri personelinin seyyar iskeleyi inşa etmek ve işletmek için ABD'li meslektaşlarıyla birlikte çalıştığını doğrulayan Savunma Bakanı Grant Shapps, "Gazze kıyısında yeni faaliyete geçen iskele, kamyonlar dolusu insani yardımın zor durumdaki Filistinlilere ulaşmasını sağlayacak" dedi.

BM: KARA YOLUNUN YERİNİ ALAMAZ

Birleşmiş Milletler (BM) ise deniz koridorunun, yardım ulaştırmanın en hızlı ve etkili yolu olarak görülen kara yolunun yerini alamayacağı, karadan gelen kamyon konvoylarının Gazze'ye yardım ulaştırmanın "en uygulanabilir, etkili ve verimli" yöntemi olduğu uyarısını tekrarladı.

'ARTIK KARADAN ERİŞİME İHTİYACIMIZ VAR'

BM Sözcüsü Yardımcısı Farhan Haq, "Kıtlık dehşetini savuşturmak amacıyla Gazze halkına ulaşmak için en hızlı ve en belirgin rotayı kullanmalıyız ve bunun için artık karadan erişime ihtiyacımız var" dedi.

GAZZE AÇLIKTAN ÖLÜRKEN YARDIM 'TÖRENLE' GELİYOR

Çarşamba günü yüzlerce ton yardım Güney Kıbrıs'a ulaştı, burada denetimden geçirildikten sonra ticari gemilere yüklenerek Gazze'ye doğru yola çıktı. Bunlar, 5-15 kamyon yardım taşıyabilen küçük ABD askeri gemileri tarafından devralındı. İskeleye inen kamyonlar, yardım malzemelerini sahildeki bir yönlendirme alanına bıraktı.

'DAĞITIMDAN DÜNYA GIDA PROGRAMI DAHİL BM SORUMLU'

Yardımın indikten sonra ek İsrail kontrol noktalarından geçmek zorunda kalacağını belirten ABD'li yetkililer, yardımın bundan sonraki dağıtımından başta Dünya Gıda Programı olmak üzere BM'nin sorumlu olacağını söyledi. Sürekli BM'nin insani yardım konvoylarına saldıran İsrail, geçen ay ABD merkezli World Central Kitchen (WCK) örgütünün iki aracını SİHA'yla defalarca vurarak 7 Batılı yardım çalışanını öldürmüştü.

İSRAİL'DEN 'YARDIM YAPIYORUZ' AÇIKLAMALARI

Hal böyleyken, İsrail hükümeti, Gazze'ye yardım ulaştırma çabalarını hızlandırdığını iddia etti. Dün "İsrail'in Kerem Şalom ve Erez geçiş noktalarından un ve yakıt taşıyan 365 yardım kamyonunun girdiği" açıklamasını yapan ordu, Refah'tan İsrail'in insani bölge ilan ettiği (güneydeki Han Yunus'a yakın) El Mavasi bölgesine tahliye edilen Filistinlilere "yüzlerce çadır teslim edildiğini" duyurdu.

YERLEŞİMCİLERE BATI ŞERİA ÜZERİNDEN YARDIMA SALDIRMA İZNİ

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da Tarkumiye ve Beytuniye geçiş noktaları üzerinden yeni denetim yollarının açıldığını da söyledi. Ancak Gazze'ye yardım gönderilmesini protesto eden Yahudi yerleşimcilerin saldırıları nedeniyle Batı Şeria üzerinden malzeme sevkiyatı da kesintiye uğradı.

BM: REFAH'TAN 630 BİN FİLİSTİNLİ ÇIKTI

Üstüne üstlük İsrail'in yerinden ettiklerinin sığınmasıyla nüfusu 1.5 milyona çıkan Refah'a kara harekatı başlatılması, yardım operasyonlarını daha da zorlaştırdı. BM Filistinli Mültecilere Yardım Kurumu (UNRWA), İsrail ordusunun saldırırken tahliye emri verdiği Refah'ı terk etmek zorunda kalan Filistinlilerin sayısının 630 bin geçtiğini duyurdu. UNRWA'ua göre bunların çoğu Gazze Şeridi'nin orta kesiminde yer alan Deyr el Belah'a gitti. İsrail ordusu daha önce yerle bir ve tecrit ettiği Kuzey Gazze'de yeniden kara harekatı başlatmış durumda.

ÖLDÜRÜLEN FİLİSTİNLİ SAYISI 35 BİN 303'E YÜKSELDİ

Hamas'ın Sağlık Bakanlığı'nın İsrail'in Gazze Savaşı'nın 224. günü açıklamasında, son 24 saatte 31 Filistinlinin daha öldürüldüğü, 56 Filistinlinin daha yaralandığı belirtildi. Buna göre İsrail'in 7 Ekim'den beri Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 35 bin 303'e, yaralanan Filistinlilerin sayısı 79 bin 261'e yükseldi. Bu sayılara İsrail saldırıları nedeniyle ulaşılamayan enkazdaki, yollardaki kurbanlar dahil değil. (BBC, Reuters, AA, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar