ABD ile Çin arasında Hamburg Limanı krizi: 'Almanya'ya müdahale ettik' açıklaması Pekin'i kızdırdı

ABD ile Çin arasında Hamburg Limanı krizi: 'Almanya'ya müdahale ettik' açıklaması Pekin'i kızdırdı
ABD'li bir yetkilinin, Hamburg Limanı'nın hisselerinin önemli bir kısmının Çin devlet firması Cosco'ya satılmasına karşı Almanya hükümetine baskı yaptıklarını açıklaması Pekin'i öfkelendirdi: ABD'nin müdahale hakkı yok.

Artı Gerçek - Almanya hükümetinin, Hamburg limanındaki hisselerinin bir bölümünü Çin devletinin kontrolündeki Cosco firmasına satma kararı Pekin-Washington hattında yeni bir krize yol açtı. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkilinin dün satılacak hissenin payına müdahale ettikleri yönündeki iması Çin'i kızdırdı.

Çin Dışişleri Sözcüsü Zhao Lijian, "Çin-Almanya işbirliği iki egemen ülke arasındaki bir meseledir. ABD'nin müdahale etme hakkı yoktur" dedi. Çinli sözcü, ABD'li yetkilinin Almanya'ya satılacak hisse miktarına dair uyarısı hakkında "Bu durum, ABD'nin hegemonik zihniyetini ve zorlayıcı diplomasisini ifşa etti" ifadelerine yer verildi.

Almanya hükümetinin, Hamburg limanının bir kısmını birçok bakanlığın karşı çıkmasına rağmen Çin devlet kuruluşu Cosco'ya satma kararı ülke içinde de tartışma yaratmıştı. Cosco limanın yüzde 35'ini satın almak için geçen yıl teklif götürmüş, Sosyal Demokrat Başbakan Olaf Scholz'un hükümetinin koalisyon ortakları Yeşiller ve Hür Demokratlardan gelen itirazlar sonrasında satılacak hisse oranı geçen hafta yüzde 24.9'a düşürülmüştü. Oranın yüzde 25'in altına indirilmesiyle, satış için kabine onayı şartı da ortadan kalmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan ismi açıklanmayan bir yetkili ise dün Reuters'a yaptığı açıklamada, "Çin'e limanda kontrol hakkı verecek miktarda hisse satılmaması gerektiğinin" ABD'nin Berlin Büyükelçiliği tarafından Almanya'ya "güçlü bir şekilde iletildiğini" söyledi. Yetkili, "Gördüğünüz gibi, anlaşmayı öyle olmayacak şekilde ayarladılar" ifadelerini kullandı.

İkinci bir ABD'li yetkili ise Hamburg belediyesi ile liman idaresinin en büyük hissedarlar olmaya devam etmesinin "G7 ülkeleri arasında ve dünyada koymaya çalıştıkları standartlar açısından önemli olduğunu" söyledi. Yetkili, "Çin'in güvenlik endişeleri yaratacak stratejik bölgelerdeki yatırımları konusunda uygun adımların atılması" için ABD'nin Avrupalı ortaklarıyla temas halinde olduğunu ekledi.

ABD'nin Pekin'le Berlin arasındaki anlaşmaya müdahale ettiği haberi, Scholz'un Çin ziyaretinin hemen öncesinde geldi. Scholz'un ziyareti de, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Komünist Parti Kongresi'nde koltuğunu sağlamlaştırmasının hemen ertesinde planlandığı için 'otoriterliğe meşruiyet kazandıracağı' gerekçesiyle Almanya'da bazı kesimlerin tepkisini çekiyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar