ABD-İran müzakerelerinde sonuç çıkmadı: 21 saatlik görüşmeler anlaşmasız sona erdi
40 günlük savaşın ardından ilan edilen ateşkes sonrası yapılan ilk doğrudan temaslardan sonuç çıkmadı. ABD nükleer taahhüt alamadığını belirtirken, İran Washington’un taleplerini 'aşırı' buldu
Artı Gerçek - ABD ile İran arasında, 40 gün süren savaşın ardından ilan edilen ateşkes sonrası başlatılan ilk doğrudan müzakerelerden sonuç çıkmadı. İslamabad’da yaklaşık 21 saat süren görüşmeler anlaşmaya varılamadan sona erdi, taraflar kentten ayrıldı.
ABD heyetine başkanlık eden Başkan Yardımcısı JD Vance, görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada temasların “önemli” olduğunu ancak anlaşmaya ulaşılamadığını söyledi.
Vance, “21 saattir bu konuyla uğraşıyoruz ve İranlılarla bir dizi önemli görüşme yaptık. Bu iyi haber. Kötü haber ise bir anlaşmaya varamamış olmamız” dedi.
İran’ın nükleer programına ilişkin taleplerin karşılanmadığını vurgulayan Vance, “İran’ın nükleer silah peşinde koşmayacağına dair kesin bir taahhüt görmemiz gerekiyor. Henüz bunu görmedik” ifadelerini kullandı. ABD’nin “nihai ve en iyi teklifini” sunduğunu belirten Vance, kararın artık İran tarafında olduğunu söyledi.
İran cephesinden ise farklı bir değerlendirme geldi. İran devlet medyası, anlaşmaya varılamamasının nedenini ABD’nin “aşırı talepleri” olarak gösterdi. Özellikle Hürmüz Boğazı ve nükleer materyallerin ülke dışına çıkarılması konularında uzlaşma sağlanamadığı belirtildi.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi ise görüşmelerin zor bir atmosferde gerçekleştiğine dikkat çekti. Bekayi, “40 gün süren bir savaşın ardından oluşan güvensizlik ortamında tek bir toplantıda anlaşmaya varılamaması doğaldır” dedi.
Bekayi ayrıca, Hürmüz Boğazı ve bölgesel meselelerin müzakere başlıklarına eklenmesinin süreci daha da karmaşık hale getirdiğini ifade etti.
Tarafların görüşmelere devam edip etmeyeceğine ilişkin ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı.