ABD, Kanada, Hollanda ve Finlandiya, Rojava'dan IŞİD bağlantılı 22 kişiyi geri aldı

ABD, Kanada, Hollanda ve Finlandiya, Rojava'dan IŞİD bağlantılı 22 kişiyi geri aldı
Suriye Demokratik Güçleri'nin kontrolündeki El Hol kampındaki Batılı ülke vatandaşlarının kendi ülkelerine dönme süreci yavaş da olsa devam ediyor. Son olarak dört ülke, 22 kişiyi geri almayı kabul etti.

Artı Gerçek - Rojava'nın Haseke kentinin yakınlarında, büyük kısmı kadın ve çocuk olmak üzere IŞİD'le bağlantılı 45 bini aşkın kişinin yaşadığı El Hol Kampı'ndan 22 kişi daha pasaportlarını taşıdıkları ülkelere döndü. Son olarak, ABD, Kanada, Hollanda ve Finlandiya'nın, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kontrolünde bulunan ve "patlamaya hazır IŞİD bombası" uyarıları yapılan kamptan 22 vatandaşını geri aldığı açıklandı.

ABD ve bazı Avrupa ülkelerinden bir heyetin pazartesi günü Rojava'yı ziyaret ettiği ve IŞİD'le bağlantılı 22 kişiyi geri aldığı belirtildi. Bu kişilerin 11'inin, ABD vatandaşı olması dikkat çekti.

BLINKEN: TEK SEFERDE EN ÇOK KİŞİYİ GERİ ALDIĞIMIZ OPERASYON

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Bugün ABD, aralarında reşit olmayan beş kişinin de bulunduğu 11 vatandaşını Suriye'nin kuzeydoğusundan geri aldı. Buna ek olarak, ABD vatandaşı olan kişilerden birinin vatandaş olmayan dokuz yaşındaki çocuğunu da yeniden yerleştirdik" dedi.

Blinken, bu adımla Rojava'dan bir seferde en çok sayıda vatandaşlarını geri aldıklarını söyledi. ABD Dışişleri Bakanı, operasyon kapsamında altı Kanada, dört Hollanda ve bir Finlandiya vatandaşının ülkelerine dönmelerine yardım ettiklerini, bu kişilerin sekizinin çocuk olduğunu açıkladı.

KANADA'DAN ROJAVA'DAKİ YETKİLİLERE TEŞEKKÜR

Kanada Dışişleri Bakanlığı'ndan ayrıca yapılan açıklamada, "Kanada hükümeti Suriye'nin kuzeydoğusundaki altı Kanadalı çocuğu geri almak için sıradışı önlemler aldı. Şu an odaklanılacak nokta, bu çocukların mahremiyetini korumak, Kanada'da yeni bir hayata başlamak için ihtiyaç duydukları destek ile ilgiyi aldıklarından emin olmak" denildi. Kanada Dışişleri, Rojava'daki yetkililere "bu süreçteki kıymetli destekleri için" teşekkür etti.

FİNLANDİYA: BİR KİŞİ İADE EDİLDİ, DÖÜŞ PARASINI KENDİ ÖDEDİ

Finlandiya Dışişleri Bakanlığı ise geri aldıkları kişinin "2014 yılında çocukken Suriye'ye götürülmüş bir yetişkin erkek olduğunu" duyurdu. Bu kişinin Finlandiya'da da Suriye'de de suça karıştığı şüphesi bulunmadığı belirtildi. Açıklamada, söz konusu Finlandiyalının geri dönüşün maliyetini kendisinin karşılayacağının belirtilmesi dikkat çekti.

HOLLANDA: ÜLKEYE DÖNEN İKİ KADIN GÖZALTINA ALINDI

Hollanda'da ise adalet ve dışişleri bakanları, parlamento başkanına bir mektup yazarak sürece ilişkin bilgi verdi. Mektupta, Hollanda hükümetinin "terör suçlarına karıştıklarından şüphe edilen iki kadın ile çocuklarının ülkeye geri döndürüldüğü" belirtildi. Buna göre kadınlar Hollanda'ya döner dönmez gözaltına alınırken, çocukları da koruma hizmetlerine teslim edildi. Mektupta, "Hollanda'ya transfer edilmeleri ile bu şüphelilerin hesap verilebilirlikten kaçmalarının engellenmesi amaçlanıyor" denildi.

EL HOL'DE KİMLER KALIYOR?

Haseke'nin doğusunda bulunan ve Körfez Savaşı'nda Iraklı sığınmacılar için kurulan El Hol Kampı'na, IŞİD'le savaş sonrasında çoğunluğu örgüt üyelerinin ailelerinden oluşan binlerce kişi yerleştirildi. SDG'nin denetiminde bulunan kampta bugün büyük kısmı kadın ve çocuk olmak üzere 45 bini aşkın kişi yaşıyor. Son verilere göre, bu kişilerin 21 bin 600'den fazlası Suriyeli, yaklaşık 17 bini ise Iraklı.

Kötü insani koşulları, IŞİD'in faaliyetleri ve cinayetler ile anılan kampa SDG dönem dönem operasyon düzenliyor. Son olarak aralık ayında, kampta üst düzey bir IŞİD yetkilisinin öldürüldüğü açıklanmıştı. SDG ve Amerikan yönetiminin bir dizi ülkeye kamptaki vatandaşlarını alması yönündeki çağrıları ise sürüyor.

BM, TACİKİSTAN'A ÇAĞRI YAPMIŞTI

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) geçen ayın sonunda, Tacikistan hükümetine kamptaki 50 vatandaşını geri alma çağrısında bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar