ABD medyasının desteklediği başkan adayını açıklaması: Geleneği bozan Washington Post, istifa ve boykot çağrısıyla karşılaştı

ABD medyasının desteklediği başkan adayını açıklaması: Geleneği bozan Washington Post, istifa ve boykot çağrısıyla karşılaştı
ABD başkanlık seçimine 10 gün kala medyanın başkan adaylarını destekleme geleneğinin bağımsızlıkla örtüşüp örtüşmediği tartışması çıktı. LAT'ın ardından WaPo'nun da hiçbir adaya destek açıklamayacağını duyurması, istifa ve boykot çağrılarıyla karşılaştı.

Artı Gerçek - Dünyanın en zenginleri listesinin tepelerinden inmeyen Amazon'un sahibi Jeff Bezos'un 21013'te 250 milyon dolara satın aldığı The Washington Post gazetesinin ABD başkanlık seçimlerinde desteklediği adayı açıklaması geleneğini rafa kaldırması, ortalığı karıştırdı. Bezos'un yayın kurulunun 5 Kasım seçiminde Demokrat Parti'nin adayı, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i destekleme açıklamasını engellemesi, istifa ve boykot çağrılarını tetikledi.

Washington Post'un (WaPo) 36 yıldır ilk kez başkanlık seçimlerinde herhangi bir adaya destek vermediğini açıklaması, Amerikan medyasındaki başkan adaylarını destekleme geleneğinin bağımsız medya söylemiyle örtüşüp örtüşmediği tartışmasını hararetlendirdi. İlk kez 1976'da dönemin Demokrat adayı Jimmy Carter'a destek açıklaması yapan Washington Post, 1988 başkanlık seçimlerinden bu yana tüm seçimlerde bir adaya desteğini sunuyordu.

'ASIL KÖKLERİMİZE GERİ DÖNÜYORUZ'

Ancak dün gazetenin imtiyaz sahibi ve CEO'su William Lewis, "Washington Post, bu seçimlerde herhangi bir başkan adayına destek açıklaması yapmayacak, bundan sonraki başkanlık seçimlerinde de yapmayacak. 'Hiçbir başkan adayını desteklememe' şeklindeki asıl köklerimize geri dönüyoruz" açıklamasını yaptı.

'HARRİS'E DESTEK AÇIKLAMASINI BEZOS ENGELLEDİ'

Amerikan medyasına göre yayın kurulunun Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump'a karşı Harris'i destekleme kararına Bezos'un müdahale etmesi üzerine "kimseye destek vermeme" açıklaması geldi.

NULAND'IN EŞİ KAGAN İSTİFA ETTİ

Bunun üzerine Ukrayna krizinin mimarı olarak görülen ABD Dışişleri'nin eski üst düzey ismi Victoria Nuland'ın eşi Robert Kagan, serbest editör görevinden istifa etti. Kendini neocon olarak tanımlayan Kagan, "diktatör" diye nitelediği önceki Başkan Trump'ın ne pahasına olursa olsun durdurulmasını savunmasıyla da tanınıyor.

OBAMA'NIN EKİBİNDEN TEPKİ

Eski Demokrat Başkan Barack Obama'nın üst düzey danışmanı Susan Rice, Washington Post'un kararını, "iktidardaki insanları hesap vermeye zorlaması gereken bir yayının en ikiyüzlü, korkak hareketi" olarak kınadı.

ESKİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ: DEMOKRASİNİN KARANLIK ANI

Gazetecilik kariyerinde Boston'daki Katolik Kilisesi'nin çocuk istismarı skandalını ortaya çıkarmasıyla tanınan Washington Post'un eski genel yayın yönetmeni Marty Baron, "cesaretiyle ünlü bir kurumda rahatsız edici bir omurgasızlık" tepkisini verdi. Trump'la ilgili kanıtlanamayan "Russiagate" komplo teorisinin savunucularından Baron, Bezos döneminde gazetenin "Demokrasi karanlıkta ölür" sloganına atıfla "Demokrasinin can vermesine yol açacak bir alçaklık, karanlık bir an" dedi.

'AMAZON'U BOYKOT' KAMPANYASI

Washington Post'un aralarında ünlülerin de olduğu liberal okurları aboneliği bırakma tehditlerini dile getirirken, sosyal medyada "Amazon'u boykot et" etiketi "trending topic" oldu.

LOS ANGELES TİMES'IN AYNI KARARI, GYY'NİN İSTİFASINA YOL AÇTI

Washington Post'un "tarihi" kararı, Los Angeles Times'ın (LAT) 16 yıl Demokratları destekledikten sonra Harris'e destek açıklaması yapmaması beklenirken kimseyi desteklememe kararını duyurmasından birkaç gün sonra geldi. Los Angeles Times Genel Yayın yönetmeni Mariel Garza, yayın kurulunun Harris'i destek açıklaması yapmaya hazırlanırken, gazetenin sahibi Patrick Soon-Shiong'un bunu engellediğini söyleyerek istifa etti.

NEW YORK TİMES BİLDİĞİ YOLDAN ŞAŞMADI

The New York Times (NYT) ise 30 Eylül'de Harris'e destek verdiğini açıklarken Trump'ın yeniden Beyaz Saray'a gelmesinin ülke için iyi sonuçlar doğurmayacağını söyledi.

ÖNCEKİ DEMOKRAT ADAYLARA KIYASLA HARRİS'E MEDYA DESTEĞİ DÜŞTÜ

5 Kasım ABD başkanlık seçimlerinde Başkan Yardımcısı Harris'i destekleme açıklaması yapan ulusal ve yerel 80 kadar medya kuruluşu arasında New York Times, Boston Globe, New Yorker, Denver Post ve Los Angeles Sentinel gibi gazeteler öne çıktı.

Aralarında New York Post, Washington Times ve Las Vegas Review-Journal gibi gazetelerin olduğu 10 civarında ulusal ve yerel medya kuruluşu, Cumhuriyetçi Trump'a destek açıkladı.

2016 başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'nin kaybeden adayı Hillary Clinton'a 240, 2020 başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'nin kazanan adayı Joe Biden'a 120 medya kuruluşu destek sunmuştu. (AA, RT, Times Now, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar