ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki saldırıları: İran'dan uluslararası hukuk uyarısı, Rusya'dan BM Güvenlik Konseyi'ne acil çağrı
Artı Gerçek - ABD ve İngiltere'nin başını çektiği bir dizi Batılı ülkenin, 'Direniş Ekseni'nin Yemen ayağını oluşturan ve Gazze'deki savaşa misilleme olarak Kızıldeniz'deki deniz ticaretini hedef alan Husilere ait hedefleri vurarak savaşı Yemen'e taşımasının ardından İran, Hizbullah ve Irak'tan 'bölgesel savaş' uyarısı geldi. Rusya da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin acilen toplanması çağrısı yaptı.
İRAN: BÖLGESEL SAVAŞIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, saldırılara dair yazılı açıklamasında "ABD ve İngiltere'nin, Yemen'in çeşitli şehirlerine düzenlediği askeri saldırıları şiddetle kınıyoruz" dedi. Kenani, "Bunu, Yemen'in egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün, uluslararası yasaların, düzenlemelerin ve hakların ihlali olarak değerlendiriyoruz" ifadelerini kullanan Kenani, "Bu keyfi saldırı, bölgede güvensizlik ve istikrarsızlığı körüklemekten başka bir işe yaramayacaktır. Uluslararası toplumdan, sorumlu tepki ve eylemlerle; bölgede savaş, istikrarsızlık ve güvensizliğin yayılmasının önüne geçmesini istiyoruz" uyarısı yaptı.
HİZBULLAH'TAN KINAMA
Hizbullah'tan yapılan açıklamada Yemen'e yönelik saldırılar kınanırken, "Amerikan saldırganlığı bir kez daha, ABD'nin Siyonist düşmanın Gazze ve bölgede yol açtığı trajediler ile katliamların tam ortağı olduğunu teyit ediyor" denildi.
HAMAS: SORUMLULUK ABD VE İNGİLTERE'NİN
Hamas'tan yapılan açıklamada da saldırılar kınanarak, bölgenin güvenliği üzerinde yaşanacak etkilerin sorumluluğunun ABD ve İngiltere'ye ait olduğu vurgulandı.
RUSYA: ULUSLARARASI HUKUKUN İHLALİ
Rusya ise BM Güvenlik Konseyi'nin ABD ve İngiltere'nin saldırılarını ele almak üzere acilen toplanması çağrısında bulundu. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, saldırıların "uluslararası hukukun hiçe sayılması" olduğu çıkışı yaptı; bölgedeki gerilimin tırmanmasına karşı uyarıda bulundu. Zaharova, "ABD'nin Yemen'deki hava saldırıları, Anglosaksonların BM Güvenlik Konseyi kararlarını çarpıtmasının bir diğer örneği" dedi.
PESKOV: KINIYORUZ
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da "Saldırıları kınıyoruz" dedi. Saldırıların uluslararası hukuk ihlali olduğunu vurgulayan Peskov, "Biliyorsunuz bir BM kararı alındı, biz çekimser kaldık ve saldırıyı düzenleyen ülkeler eylemleri için uluslararası bir yasal zemin sunma girişiminde bulundu. Bu girişim başarısızdı çünkü kabul edilen karar saldırı düzenleme hakkı tanımıyor ve saldırılar bu çerçevede, uluslararası hukuk açısından gayrımeşru" tepkisini gösyerdi.
IRAK'TAN BÖLGESEL SAVAŞ UYARISI
Irak'tan da bölgesel savaş uyarısı geldi. Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani'nin danışmanlarından Fadi Al-Shammari, Batılı ülkelere "İsrail ile Hamas arasındaki savaşın yayılması ve bölgedeki gerilimin artması" konusunda uyarıda bulundu.
SUUDİ ARABİSTAN: ENDİŞELİYİZ
Yemen'de İran yanlısı Husilerle geçmişte bir savaşa girişmiş olan Suudi Arabistan da, Kızıldeniz'de gerçekleştirilen askeri operasyonları ve Yemen'deki noktalara düzenlenen hava saldırılarını büyük endişeyle takip ettiğini duyurdu. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığının ülkenin resmi haber ajansı SPA'da yer verilen açıklamasında, "Kızıldeniz'de gerçekleştirilen askeri operasyonları ve Yemen'deki noktalara düzenlenen hava saldırılarını büyük endişeyle takip ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.
ÜRDÜN: İSRAİL BÖLGENİN GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE ATIYOR
Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safedi de, Kızıldeniz bölgesindeki gelişmeleri ve etkilerini endişeyle takip ettiklerini söyledi. Açıklamada, "Uluslararası toplumun İsrail'i dizginlemekte başarısız olması, İsrail'in bölgenin güvenliğini tehlikeye açık hale getirmesinin önünü açtı" denildi.
NE OLMUŞTU?
Direniş Ekseni'nin Yemen ayağını oluşturan Husilerin İsrail'in Gazze'ye saldırılarına karşılık ticari gemilere yönelik eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı.
Pentagon, 6 Aralık 2023'te Yemen'deki Husi güçlerinin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası "Deniz Görev Gücü" kurulması için görüşmeler yaptıklarını bildirmiş, 18 Aralık'ta da "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu misyon oluşturulduğunu duyurmuştu.
Husilerin saldırıları, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan ve küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'sinin yapıldığı Süveyş Kanalı'ndan geçişleri tehlikeye atarken, Kızıldeniz'de ticari gemilerin uğradığı saldırılar ve şirketlerin pes peşe aldığı kararlar, küresel ekonomide yeni bir "tedarik zinciri krizi"nin başlayacağına ilişkin endişeleri artırmıştı.
10 ÜLKE KATILDI
İsrail'e Gazze'de ateşkes çağrısı yapmayı reddeden ABD ve İngiltere'nin başını çektiği bir dizi ülke ise bu sabaha karşı Yemen'de Husilere ait hedeflere saldırı düzenledi. ABD Hava Kuvvetleri, saldırılarda 16 farklı noktada 60 hedefin vurulduğunu duyurdu. Saldırılara Avustralya, Bahreyn, Kanada, Danimarka, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, Güney Kore, İngiltere ve ABD'nin katıldığı açıklandı. (DIŞ HABERLER)
ABD ve İngiltere Yemen'de Husileri vurdu, Husiler de 'Karşılık verdik' dedi
Yemen'deki Husiler 'İsrail’e destek veren Amerikan gemisine saldırdık' dedi, ABD gözdağı verdi
Politico: ABD, Gazze Savaşı'nın bölgesel çatışmaya dönüşmesine hazırlanıyor
Kızıldeniz’in yeni kilit aktörü Husiler
ABD-Husi çatışmasının ardından İran savaş gemisi Elburz da Kızıldeniz'e girdi
Iraklı Şii milislerden Suriye'deki ABD üslerine salvo
ABD: Husilerin Maersk konteyner gemisine saldırıda kullandığı tekneleri batırdık, kurtulan yok