ABD'de bir kişi 'beyin yiyen amip' nedeniyle öldü

ABD'nin Las Vegas kentinde bir kişinin oldukça nadir görülen "beyin yiyen amip" nedeniyle hayatını kaybettiği duyuruldu. Halk sağlığı uzmanları özellikle yaz aylarında sıcak tatlı sulara girenleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

ABD'de bir kişi 'beyin yiyen amip' nedeniyle öldü

Artı Gerçek - ABD'nin Las Vegas kentinde bir kişinin 'beyin yiyen amip' nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı.

ABD'li yetkililer yaşı ve kimliği açıklanmayan gencin, 30 Eylül günü Arizona'daki Mead Gölü'ndeki sıcak sulara girdiğini, özellikle sıcak sularda bulunan ve "beyin yiyen amip" olarak anılan "Naegleria fowleri" adlı mikroskobik organizmaya maruz kaldığını açıkladı.

Yetkilier hakın panik olmasına gerek olmadığını, nadir de olsa sıcak tatlı sularda yaşayan Naegleria fowleri adlı amipin ölümlere yol açabildiğini vurguladı.

Guardian'ın haberine göre cuma günü açıklama yapan eski halk sağlığı doktoru Brian Labus "Bu insanların dikkatini adı nedeniyle çekiyor. Ama çok nadir bir hastalık. Bunun için bir alarma gerek yok. Ancak insanlar bu nadir amipin yaşadığı yerlerde iken akıllıca davranmalı" dedi.

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'ne göre ABD'de 1962'den bu yana "beyin yiyen amipin" yol açtığı hastalıktan 154 kişi öldü.

Sıcaklığı 25 santigrat derece ile 46 santigrat derece arasında değişen sularda bulunabilen Naegleria fowleri adlı amip insanları burun yoluyla bulaşıyor ve beyne ilerleyerek belirtileri menenjite benzeyen bir beyin enfeksiyonuna yol açıyor.

Halk sağlığı uzmanları insandan insana bulaşmayan amipin sadece burundan vücuda girebildiğini, ağızdan su yutmayla enfeksiyona yol açmadığını ayrıca özellikle yaz aylarında sıcak sulara girerken kişilerin başlarını suya sokmayarak ya da burun tıkacı kullanarak bu ölümcül amipten korunabileceğini belirtiyor.

Hastalığın belirtileri ilk bulaştan bir ila 12 gün arasında ortaya çıkıyor ve genellikle ölümler baş ağrısı, kusma ve ateş gibi belirtilerin ortaya çıkmasından beş gün sonra gerçekleşiyor. Hastalığın etkili bir tedavisi ise bulunmuyor. (DIŞ HABERLER)

ABD sağlık Amip beyin enfeksiyonu sıcak su