ABD'de İran'la 'seçim pazarlığı' iddiası: 43 sene sonra ortaya çıktı

Eski ABD başkanı Carter'ın palyatif bakıma alınması sonrasında, kaybettiği 1980 seçimleri ile ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Buna göre, rakibi Reagan’ın ekibi, İran'daki ABD'li rehinelerin bırakılmaması için Ortadoğu'da temaslar gerçekleştirdi.

ABD'de İran'la 'seçim pazarlığı' iddiası: 43 sene sonra ortaya çıktı

Artı Gerçek - ABD'de İran'la rehine krizinin gölgesinde düzenlenen ve Demokrat Başkan Jimmy Carter'ın, Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olan Hollywood yıldızı Ronald Reagan karşısında sürpriz bir biçimde ve büyük farkla kaybettiği 1980 seçimleri hakkında çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre, dönemin Teksas valisi olan Cumhuriyetçi John Connally, Ortadoğu'yu ziyaret ederek İran'daki Amerikalı rehinelerin seçimden önce bırakılmamasını talep etti. Böylece, Carter'ın 'rehineleri kurtaramayan başkan' olarak seçimleri kaybetmesi hedefleniyordu.

SEÇİMDEN HEMEN SONRA BIRAKILMIŞLARDI

ABD'deki 1980 seçimleri, İranlı öğrencilerin 1979'daki 'İslam Devrimi’nin ardından Washington'ın ülkeye müdahalesini gerekçe göstererek ABD'nin Tahran Büyükelçiliği'ni basmasının ve 52 Amerikalıyı rehin almasının gölgesinde düzenlenmişti. Ülke içinde rehine krizini çözememesi nedeniyle eleştirilen Carter, 50 eyaletten 44'ünde kaybederek ağır bir yenilgi almış ve iki dönem üst üste seçilmeyi başaramayan az sayıdaki başkandan biri olmuştu. İran ise rehineleri, Reagan'ın başkan seçilmesinden dakikalar sonra serbest bırakmıştı.

'ALTI ÜLKEDE LİDERLERLE GÖRÜŞTÜ'

Şimdi, söz konusu seçimlere damga vuran rehine krizi hakkında yeni bir iddia ortaya atıldı. Buna göre, Cumhuriyetçi Teksas valisi Connally, seçimden önce Reagan'ın kampanya danışmanlarının bilgisi dahilinde Ortadoğu'yu ziyaret etti. Ürdün, Suriye, Lübnan, Suudi Arabistan, Mısır ve İsrail liderleriyle görüşen Connaly'nin, "rehinelerin seçimlerden önce serbest bırakılmaması" mesajının İran'a iletilmesini istediği belirtildi.

43 sene sonra ortaya çıkan pazarlığın ayrıntılarını, o dönem Connally'nin ekibinde yer alan Ben Barnes anlattı. New York Times'a konuşan Barnes, Teksas valisinin bu görüşmeleri yaptığı sırada yanında olduğunu öne sürdü. "Tarihin bu olayın yaşandığını bilmesi gerekiyor" diyen Barnes, 98 yaşındaki Carter'ın palyatif bakıma alınma kararı sonrasında yaşananları anlatmak istediğini söyledi.

'REAGAN'IN KAMPANYA DİREKTÖRÜNÜN HABERİ VARDI'

Barnes'ın anlatımına göre, kendisi de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olmaya çalışmış olan Connally, seçim sonrası Reagan yönetiminde üst düzey bir görev almak için rehinelerin bırakılmasını geciktirmeue çalıştı. İddiaya göre Connally sonrasında da, Reagan'ın seçim kampanyası direktörü olan William J. Casey ile görüşerek Ortadoğu'daki temasları hakkında bilgi verdi. Kampanyası direktörünün, "İran'ın rehineleri tutmaya devam edip etmeyeceğini" sorduğu da belirtildi. Barnes, NYT ile söyleşisinde "Ortadoğu gezisinin amacının bu olduğuna inanarak öleceğim. [Connally] Bunu kendi kendine de yapmadı çünkü Casey, biz ABD'ye döner dönmez haber almaya çok istekliydi" diye konuştu.

NYT'nin haberinde, söz konusu olayın gerçekten yaşanıp yaşanmadığına, bu mesajın İran'a iletilip iletilmediğine ve Reagan'ın kendisinin bu olaydan haberdar olup olmadığına dair somut bir kanıt bulunmadığı aktarıldı. İlgili kişilerin birçoğunun da öldüğü belirtildi.

'REAGAN ZİYARET SIRASINDA CONALLY İLE TEMAS KURDU'

Bununla birlikte, Reagan'ın gezi sırasında Connally ile en az bir defa temas kurduğu ve Barnes'ın da yaşananları yıllar içinde başkalarına da aynı şekilde anlatmış olduğu vurgulandı. Connally ve Casey, ölümlerinden önce söz konusu iddialar hakkında kamuoyuna herhangi bir açıklama yapmamıştı.

Reagan ile bağlantılı isimlerin seçim sonucunu etkilemek için İran'la rehine krizini kullanmaya çalıştığı söylentisi, NYT'deki haberden önce de ABD gündemini meşgul etmişti. Ancak Temsilciler Meclisi ile Senato'da oluşturulan panellerde, Reagan'ın başkanlık kampanyasında çalışan kişilerin rehinelerin serbest bırakılmasını geciktirmeye çalıştığına dair kanıt bulunamamıştı. (DIŞ HABERLER)