ABD'de on yıllar sonra ilk: 'Detroit Üçlüsü'ndeki işçiler eş zamanlı greve çıktı

ABD'de 'Detroit üçlüsü' olarak bilinen GM, Ford ve Chrysler fabrikalarında toplu sözleşme görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine Birleşik Otomobil İşçileri Sendikası bugün eş zamanlı grev kararı aldı. Greve çıkan 12 bin 700 işçi iş bıraktı.

ABD'de on yıllar sonra ilk: 'Detroit Üçlüsü'ndeki işçiler eş zamanlı greve çıktı

Artı Gerçek - ABD'de Birleşik Otomobil İşçileri Sendikası (UAW) bugün erken saatlerde 'Detroit üçlüsü' olarak bilinen General Motors (GM), Ford ve Chrysler'in ana ortağı Stellantis'e ait üç fabrikada eş zamanlı greve gitti. Toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine başlayan grev, ABD'de on yıllardır gerçekleşen ilk eş zamanlı grev olma özelliği taşıyor. Toplam 12 bin 700 işçiyi kapsayan grevler Ford'un Michigan, GM'nin Missouri ve Stellantis'in Jeep markasının Ohio'da işlettiği montaj fabrikalarında gerçekleşecek. Bu tesisler Detroit Üçlüsünün en karlı araçlarından bazılarının üretimi için kritik öneme sahip.

GREV 'UYARI' NİTELİĞİNDE, ANLAŞMA OLMAZSA BÜYÜYEBİLİR

UAW Başkanı Shawn Fain, sendikanın şirket çapında daha maliyetli grevleri şimdilik erteleyeceğini, ancak yeni sözleşmeler üzerinde anlaşmaya varılmaması hâlinde tüm seçeneklerin masada olduğunu söyledi. Toplu sözleşme görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlandığını duyuran Fain, "Tarihimizde ilk kez Üç Büyüklerin üçünde de greve gideceğiz" dedi. UAW'nin 825 milyon dolarlık bir grev fonu bulunuyor. Cox Automotive verilerine göre Stellantis'in stoklarında 90 günden fazla yetecek Jeep stoku bulunuyor ve fazla mesailer ile SUV ve kamyon üretimi de devam etmekte. Ancak Stellantis'in Toledo'daki Jeep fabrikasında bir hafta sürecek bir grev, şirketin mali raporlarındaki verilere göre şirketi 380 milyon dolardan fazla zarara uğratabilir. Tahminler, 'uyarı' niteliğindeki grevin ardından uzlaşma sağlanmazsa sektörde daha büyük bir grevin fitilinin ateşlenebileceği yönünde.

ŞİRKETLER MALİYET ARTIŞLARININ REKABET GÜCÜNÜ AZALTACAĞINI SAVUNUYOR

Sendika, işverenlerden yüzde 40 zam talep ederken şirketler yüzde 20'de ısrarcı. Sendika, zam talebine ek olarak temel haklar da talep ediyor. UAW'nin temel taleplerinden biri kademeli ücret sisteminin kaldırılması. Bu sistem, yeni işe alınanların kıdemli işçilerle aynı ücreti alabilmeleri için sekiz yıl boyunca işte kalmalarını şart koşuyor.

Ford, UAW'nin son önerilerinin ABD'deki işgücü maliyetlerini iki katına çıkaracağını ve şirketi Tesla ve diğer sendikasız rakipleri karşısında rekabet edemez hâle getireceğini savunuyor. Şirket, greve gidilmesi halinde UAW'nin bu yılki kâr paylaşımı çeklerinin "yok olacağı" anlamına gelebileceğini söyledi. Stellantis greve, şirketi derhal "acil durum moduna" geçirerek ve Kuzey Amerika operasyonlarının korunması için tüm uygun yapısal kararların alınacağını açıklayarak yanıt verdi. söyleyerek yanıt verdi. GM ise, grevden dolayı hayal kırıklığına uğradığını ve "iyi niyetle pazarlık yapmaya" devam edeceğini açıkladı.

FAIN: YÖNETİCİ MAAŞLARI İÇİN MİLYARLARCA DOLAR HARCIYORLAR

UAW Başkanı Fain, otomobil üreticilerinden gelen "taleplerin çok pahalıya mal olacağı" yönündeki iddiaları reddederek, şirketlerin hisse geri alımları ve yönetici maaşları için milyarlarca dolar harcadığını söyledi. Deutsche Bank'ın tahminlerine göre, tam kapsamlı bir grev, etkilenen her bir otomobil üreticisinin haftalık kazançlarına yaklaşık 400 ila 500 milyon dolar zarar verecek. Bu kayıpların bir kısmı grevden sonra üretim programlarının artırılmasıyla telafi edilebilir, ancak grev haftalar ya da aylara yayıldıkça bu olasılığın da azalması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)