ABD’den ‘bağımsızlık referandumu’ yorumu: Meşru, ancak...

ABD, bağımsızlığın Kürtlerin meşru hakkı olduğu ancak IŞİD’le mücadeleyi sekteye uğratacağı endişelerinin olduğunu açıkladı.

ABD’den ‘bağımsızlık referandumu’ yorumu: Meşru, ancak...

DÜNYA - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimi’nin 25 Eylül’de yapılacağını açıkladığı ‘bağımsızlık referandumu’ ile ilgili olarak, "Irak Kürdistanı’nın meşru özlemlerini anlıyor ve takdir ediyoruz." dedi. Açıklamasının devamında "ABD olarak birleşik, istikrarlı, demokratik ve federal bir Irak’ı destekliyoruz" diyen Nauert, IŞİD’le savaş tamamlanmadan gündeme getirilen referanduma ilişkin endişelerinin olduğunu aktardı.

Nauert, Washington’da düzenlediği basın toplantısında, konu ile ilgili soruya verdiği yanıtta "Referandumun Irak’ın iç sorunu olduğunu," belirtti. Nauert, "Biz daha önce de bu konuyu konuştuk. Birleşik, istikrarlı, demokratik ve federal bir Irak’ı destekliyoruz. Irak Kürdistanı’nın meşru özlemlerini anlıyor ve takdir ediyoruz. Kürt bölgesindeki yetkililere, şu an için bağlayıcı olan bir karar olmasa bile referanduma gitmenin, önceliklerden kaçınılacağına yol açacağı endişelerimizi aktardık. Bu öncelikler, IŞİD’in yenilgiye uğratılması, istikrar sağlanması, yerinden olmuş kişilerin geri dönüşü, bölgedeki ekonomik krizden kurtulmak ve bölgenin iç siyasi uyuşmazlıklarını gidermek. Bölgesel otoriteleri, Bağdat ve Erbil arasındaki ilişkilerin geleceği arasındaki kapsamlı konularda Irak Hükümeti ile etkileşime girmeye teşvik ediyoruz" diye konuştu.

Nauert, "Irak Kürdistanı’nın meşru özlemleri dediniz. Yani bağımsızlığın Kürtlerin meşru bir özlemi olduğuna inanıyor musunuz?" sorusuna da "Bunun öncelikli olarak Irak’ın iç sorunu olduğuna inanıyoruz. Tabii ki Kuzey Irak’ta da, Irak Hükümeti’nde de dostlarımız var. Ancak her şeyden önce IŞİD’'i yenmek zorundayız. Bu yapıldıktan sonra, bunu gündeme getirebilecekleri bir şey. Biz birleşik, istikrarlı, demokratik ve federal bir Irak'ı destekliyoruz’ karşılığını verdi.

Irak Kürdistanı bölgesindeki siyasi partiler geçtiğimiz gün bölge Başkanı Mesud Barzani başkanlığında bir araya gelerek bağımsızlık referandumunun 25 Eylül'de, Parlamento ve Başkanlık seçimlerinin ise 6 Kasım'da yapılması kararı almıştı. Barzani başkanlığında düzenlenen toplantıya Meclis'te temsil edilen Goran (Değişim) Hareketi ile Komeleya İslami (İslami Topluluk) partileri katılmamıştı.(DHA - Artı Gerçek)

Mesud Barzani Irak Kürdistanı Bağımsızlık referandumu Heather Nauert